Diete

Daca toata lumea ar fi hranita cu zer…

Zerul este un produs natural obtinut in urma procesului de fabricare a branzei. Proteinele din zer contin cea mai mare concentratie de lanturi de aminoacizi. Stiati ca expresia din limba italiana “Allevato con la scotta il dottore e in bancorotta”, foarte cunoscuta in secolele al XVII-le si al XVIII-lea, se traduce prin: “Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment”? Din zerul incalzit se obtine urda. Zerul este bun in tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare si osteoporozei. Mai beti zer acum in secolul XXI?

 

Putina cultura generala

 

Zerul este un lichid galbui, ramas de la fabricarea branzeturilor, fiind socotit un subprodus di prelucrarea laptelui. In comparatie cu acesta, este relativ sarac in grasimi, totusi pastreaza unele proteine care nu se precipita sub actiunea cheagului. Se poate gasi si sub forma de praf in majoritatea  magazinelor naturiste.

 

Atat Hipocrate, cat si Galen, medici vestiti din Antichitate, au apreciat proteinele din zer si le-au recomandat pacientilor. Baile curative cu zer pentru multe afectiuni erau la moda in Europa (mai ales Elvetia) in secolele XIX-XX.

 

Timp de secole, fermierii fie au vandut zerul, fie l-au dat pentru a fi folosit ca aliment sau ingrasamant. Acum, proteinele din zer sunt laudate si considerate drept unul dintre alimentele cele mai cunoscute datorita multiplelor beneficii aduse sanatatii.

 

De ce ar trebui sa consumam zar?

 

Cea mai des intalnita forma in diete este concentratul de proteine din zer. Concentratul proteic contine 90 % sau chiar mai multe proteine si de asemenea putine grasimi sau chiar de deloc lactoza. De aceea este tolerat de majoritatea persoanelor care nu agreeaza lactatele. Majoritatea persoanelor care au alergii la proteinele lactate au o sensibilitate crescuta si la caseina, o proteina din lapte, dar nu sunt alergici la proteinele din zer.

 

Ca agent microbian, zerul ajuta la reducerea rezistentei celulelor canceroase, in timp ce creste imunitatea. Mareste, de asemenea, activitatea celulelor naturale apottopice (ajutand la identificarea celulelor canceroase.

 

Zerul este bogat in aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la imbunatatirea frunctiilor cognitive in cazul persoanelor stresate si care a fost asociat cu scaderea starilor de insomnie (tulburari de somn).

 

Proteinele din zer imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei. Tot zerul activeaza un protector al celulelor numit glutation, care neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

 

Portia de zer din produsele lactate poate fi fi partea benefica  din controlul asupra tensiunii. Studiile arata ca produsele lactate fara sau cu putine grasimi sunt o parte esentiala a dietelor acceptate pe scara larga pentru reducerea tensiunii.

 

Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletari.

 

Exista date stiintifice impresionante care demonstreaza efectul pozitiv al proteinelor din zer in cresterea imunitatii, in pastrarea masei musculare si a redobandirii fortei in cazul femeilor diagnosticate  cu HIV.

 

Secrete si recomandari in folosirea zerului:

 

–    Alegeti zerul nedenaturat, cu schimb de ioni sau filtrat.
–    Zerul se pastreaza in recipiente racoroase si uscate.
–    Multe dintre formele nedenaturate ale proteinelor din zer formeaza  deseori spuma, daca sunt amestecate prea mult. Sugestie: faceti pasta din praful de zar. Se amesteca putin in bautura preferat, pana devine ca o pasta. Apoi se bate incet cu o furculita restul de lichid, pana ce devine omogen. Nu uitati: incet, dar sigur!
–    Idei de servire: Incercati zerul in bauturile de fructe sau ca ingrediente in reteta preferata de shake, cu lapte degresat, lapte de soia, bauturile cu lapte de migdale sau ovaz.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *