Focus

Abateri financiare de peste 100 milioane lei la Compania de Transport Public Cluj-Napoca și curse speciale la tarife din 2010, deși prețurile s-au majorat în 2013

În raportul Curții de Conturi pe anul 2016 se arată că în cadrul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca s-au produs prejudicii de 102.000 lei și abateri financiar-contabile de 136.910.000 lei. Mai mult, Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăți nelegale în valoare de peste 25 milioane lei pentru achiziționarea de autobuze articulate.

Neregulile constatate de inspectorii Camerei de Conturi Cluj-Napoca în cazul CTP Cluj-Napoca sunt multiple. Prima abatere face referire la o serie de plăți efectuate de Primăria Cluj-Napoca către CTP.

“UATM Cluj-Napoca a efectuat plăți în sumă de 25.249 mii lei către Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA, sub formă de transferuri pentru investiții, având în principal destinația plăți de troleibuze articulate noi, fără respectarea cadrului legal aplicabil, respectiv aceste sume să fie aprobate în lista de investiții anexă la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca aferent anului 2016 ca investiții nefinanciare, care se reflectă în secțiunea de dezvoltare a bugetului local ca dotări independente pentru o companie comercială, care în fapt s-au concretizat în transferuri, fără să presupună o contraprestație pentru finanțator”, se arată în raportul Camerei de Conturi Cluj-Napoca.

Potrivit documentului, s-a diminuat nejustificat și fără bază legală capitalul social subscris și vărsat al al companiei, în sumă de 56.415.000 lei, datorită înregistrării eronate la înființarea societății ca urmare a reorganizării Regiei Autonome de Transport Urban de Călători Cluj-Napoca.

Raportul Camerei de Conturi arată că nu au fost înregistrate unele operațiuni de intrare/ieșire a unor elemente patrimoniale reprezentând terenuri din domeniul privat care au fost vândute concesionarilor, contribuții la constituirea patrimoniului unor asociații de dezvoltare intracomunitară, programe informatice în sumă de 101.000 lei la Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA. Tot legat de terenuri, CTP Cluj-Napoca nu a evaluat și nu a înregistrat în evidența contabilă terenuri în valoare de 80 milioane lei.

CTP Cluj-Napoca a prestat curse speciale pentru diverse entități la tarife din anul 2010, desi începând cu aprilei 2013 s-a aprobat majorarea acestora de către Consiliul de Administrație al societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *