Vocea ta

Să deschidem Cartea cu povești despre #metrou la Capitolul în care Boc ne minte prin omisiune: ”S-a schimbat legea și putem face noi exproprierile, cu aprobarea Ministerului Transporturilor” și să comparăm cu #realitatea Legii ”schimbate”

Scris de 481

În urmă cu un an, proiectantul Metroului se plângea că legea prevede că în România numai Metrorex poate face exproprieri pentru liniile de metrou. Între timp, Emil Boc anunță că s-a schimbat legea.

”S-a schimbat lege(a) și putem face noi exproprierile, cu aprobarea Ministerul(ui) Transporturilor. După finalizarea licitație (expirare perioada de contestații sau soluționare contestații) vom prezenta calendarul împreuna cu firma câștigătoare”, a precizat Emil Boc.

Cum #osă facă exproprieri primăria pentru metrou?
Probabil vă amintiți problema cu exproprierile pentru metrou – anume că ele puteau fi făcute numai de #Metrorex. Acum un an, proiectantul Ionel Oprea chiar zicea că o să dureze “luni bune” până asta o să se rezolve. Dar nu chiar s-a rezolvat. Că după o țucahară legală efectuată, cel care va reprezenta primăria în exproprieri e tot Metrorexul. Detalii.
Anul trecut Ciucă a dat o ordonanță care a modificat legea exproprierilor si a trecut următoarea prevedere generală:
(4) La solicitarea ministerelor abilitate să efectueze exproprierea, conform prevederilor alin. (1), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei sau autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială se realizează lucrările de utilitate publică, în baza unui protocol încheiat cu ministerul abilitat, pot efectua exproprierea în numele statului român, în condiţiile prezentei legi.
DAR
Mai jos, în lege, se specifică precum urmează:
(3) În aplicarea prevederilor prezentei legi, expropriatorul prevăzut la alin. (2) este reprezentat de:
a) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., precum şi prin Compania Naţională de Investiţii Rutiere – S.A., pentru toate lucrările de construcţie de drumuri de interes naţional, prin Compania Naţională de Căi Ferate «C.F.R.» – S.A., pentru lucrările de construcţie, reabilitare şi extindere a infrastructurii feroviare publice, prin Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» – S.A., pentru lucrările necesare dezvoltării reţelei de transport cu metroul şi de modernizare a reţelei existente.
Deci nu-i chiar așa, bă ninja. Îi cu Metrorex.
Szakats Istvan


ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 8 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate
 • Acum 9 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 9 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 9 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 10 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 11 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 11 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 12 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 13 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 13 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

Recomandările redacției
TOP CITITE