In vizor

700 lei pentru familiile care angajează bone, un proiect eșuat. De ce nimeni nu vrea să fie bonă cu acte în regulă în Cluj-Napoca? Tarcea spune una, Boc spune alta

Proiectul Primăriei Cluj-Napoca prin care familiile care angajează bone primesc 700 lei sprijin din bugetul local nu funcționează, deși a trecut mai bine de un an de când a fost anunțat. În mai 2021 primarul Emil Boc spunea că nu merge programul din cauză că nicio persoană nu dorește să urmeze un curs de 120 de ore în urma căruia primește un certificat de bonă autorizată. În Cluj-Napoca există însă multe persoane care lucrează ca bone, dar nu sunt angajate legal.

Astăzi, viceprimarul Dan Tarcea a afirmat că acel curs de bone nu poate fi făcut pentru că trebuie modificată legea. Cine spune adevărul până la urmă? Primarul Emil Boc sau viceprimarul Dan Tarcea?

“Programul de subvenționare a bonelor îl avem, dar din păcate nu funcționează pentru că trebuie să fie modificată legislația astfel încât cei care doresc să aibă această profesie de bonă să poată face cursurile necesare și nu sunt înscriși la cursuri. Trebuie o mică modificare în lege astfel încât să permită această chestiune. Noi suntem pregătiți. În momentul în care vor fi doritori și se îndeplinesc condițiile legale putem să facem acest lucru”, a declarat Tarcea, într-o emisiune online.

Să ne amintim și ce a declarat primarul municipiului anul trecut:

„Nu sunt bone și noi am tot pregătit cu ajutorul AJOFM posibilitatea aceasta ca persoanele interesate să facă un curs de 120 de ore pentru a putea primi acest sprijin financiar persoanele care angajează bone. Dar nu prea sunt interesate persoanele. Și atunci dacă nu există persoane, este foarte greu să găsească pe piață. Noi avem banii prinși în continuare în buget pentru a da sprijinul pentru bone, dar solicitările nu sunt foarte multe datorită faptului că cei care prestează aceste activități nu le fac în forma aceasta instituțională, organizată, adică să facă acel curs cerut de lege pentru ca apoi să poți fi angajat cu contract de muncă, să fii plătit, să primești sprijinul acesta de până la 700 lei din partea Primăriei pentru ajutor la bonă. De aceea, cei care aud sper să îi convingă pe cei care pot să facă acest lucru, că 120 de ore de curs nu este sfârșitul lumii. Se pot face profesionist și în câteva săptămâni să ai acest certificat care să îți permită practicarea oficială a meseriei de bonă”.

Astăzi, viceprimarul Dan Tarcea a deturnat discuția cu moderatorul emisiunii de la bone la creșe. Deși Primăria dă în folosință creșe noi anual, tot nu sunt suficiente locuri.

“În fiecare an am deschis câte o creșă. Dacă în anul 2008 aveam undeva la 400 de locuri în creșe, acum avem peste 1200 de locuri. Anula cesta se va deschide creșa de pe Meziad de 90 de locuri. Deja s-au făcut și preînscrierile. Mai trebuie să fie făcută recepția finală.

Căutăm soluții pentru creșe și în Dâmbul Rotund, Mănăștur, Borhanci, Bună Ziua unde vom face acele hub-uri. Urmează să fie construite suficient de multe creșe astfel încât să nu mai avem copilași care să nu aibă loc în creșe”, a declarat Tarcea.