Eveniment

Falimentul City Insurance, un tun de 1,8 miliarde euro, obligă aproape jumătate de milion de şoferi români să-şi schimbe poliţele RCA

Scris de 1063

Aproape 500.000 de şoferi vor trebui să îşi schimbe poliţa RCA de la compania falimentară City Insurance începând cu 11 mai, data la care acestesa vor expira chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depăşeşte data menţionată, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, informează un material din Ziarul Financiar.

„Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societăţii SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleaşi condiţii, se vor denunţa şi contractele de reasigurare”, au transmis reprezentanţii ASF.

Prin urmare, şoferii care au poliţe RCA emise de City insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022, altfel aceştia riscă să fie sancţionaţi, conform legii. Amenda pentru absenţa unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.

Clienţii City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunţate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite, proporţional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare.

City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală, a primit verdictul retragerii autorizaţiei de funcţionare şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment din partea ASF pe data de 17 septembrie 2021. Până în acel moment, compania ajunsese să deţină o cotă de piaţă de peste 20% din întreaga piaţă a asigurărilor şi aproape jumătate din piaţa RCA. Valoarea afacerii City Insurance ajunsese la circa 500 mil. euro, de 100 de ori mai mare decât în urmă cu 5-6 ani.

 • În perioada 2016-2017, City Insurance s-a confruntat cu o situaţie dificilă, în care ASF a luat o serie de măsuri împotriva companiei, printre care limitarea subscrierii la 75% din volumul subscrierilor anului precedent. Această măsură nu a fost respectată, iar ulterior, companiei şi s-au ridicat restricţiile din cauza unui cont fals din Elveţia, în care părea că City are suficient capital pentru a-şi gestiona problemele.

Pe tot parcursul activităţii City, abordarea sa a fost bazată pe o captare agresivă a pieţei folosindu-se de segmentul RCA, care în general aduce pierderi companiilor de asigurări au RCA în portofolii. Neavând suficient capital pentru a susţine peste 3,1 mil. clienţi pe care societatea îi câştigase printr-un preţ mic, de dumping, asociat poliţelor RCA, rezultatul a fost unul prevăzut încă de câţiva ani de majoritatea actorilor din piaţa asigurărilor. Cu toate acestea, măsurile au fost luat foarte târziu.

 • Falimentul City Insurance ne arată un tun tras românilor în valoare de 1,8 miliarde euro, bani pe care compania îi are de dat asiguraţilor şi terţilor care s-au înscris la masa credală.
 • Supravegherea ASF din 2017 până în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare a fost plină de procedure de redresare pentru City Insurance, acestea fiind nerespectate sau fentate.

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance începând cu data de 9 februarie 2022, momentul în care Tribunalul Bucureşti a decis intrarea oficială în faliment a companiei, a spus în cadrul emisiunii ZF Live că în perioada ultimilor ani, compania City Insurance a fost ţinută în mai multe procedure de redresare în care li s-a pus în vedere şi li s-a adus la cunoştinţă ce măsuri trebuie să ia pentru a restabili echilibrul financiar.

 • Deşi planurile de redresare au fost urmate şi de sancţiuni, compania şi-a continuat activitatea timp de 6 ani în fruntea pieţei, mai ales pe zona asigurărilor RCA. În tot acest timp, City Insurance a adâncit gaura pe care urma să o lase în urmă, continuându-şi ascensiunea cu creşteri ale cotei de piaţă de la un an la altul.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 7 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 23 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 1 day Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE