Analiza

2024 nu este un an electoral prea bun pentru fosilele politice

Scris de 770

PNL e în picaj la nivel național, la Cluj administrația e varză la soluții și fruntașă la vorbe, primarii din județ sunt loiali până se văd cu sacii în căruță și-i doare-n cot care partid li-i aburcă, iar PNL Cluj și-a pierdut susținerea de la nivel central.

Mai mult, lui Boc și lui Tișe (că Buda nu mai contează nici măcar la Bruxelles unde se agită să facă nimic) li se dă cu flit fix de către oamenii pe care aveau impresia ”că i-au crescut”, gen Bolojan.

Sunt scoși din proiecte sigure și bănoase precum ”cloud-ul guvernamental” și sunt lăsați să accepte mere orăvite de la Grindeanu precum #centura_metropolitană și #metroul. Deja au mușcat, le așteptăm somnul de frumusețe, la binemeritata pensie politică. Mai ales a lui Moc, că Maestrul și-a pierdut, în mod clar busola. Și cea politică, dar mai ales cea morală.

Cosmina Fernoagă de la actualdecluj.ro dă o informație pe surse de la așa zisa ”Ligă a aleșilor locali”, o întâlnire pe care ”Trio PNL Ckuj Grigoriu” au avut-o săptămâna trecută cu primarii pseudo-PNL din Cluj, care confirmă pierderea busolei politice de către Emil Boc. Care ar fi ”bravat” în fața primarilor clujeni (majoritar traseiști în 2020 dinspre PSD), cum că partidul ”mumă” ”nu va executa mișcarea de racolare a primarilor”.

Dacă-i așa, atunci Emil Boc este mai zaharisit decât în poze.

Primarii au nevoie de bani pentru proiecte, proiecte care-i țin în fruntea bucatelor lor locale, acolo unde mai pot tăia un copac, da o autorizație, muta un prundiș, un aluniș – cine are în mână slănina fondurilor și cuțitul împărțelilor are și votul primarilor din județe.

Cine nu, nu.

Ori asta o știu bine și Boc și Tișe: nu sunt la primele negocieri, nusunt la primele migrații de alegeri înspre PNL și dinspre PNL (mă rog, PD-L).

2020 le-a adus haiticul de primari, 2024 le va lua haiticul. Dacă primăria municipiului Cluj-Napoca este cât de cât securizată, deși cele 9 stații de metrou s-ar putea să fie tot atâtea gropi ale carierei politice a lui Boc, județul e pierdut deja.

Asta dacă nu cumva, în marea prostie a sa, PSD Cluj nu va găsi de cuviință să pună candidat la președinția CJ Cluj vreun boulean îmbojocat rozaliu ca traseistul Remusică – și au destui.

Și că tot s-a pomenit de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, trebuie să vă explic care este presupusa miză a voturilor și de ce aceste matematici politice dau cu sumă zero, că fiecare primar știe care-i sunt posibilitățile și unde să-și trimită ”trupele” mimând implicare pentru ”domnitor”.

E ca la ”Cronicari” care ne-au lăsat scris cum ”spre final, năvăliră moldovenii pe caii lor mici și iuți și pecetluiră soarta bătăliei”.

Întotdeauna diferența dintre votul primit de primarii care sunt aleși este mai mare decât voturile primite de partidul lor pentru consiliile locale. Diferența variază de la 9-10% până la 15-16%.

Acestea sunt voturile la dispoziția primarului (subvenții la te miri ce, o tăiere de copac, un pășunat, o muncă în folosul comunității, un închis de ochi, o mișcare din urechi șamd.), voturi cu care primarii ”se pun bine” la parlamentare cu oamenii lor, ca să nu fie uitați când va fi să fie altfel decât bine, să nu fie rău. Adică situații ca acestea în care partidul care le-a dat pită se duce-n cap și vine la putere partidul de la care au plecat.

Acestea sunt voturi sigure – poate la Parlamentare nu mai ies la vot (și sigur nu mai ies la vot) câți au ieșit la locale, nici măcar dintre susținătorii partidului, dar ăștia sigur ies. Nu-s mulți pe câte un UAT ca Cocomârla, dar se-nmulțesc, procentual, la Turda, Dej, plus că 10 ”cocomârle” pot da de un ”Dej”. Și, pic cu pic, și strop cu strop, fac al votului scop.

Acesta este calculul PNL, să nu lase să-i scape din mână procentele acestea plus diferența de participare la vot dintre locale și parlamentare – care e semnificativ crescută în dreptul localelor.

Dar dacă pe prezența la vot se pot baza, pe diferența dintre primar și consilii, nu se pot baza. Că sunt la înțelegerea primarului care poate flutura un steag pe afiș și altul în discuțiile particulare.

Și, când e vorba de comune, socoteala de acasă este și mai proastă când ajungi la târg. Că în comune sunt destui ”independenți” și ”micropartide” care candidează cu ”ceata lor” (an de an, fără nici o șansă) la primării, laconsilii județene și pur și simplu se pierd 50 – 100 – 150 de voturi, chiar și 200 (a numărat o dată) pe câte un sătuc, cătun, comună, din masa de prezență la vot.

Am calculat pe 2012 și 2016 aceste cifre și, numai pe județul Cluj, mi-a dat o diferență de peste 40.000 de voturi pierdute în dreptul unor astfel de ”cete” și ”micro-partide” și pe care nimeni, din nici un partid, nu s-a ostenit să-i câștige de partea sa în intervalul de timp dintre locale și parlamentare – câteva luni bune.

Realizați că o comasare duce la pierderea automată a acestor voturi – că nimeni nu-i va căuta pe acești ”oropsiți ai votului” să le facă propuneri concrete, prea ocupați fiind cu toții: unii să nu le fugă primarii, alții să-i racoleze.

În rest, 2024 nu este un an politic prea bun pentru fosile.



ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 14 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 20 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 20 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 23 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 1 day In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE