Eveniment

În timp ce Cluj-Napoca gâfâie de la caniculă, în judeţ viiturile fac ravagii. Prefectura cere bani de la guvern pentru reparaţii

Zeci de drumuri, poduri și podețe au fost distruse în mai multe localități din Cluj, din cauza ploilor puternice din ultimele două luni. Prefectura Cluj cere ajutor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Instituția Prefetului a evaluat recent pagubele cauzate de vremea rea în localitățile din județul Cluj, susţinând că va cere ajutorul Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei și Companiei Naționale de Investiții pentru remedierea situației. Este vorba de satele și comunele ce aparțin de 11 unități administrativ-teritoriale din Cluj: comuna Așchileu, comuna Baciu, comuna Beliș, comuna Cămărașu, comuna Cătina, comuna Cojocna, comuna Feleacu, comuna Iara, comuna Moldovenești, comuna Săcuieu și comuna Suatu.

Procesele verbale ale Comisiilor de specialitate constituite prin Ordinul Prefectului Județul Cluj constată pagube cauzate de fenomene hidrometeorologice aferente perioadei mai – iunie 2022, fiind vorba în special de drumuri, poduri și podețe. Daunele au fost cauzate, potrivit proceselor verbale, de viiturile puternice și deosebit de puternice, dar și de scurgerile de pe versanți.

„Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj va sprijinii demersurile unitățiilor administrativ teritoriale afectate, mentionate mai sus, la structurile centrale de decizie: Ministerul  Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei, Compania Națională de Investiții, în vederea obtinerii de fonduri financiare pentru refacerea elementelor de infrastructură și altor obiective care au suferit pagube în urma calamitățiilor naturale”, se arată în hotărâre.

Autorităţile administraţiei publice locale menționate vor dispune  toate măsurile şi acţiunile necesare, în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase, refacerea obiectivelor de infrastructură afectate din zona lor administrativ- teritorială, eliminându-se astfel potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia (izolări de localități, întreruperi de servicii de utilități publice, intervenția echipajelor de prim ajutor, etc.).