In vizor

162.000 euro plătește Primăria pentru revizia automatelor de bilete la transportul în comun. Sistemul de ticketing este la pământ

Din septembrie 2015 de când a fost dat în folosință, sistemul de ticketing la transportul în comun (un proiect care a făcut obiectul unor cercetări DNA) funcționează cu grave erori – monedele sunt înghițite fără să primești bilet, fantele pentru bancnote sunt frecvent în revizie, plata cu cardul nu se poate face la multe automate pentru bilete, iar validatoarele din autobuze dau rateuri și ele. Periodic, sunt cheltuiți bani pentru revizia acestui sistem. 

Primăria Cluj-Napoca a lansat un anunț pentru o licitație de achiziție a unor servicii de revizie periodică a sistemului de ticketing. Suma care se estimează că va fi cheltuită este de 744.888 lei (aproximativ 162.000 euro). Aceasta este a doua revizie a echipamentelor. 

“Prezentul caiet de sarcini se referă la achiziția serviciilor de revizie periodică pentru echipamentele din cadrul proiectului “Lucrări de modernizare și extinderea sistemului de transport în comun în zona metropolitană Cluj – etapa I”, lucrare executată de asocierea SC Ramb Sistem SRL și SC CS Vision SRL Brașov în baza contractului 211387 din 28.06.2013, încheiat între această asociere și Primăria Cluj-Napoca și a echipamentelor din contractul 5594 din 26.06.2014, încheiate între CTP Cluj-Napoca și asocierea SC Ramb Sistem SRL cu CS Vision SRL Brașov. Scopul efectuării serviciilor de revizie periodică este acela de a îndeplini condițile impuse prin certificatele de garanție ale produselor, în vederea asigurării garanției produselor pe toată perioada prevăzută în contractele mai sus menționate”, se arată în caietul de sarcini.

Sunt vizate 61 de automate de eliberare a biletelor și cardurilor, 136 validatoare de stație, 327 de validatoare duale, amplasate în mijloacele de transport în comun și 541 de validatoare duale achiziționate de CTP Cluj-Napoca. Pentru aparatele de eliberare a legitimațiilor de călătorie se vor face revizii periodice pentru înlocuirea filtrelor de aer la intervale regulate determinate de condițiile mediului în care sunt instalate echipamentele. În cazul aparatelor de eliberare bilete, dacă sunt scoase din funcțiune pentru o perioadă mai lungă de o săptămână se vor verifica acumulatorii, filtrele de praf, ventilatoarele și traseele de monede și bancnote.
În urmă cu doi ani, reprezentanții Companiei de Transport Public Cluj-Napoca declarau pentru Ziar de Cluj că banii murdari (la propriu) sunt de vină pentru defectarea aparatelor. 

Citește și:

Banii murdari sunt de vină pentru erorile sistemului de ticketing la transportul în comun din Cluj-Napoca

În urmă cu câteva zile, Ziar de Cluj scria, din nou, despre erorile sistemului de ticketing. De data aceasta, conducerea CTP Cluj-Napoca a dat vina pe oameni, nu pe banii murdari.

Citește și:

Specialiști CTP: dacă aparatele de bilete funcționează doar cu monede, de vină sunt călătorii, nu sistemul de ticketing

În noiembrie 2015, DNA Cluj a descins la Primăria Cluj-Napoca și la sediul CTP într-un dosar privind proiectul de ticketing. Au fost ridicate documente de la sediul Primăriei, iar la sediul CTP au fost sigilate și ridicate mai multe calculatoare care conțin date despre acest proiect. Într-un comunicat DNA de la acea dată se preciza faptul că se fac cercetări cu privire la posibile fapte de corupție din perioada 2012-2015. Nu am văzut însă niciun alt comunicat al DNA care să ne anunțe dacă s-a finalizat dosarul și cum s-au finalizat. 

Proiectul de ticketing a fost realizat cu fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 33 milioane lei. Începute în 2013, lucrările pentru realizarea sistemului de ticketing ar fi trebuit încheiate în 2014, însă abia un an mai târziu au fost finalizate.

Licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca a fost câştigată de asocierea SC Ramb Sistem SRL şi SC CS Vision SRL, cu o ofertă de 21 milioane lei. În cadrul licitației au depus oferte firmele Radcom, asocierea Ramb CS Vision, asocierea UTI Grup – ACI Cluj şi SCC Napoca.

După încheierea licitației, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a sesizat Direcția Națională Anticorupție și Departamentul de Luptă Antifraudă. „În cadrul ofertei tehnice pentru trei tipuri de echipamente principale ale sistemul de e-ticketing (validator dual, validator contactless, automat de vânzare bilete), asocierea RAMB – CS Vision a depus documente care prezintă suspiciunea că sunt false”, a transmis, în 2015, MDRAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *