In vizor

35 de familii din Pata Rât vor fi mutate în Apahida, Baciu, Floreşti şi Cluj

O parte din cele 56 de familii mutate forţat de către primarul Sorin Apostu în 17 decembrie 2010 de pe strada Costei în locuinţele modulare special construite de Primărie la Pata Rât, vor beneficia de apartamente noi, de 1, 2 sau 3 camere. Imobilele au fost cumpărate prin procedură de achiziţie directă de către Asociația Metropolitană Cluj cu fonduri norvegiene în cadrul unui proiect de intervenţie socială.  

Început în octombrie 2014 şi încheiat în 30 aprilie acest an, Proiectul de intervenție socială Pata-Cluj, a avut ca scop pregătirea desegregării teritoriale și incluziunii sociale a comunităților din Pata Rât. În cadrul acestui proiect, finanţat din fonduri norvegiene, cu o valoare totală de 4,5 milioane de euro, Asociația Metropolitană Cluj a cumpărat 35 de apartamente de 1, 2 sau 3 camere în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj (Apahida, Baciu, Florești). Familiile din Pata Rât care vor beneficia de o locuinţă în comuna Floreşti prin proiectul de intervenție socială Pata-Cluj nu sunt de etnie romă aşa cum au început să se facă speculaţii pe reţelele de socializare. 

“Nu ştiu dacă aţi văzut lista familiilor care vor fi mutate în Floreşti dar niciuna dintre acestea nu sunt de etnie romă. Cei care vin în Floreşti sunt oameni cu o situaţie familială mai deosebită. Au venituri suficient de mari, bună parte dintre ei mai mari decât venitul primarului. Sunt oameni cu copii la şcoală, cu locuri de muncă. Nu sunt ceea ce spun unii. Sunt mulţi care nu îşi pot cumpăra o casă datorită faptului că nu au acces la un credit. Este o familie cu trei copii, trei familii cu câte un copil şi una cu doi copii. Numai dacă ne uităm la valoarea maşinilor celor care locuiesc în ANL, mulţi dintre cei care locuiesc în ANL nu ar mai trebui să locuiască acolo şi ar trebui să vină oamenii aceştia”, a declarat Horia Şulea.  

Apartamentele au fost achiziţionate prin procedură de achiziţie publică. Potrivit declaraţiilor directorului  general al ADI ZMC  Zoltan Coraian ofertanţii au trebuit să cumuleze în paralel mai multe condiţii printre care preţul să nu depăşească 1.100 de euro pe metru pătrat. 

“Anunţul a fost publicat pe site şi totodată s-a trimis invitaţie la toate agenţiile imobiliare. Majoritatea au fost achiziţionate prin agenţii. S-ar putea să fi fost  prima procedură de achiziţie publică din România dusă la bun sfârşit, achiziţie în sensul că s-au cumpărat de pe piaţa liberă apartamentele respective. E o procedură complicată. Timp de peste un an de zile am lucrat cu toate instituţiile, cu finanţatorul să facem o procedură care să fie transparentă şi în regulă din toate punctele de vedere. Apartamentele de o cameră aveau minim 36 de metri pătraţi, cele de 2 camere minim 38 metri pătraţi şi maxim, putem discuta pe la 50 de metri pătraţi dar s-a ajuns şi la 76 de metri pătraţi la cele construite Apahida. A fost o limită superioară de sumă pe apartament de 51.000-52.000 dar media generală a fost de 50.000 de euro şi 1100 euro pe pentru pătrat maxim. Au fost 7 proceduri de achiziţie şi în ultima au fost achiziţionate 10 apartamete. Am făcut eforturi supraomeneşti pentru că efectiv nu sunt pe piaţă la preţul acesta. Pe ultima procedură am reuşit să luăm toate cele 10 din care 5 în Cluj 2 în Foreşti şi 3 în Baciu“, a declarat directorul general al ADI ZMC Zoltan Coraian.

În  proiectului de finanţare, apartamentele vor fi dotate cu electro-casnice, aragaz, maşină de spălat şi frigider. Chiriaşii nu vor putea să întârzie mai mult de 3 luni cu plata chiriei stabilite la 100 de lei lunar sau a utilităţilor. În cazul în care nu vor respecta termenul de plată al chiriei vor putea fi evacuaţi fără preaviz. Zoltan Coraian a ţinut  să precizeze că beneficiarii apartamentelor cumpărate prin finanţare din fonduri norvegiene nu sunt cei care scormonesc prin gunoaiele de la Pata Rât. Totodată din cele 9 apartamente achiziţionate în comuna Floreşti majoritatea le-au fost arondate foştilor locuitori de pe strada Coastei, evacuaţi pe vremea primarului Sorin Apostu. 

“Comentariile nu au nicio legătură cu realitatea. Tot ce apare peste tot în presă, noi am avut o conferinţă de presă în care s-a explicat ce şi cum, dar nimeni nu ne-a sunat pentru o informaţie reală, doar chestiuni, nu aş putea spune rău voitoare, dar neinformate în care se comentează fără cunoştiinţă de cauză. Toate familiile care se mută în cele 35 de apartamente sunt persoane cu locuri de muncă, cu acte în regulă, cu copii la şcoală şi la grădiniţă, cu venituri din care îşi pot plăti chiria şi utilităţile. Nu este vorba de imaginea care se creează în principiu, în partea de comentarii. Nu mă refer la articolele de presă cât la partea de comentarii. Nu este vorba de acele familii care trăiesc din gunoaie. Sunt familii care nu au nicio legătură cu imaginea care  s-a creat pe de o parte, pe de altă parte neplata chiriei sau a utilităţilor înseamnă evacuarea automată. Una dintre condiţii a fost să se poată autosusţine.  Majorittea sunt cu doi copii, media pe familie este de 1,9 copii, la nivelul celor 35 de familii sunt 67-68 de copii. Ideea proiectului nu a fost să oferim protecţie socială ci reintegrare socială. Sunt familii care sunt capabile să se reintegreze social, dar era lipsa de locuire. Majoritatea celor de pe Coastei s-au încadrat în acest proiect.În Floreşti de exemplu din ce a apărut în presă nu vor fi 11 apartamente ci 9. Din cele 9, 4 sau 5 sunt de pe Coastei nu vreau să greşesc, ori 4 ori 5 sunt familii de pe Coastei practic”, a declarat  Zoltan Coraian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *