Eveniment

A murit profesorul universitar Michael Shafir, specialist în Holocaust. A predat la UBB Cluj-Napoca

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” anunță că în această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi. Avea 78 de ani.

”Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa.

Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat.

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin „Raportul Final” în anul 2005”, au arătat reprezentanții Institutului.

Michael Shafir a fost profesor la Facultatea de Istorie a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și a fost considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa Centrală și de Est.”