Din oras

Primăria Cluj-Napoca lansează concursul de soluții pentru Parcul Bună Ziua, în ciuda faptului că procesul pentru exproprierile terenurilor din zonă nu s-a încheiat.

Consilul Local Cluj-Napoca este chemat să aprobe, în cadrul ședinței din 4 mai, „organizarea unui concurs de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru «Amenajare Parc Bună Ziua»”. Premiul I, contractul de proiectare, va avea o valoare estimată de 2 375 000 lei fără TVA, premiul II – 75 000 de lei fără TVA, premiul III – 50 000 de lei fără TVA.

Amenajarea parcului Bună Ziua are un cost estimat de 11 251 100 euro, valoarea estimată pentru proiectare fiind de 435 000 de euro.

Potrivit referatului de aprobare, „scopul concursului este selectarea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a parcului Bună Ziua, în folosul cartierului și al orașului.”

Toate bune și frumoase, dacă Primăria va câștiga procesele pentru exproprierea terenurilor vizate pentru realizarea parcului! Dacă nu, banii cheltuiți pentru premiile concursului de soluții vor fi cheltuiți degeaba.

Primăria Cluj-Napoca vorbește din 2019 despre parcul din Bună Ziua, dar acolo sunt probleme cu proprietarii, care nu sunt de acord cu sumele oferite pentru expropriere. Compexit Trading, firma unde Marius Nicoară este acționar, a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, procesul a început în 24 iulie 2020 și încă sunt înfățișări, unde sunt studiate și solicitate expertize. În acest ritm, parcul va mai avea de așteptat.

Pentru dezvoltările publice din zonă, Primăria Cluj-Napoca dorește să achite proprietarilor între 10 și 50 de euro/metru pătrat, în condițiile în care Compexit și-a extins recent proprietatea la un preț de peste 260 euro/mp. Asta ar însemna ca firma să primească peste 1,2 milioane de euro drept exproprieri, în schimbul renunţării la eventualele câştiguri din propria investiţie. În plus ar însemna să piardă o şapcă de bani: Compexit susține că a cumpărat 3.500 de mp recent, contra sumei de 265 de euro/mp şi prin expropriere va mai pierde încă 1.500 de mp.

Potrivit avocaților companiei, terenul nu este potrivit pentru parc deoarece este străbătut de o magistrală de gaz cu diametru de 40 cm, care ar avea reglementată și o zonă de protecție. Problema accesului la parc a fost de asemenea invocată de către avocați.

Citiți și:

Procesul de expropriere a Compexit nu s-a terminat, dar Emil Boc lansează concurs de soluții pentru Parcul Bună Ziua