In vizor

6.000 de metri cubi de substanțe toxice se scurg din muntele de gunoaie de la Pata Rât. Valorile normale de poluare sunt depășite și de 750 de ori

O nouă analiză a situației depozitului de gunoaie de la vechea rampă de deșeuri de la Pata Rât arată că situația este gravă. Nici mai mult nici mai puțin de 6.000 de metri cubi de levigat băltesc și se scurg din dealul cu deșeuri. Conducerea Consiliului Județean a avut nevoie de două hotărâri ale Comitetului pentru Situații de Urgență, întrunit la Prefectură, ca să se pună în mișcare.

O nouă întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență pe tema scurgerilor de substanțe toxice de la Pata Rât a avut loc vineri la Prefectură. De la ședința anterioară până acum, s-a mai făcut o analiză a situației la fața locului.

“În 6 s-a constituit o comisie de specialiști care s-a deplasat din nou la fața locului. S-a stabilit care este situația de fapt, s-au adus completări față de solicitarea anterioară de convocare a Comitetului pentru Situații de Urgență, s-a venit cu informări clare cu privire la nivelul de poluare, nu s-au terminat încă expertizele tehnice referitoare la partea geologică. Avem un rezervor de circa 6.000 mc de levigat, care s-a strâns în timp acolo. Debitele sunt fluctuante, dar tendința este de scădere. Rezervorul de levigat este în apropierea bazei muntelui de gunoaie, ceea ce poate destabiliza mai departe zona. Nu putem lăsa lucrurile așa cum sunt acum. Am primit și rezultatele analizelor calitative care ne arată depășirile normativelor. La consumul chimic de oxigen vorbim de o depășire de 48 de ori, cloruri de 12,8 ori, azot amoniacal de 750 de ori”, a declarat Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj.

În ședința de vineri a Comitetului s-a votat o hotărâre prin care Consiliului Județean i s-a solicitat să ia măsurile care se impun pentru remedierea situației. În urmă cu aproximativ o săptămână, Alin Tișe, președintele forului județean a solicitat întrunirea unei noi ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență pe motiv că datele prezentate presei, la prima ședință a Comitetului, de către prefect ar fi halucinante și că Prefectura ar fi trebuit să propună soluții. Se pare că vineri, solicitările Prefecturii au fost suficient de clare pentru conducerea Consiliului Județean care a promis că va cumpăra o stație de epurare ca să scoată levigatul.

“Începând de astăzi, cu hotărârea aprobată și votată de către membrii Comitetului, Consiliul Județean prin antreprenor, specialiști, experți poate să acționeze în ritm accelerat, poate să acționeze de îndată. Este tipul de document care permite acest lucru. Situația de acolo încă nu este finalizată și nu se va finaliza mâine. Toată lumea, noi, constructorul, beneficiarul, experții, proiectanții lucrează de atunci de când s-a produs acest eveniment pentru a se găsi soluțiile optime de a stopa acest fenonem. Una dintre soluțiile propuse pe care încercăm să o implementăm în cel mai scurt timp este achiziționarea unei stații de epurare, care să permită epurarea acelui levigat, să nu ajungă în râul Zăpodie și implicit în Someș. Capacitatea stației o calculează în acest moment experții, iar în momentul când avem tipul de stație pe care trebuie să îl achiziționăm. În termen de costuri încă nu pot să spun nimic pentru că nu avem capacitatea exactă a stației. Costurile vor fi aferente stației. Va fi o stație fixă, inclusiv alimentare cu energie electrică și alte lucrări de construcție. Consiliul Județean Cluj va suporta costurile de achiziție”, a declarat Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Prefectul a precizat că Prefectura nu poate propune soluții, ci doar poate crea cadrul care să permită găsirea unor soluții.

“Noi nu putem să propunem soluții, noi creăm cadrul în care să se poată desfășura anumite acțiuni cu celeritate pentru că dacă ar trece iarna peste balta, lacul respectiv, cu siguranță vom avea o situație de urgență și nu asta ne dorim. Una dintre probleme a fost în ambiguitatea prin care s-a cerut convocarea Comitetului. Nu se cerea ceva clar, nu a ajuns la noi partea documentată a problemei (măsurători, analize etc). Nici acum nu le avem pe toate, nu le avem pe cele geotehnice. Acum, după discuțiile preliminare pe care le-am avut cu reprezentanții Consiliului Județean, lucrurile au intrat pe un făgaș normal, au venit într-o ordine normală, coerentă, ceea ce ne-a permis nouă să luăm hotărârea de astăzi. Hotărârea crează cadrul, domnul vicepreședinte al Consiliului Județean spunea că este vorba despre achiziția unei stații cu osmoză inversă. Dacă asta consideră specialiștii, dacă acolo se va ajunge e în regulă, ideea este să deblocăm situația. Că ne vor zice specialiștii să îl ducem cu vidanja, că punem o microstație…Noi le-am creat cadrul ca lucrurile să se miște extrem de urgent pentru că nu putem aștepta până în primăvară să deblocăm situația aceasta”, a comentat prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *