Justitie

Răsturnare de situație la trei ani după moartea lui Radu Țenter. Șoferul care i-a provocat decesul, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Scris de 5488

Pe 3 martie 2019 avea loc un accident îngrozitor. Radu Țenter, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai U Cluj, fiul antrenorului de baschet Marcel Țenter, a traversat strada printr-un loc nepermis,fără a se asigura, fiind accidentat de către șoferul unui BMW.

„Un pieton a fost accidentat grav pe strada Moților, în urma unui accident care a avut loc duminică, 3 martie, în jurul orei 18.10. Accidentul rutier s-a soldat cu rănirea unei persoane. A fost vorba despre o traversare neregulamentară, iar pietonul este rănit grav. Șoferul nu consumase băuturi alcoolice, conform primelor informații”, arăta la momentul accidentului IPJ Cluj.

Au urmat zile de chin atât pentru Radu Țenter cât și pentru familia sa, cei care îl cunoșteau și colegii lui de galerie care se aflau în șoc la aflarea veștii că prietenul lor se zbate între viață și moarte, dat fiind că după impact a intrat în comă. Însă, din nefericire, Radu Țenter era într-o stare mult prea gravă, fără semne de ameliorare, iar în cele din urmă, părinții lui au decis ca o parte din organele sale să fie folosite pentru a salva alte vieți.

La trei ani de la momentul tragic, procurorul de caz de surprinde total și dispune trimiterea în judecată a șoferul mașinii care l-a ucis pe Radu Țenter.

Pe 27 aprilie, Nagy Roland, șoferul autoturismului marca BMW, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. În cadrul cercetărilor penale, cu toate că s-a reținut că Radu Țenter a traversat prin loc nepermis și fără a se asigura, s-a mai descoperit un aspect crucial: șoferul avea viteză.

Ziar de Cluj a intrat în posesia rechizitorului, pentru a afla de ce Nagy Roland a fost găsit vinovat de moarte lui Radu Țenter. Anchetatorii explică în mod cert că tragedia putea fi evitată dacă șoferul avea o conduită prudentă în trafic și circula cu viteza maximă legală admisă în interiorul localităților.

„Fapta inculpatului Nagy Roland, care la data de 03.03.2019, în jurul orelor 18.10, a condus autovehiculul marca BMW, cu nr. de înmatriculare …., din direcţia zona centrală înspre cartierul Mănăștur, şi ajungând în dreptul imobilului cu nr. …., l-a surprins și accidentat pe numitul ŢENTER RADU CRISTIAN, care în calitate de pieton s-a angajat neregulamentar în traversarea străzii, de la stânga spre dreapta potrivit sensului de deplasare al autovehiculului, prin loc nepermis, nemarcat şi nesemnalizat corespunzător
cu marcaje şi indicatoare cu semnificaţia „Trecere pentru pietoni” şi fără a se asigura în prealabil în mod corespunzător, iar în urma vătămărilor suferite, ŢENTER RADU CRISTIAN a decedat la faţa locului, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere din culpă, fapta prev. şi ped. de art 192 alin. (l)şi (2) C.pen”, se arată în rechizitoriu.

** cu mențiunea că deși în rechizitoriu se specifică faptul că Țenter a decedat la locul accidentului, tânărul fusese dus la spital și contectat la aparate până în momentul în care familia a decis ca organele sale să fie folosite pentru transplant. 

Numitul Nagy Roland a încălcat următoarele prevederi legale:
– art. 35 alin.(1) din O.U.G. nr. 195/2002 rep. „participanţii la trafic trebuie sǎ aibǎ un comportament care sǎ nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, sǎ nu punǎ în pericol viaţa sau integritatea corporalǎ a persoanelor şi sǎ nu aducǎ prejudicii proprietǎţii publice ori private”;
– art. 48 alin.(1) din O.U.G. nr. 195/2002 rep. „conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.”;”

Am contactat un polițist din cadrul Serviciului Rutier Cluj pentru a afla cum se ia în considerare culpa șoferului, în momentul în care victima este cea care provoacă accidentul.

„Sunt foarte rare situațiile de acest gen. Mă refer la momentele în care un pieton traversează neregulamentar și este accidentat mortal, iar culpă să fie în continuare reținută șoferului. Acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți. În cursul cercetărilor se fac verificări din toate unghiurile. Da, victima a greșit, însă șoferul a avut o conduită impecabilă? Responsabilitatea pe care o persoană o are atunci când se află la volanul unui autoturism nu ține doar de a nu consuma alcool sau droguri, ci în special de a avea o conduită impecabilă în trafic, de a rula în condiții de siguranță și cu viteză legală. Aceste reguli au poate cel mai esențial rol: cel de a evita tragedii, inclusiv în ultimul moment”, explică un polițist din cadrul Serviciului Rutier.

Radu Țenter a fost accidentat pe 3 martie 2019, suferind un traumatism cranio-cerebral sever. În cele din urmă tânărul a decedat, lasând în urmă o tristețe care se simte și acum în rândul suporterilor U Cluj. La trei ani de la moartea sa, prietenii și colegii din galerie încă ”îl duc cu ei la meci” fie prin mesaje, pancarte, scandări în timpul meciurilor sau bannere care arată că tânărul este mereu în sufletele lor.

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro


ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 3 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 5 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 6 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 6 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 6 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 7 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 8 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 8 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 8 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 9 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 10 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 10 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE