In vizor

A meritat să îi votați? Adrian Oros, deputatul ajuns Ministru al Agriculturii datorită prieteniilor din partid, nu a activității de parlamentar

Ziar de Cluj vă prezintă un serial despre activitatea celor 10 deputați și 4 senatori de Cluj din legislatura 2016 – 2020. Unii dintre ei candidează pentru un nou mandat, alții renunță la ideea de a mai reprezenta județul pentru încă patru ani. Cei mai mulți au încasat cam degeaba indemnizația de parlamentar. Vă miră cumva acest lucru? V-ați imaginat că o dată ce ați pus ștampila pe buletinul de vot, chiar vor face ceva concret pentru alegători? Dar, mai bine să vă prezentăm date clare despre activitatea lor din cei patru ani de mandat și astfel vă veți lămuri singuri ce au făcut (sau nu au făcut) pentru dumneavoastră.

În episodul de astăzi, analizăm activitatea deputatului PNL Adrian Oros, devenit între timp Ministrul Agriculturii. Deputatul Adrian Oros a fost ales în 2016 pentru al doilea mandat consecutiv de deputat din partea PNL Cluj. Soarta i-a surâs lui Oros, iar în decembrie 2019, odată cu instalarea Guvernului Orban, Adrian Oros a fost numit Ministru al Agriculturii. Cel mai probabil a ajuns în această funcție datorită relațiilor de prietenie cu liberalul Ludovic Orban și nu pentru activitatea sa de Parlament, una foarte salbă.   

În cei trei ani de mandat Adrian Oros a avut doar 43 de luări de cuvânt în 34 de ședințe, din care 2 declarații politice. A avut 3 declarații politice depuse în scris, 86 de propuneri legislative dintre care 26 au fost promulgate legi, 42 de întrebări și interpelări și 25 de moțiuni.  

Adrian Oros este absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.  În perioada octombrie 2005 – octombrie 2017 a fost Conferenţiar universitar, titular Disciplina de Toxicologie şi Toxicoze, Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Acesta a fost timp de patru ani Prodecan Facultatea de Medicină Veterinară Cluj Napoca. Ulterior acesta a fost numit Prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca. A fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2012-2016 și 2016-2019, ulterior fiind numit Ministru al Agriculturii. Din 2010 este Vicepreședintele Colegiul Medicilor Veterinari din România. 

Potrivit declarației sale de avere, Oros deține împreună cu soția un teren intravilan de 1700 mp în Florești și un teren agricol de 4100 mp în Jucu. Famila Oros a cumpărat în 2008 un apartament de 71 mp în Cluj-Napoca și un apartament de 51 mp în Florești. De asemenea, în 2010 aceștia au construit o casă în Florești de 280 mp. Oros are un BMW din 2009 și o Skoda din 2018 achiziționată în leasing în 2018. Adrian Oros a contractat un credit de 100.000 de euro în 2008, scadent în 2033. Familia Oros nu are bani în bancă, iar la venituri Adrian Oros a declarat 114.924 RON indemnizația de deputat, 161.489 RON, salariul de profesor universitar, 24.944 RON indemnizația de Ministru al Agriculturii, dar și indemnizația de 28.488 RON de la Colegiul Medicilor Veterinari. Soția lucrează la un cabinet de tehnică dentară de unde a obținut 16.956 RON.

Gazeta de Cluj atrăgea atenția că Adrian Oros ar putea fi cercetat pentru fals în declarații, după ce a omis de câțiva ani să treacă în declarația de avere faptul că soția sa are venituri provenite din două societăți comerciale. 

Maria Oros este asociat în firma Oros Web Invest SRL, alături de fiul ei Mihai Radu. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Oros Web Invest SRL a fost înființată în anul 2012 și are sediul în comuna Florești. Societatea administrată de fiul soților Oros are ca și obiect de activitate ”prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe”. Maria Oros este asociat în firmă cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 99%, iar Mihai Radu Oros cu o cotă de 1%. În plus, Maria Oros controlează și OROSMILE DENT SRL, firmă înființată în 2017, ce se ocupă de fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice. În declarația de avere completată de Adrian Oros, se menționează că soția acestuia are venituri provenite doar de la un laborator de tehnică dentară, însă nu este menționată societatea. 

În anul 2014, Agenția Națională de Integritate l-a declarat în incompatibilitate pe Adrian Oros fiindcă în perioada 20 decembrie 2012-8 aprilie 2013 acesta ar fi deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la firma Vet Aga Pet. Oros a atacat în instanță raportul ANI, iar în vara anului 2018 acesta a câștigat definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate.

Citește și:

A meritat să îi votați? Sorin Moldovan, deputatul „teleportat” din Bihor în Cluj pe bază de nepotisme politice, a avut sute de interpelări în Parlament și apariții la TV

A meritat să îi votați? Horia Nasra s-a remarcat ca și trădător și traseist politic

A meritat să îi votați? Emanuel Ungureanu, deputatul activ mai mult în comunitate decât în plen. A reușit modificarea Legii Transplantului

A meritat să îi votați? Cristina Burciu, deputatul cu activitate redusă care s-a parașutat de la PSD tocmai la PNL și acum mai vrea un mandat

A meritat să îi votați? Csoma Botond îngroașă rândurile deputaților care au muncit puțin pentru bani mulți

A meritat să îi votați? Deputatul independent Adrian Dohotaru, interesat mai degrabă de probleme locale decât de Parlament

A meritat să îi votați? Steluța Cătăniciu, deputat PPU Cluj, după 4 ani în Parlament a avut activitate aproape zero

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *