Politica

Ce părere au liderii politici clujeni despre rezultatul referendumului? Vezi cine este "vinovat” de acest eșec și cine trebuie să plece

Referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat. Din cauza numărului redus de votanți, acesta nu a fost validat: numai la nivelul județului Cluj, din cei 608.121 înscriși pe lista pentru referendum, s-au prezentat la urne un număr de 113.157 de clujeni care au votat la referendumul pentru familie din 6 și 7 octombrie 2018. Ce atitudine au adoptat liderii politici din Cluj și cum apreciază aceștia rezultatul votului desfășurat pe parcursul a două zile? Cine este responsabil pentru esecul acestui plebiscit? Trebuie să-și dea demisia Liviu Dragnea? Sau Partidul National Liberal trebuie ”resetat”? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările adresate liderilor partidelor politice din Cluj.

Unii dintre aceștia au răspuns direct, alții și-au exprimat punctul de vedere pe rețelele sociale, pe paginile oficiale de Facebook.  

Încă de ieri seară, Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu au postat pe paginile oficiale de Facebook un mesaj identic, prin care solicitau ”modernizarea” Partidului Național Liberal, acuzând conducerea partidului, adică pe Ludovic Orban, de o ”politică retrogradă”:

”Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouã aventură si către un nou eșec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politica retrogradă. #ajunge”? – notau Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu.

Și consilierul local, Bîldea Ioan (PNL), s-a identificat cu același tip de masaj: #ajunge.

Acesta a mai notat pe pagina sa de socializare că ”liberalii, dupa o resetare interna, ar trebui sa se intoarca la pesta porcina, inflatie, scumpiri, si celelalte probleme care chiar framanta omul de rand. A, da…ca bine zicea Ovidiu Raetchi, ar trebui sa ne cerem scuze de la electoratul traditional liberal. Electorat pe care o parte din liderii PNL nu-l mai prea cunosc. Daca ramanem in logica, „PNL s-a descurcat minunat”, puteam sa ne apucam de pe acum sa cautam scuze pentru „succesul” de la europarlamentare. Eu sper totusi ca partidul se va indrepta pe calea cea buna, calea liberalismului. Conservatorismul am vazut unde a dus…”, a precizat recent Ioan Bîldea pe pagina sa oficială de socializare.

Altfel spus, peneliștii cer capul lui Orban pe tavă. 

”Ce voce din interiorul Partidului Național Liberal poate exprima, în acest moment, ”calea liberalismului”?

Iată ce a răspuns Ioan Bîldea în acest sens:

”Rezultatul referendumului este surprinzător, mă așteptam ca PSD-ALDE, împreună cu Biserica, să mobilizeze mai bine de 30% din electorat la vot. Faptul că nu au reușit și acest referendum a fost invalidat, consider că este un lucru pozitiv. Există speranță pentru România! 

Poziția inițială a PNL, aceea de a nu se implica și a de lăsa fiecare membru să decidă conform propriilor convingeri daca participă sau nu la referendum, cred că a fost una bună. 

Greșit a fost, din punctul meu de vedere, faptul că ulterior, o serie de lideri ai partidului nu doar că și-au exprimat punctul de vedere, ci au și încercat să implice și structura de partid în deciziile lor. 

PNL nu trebuia să se asocieze cu acest referendum inutil, nu trebuia să se asocieze cu PSD-ul. A fost o capcană, o diversiune menită a distrage atenția populației de la adevăratele probleme: inflație, scumpiri, creșterea ROBOR, pesta porcină și câte mai sunt! O capcană în care o mare parte din liderii PNL, cu viziuni conservatoare, au căzut.

Drept urmare, cred că este nevoie de o resetare, de o schimbare de direcție a partidului și implicit de niște schimbări la nivelul conducerii partidului. Acest lucru trebuie să se facă prin dezbatere în cadrul partidului, ulterior prin vot, conform procedurilor statutare ale PNL. Niște demisii ar fi bine venite.

E clar că direcția în care merge acum Partidul Național Liberal, pe alocuri ultraconservatoare, nu este una care să asigure câștigarea alegerilor în 2020, cel puțin din punctul meu de vedere. Cu siguranță această “aventură” politică, în care au intrat lideri importanți ai partidului, nu a fost pe placul electoratului liberal. Asta s-a vazut la vot. Ba chiar o să ne coste electoral, dacă nu vom conștientiza și îndrepta greșala. După cum zicea un coleg, ar fi bine să începem prin a ne cere iertare de la electoratul liberal și să revenim la direcția liberală a partidului.

O directie care nu aparține unei singure “voci”, nu văd una salvatoare, ci cred că aparține unui număr însemnat de membri de partid și de simpatizanți. Trebuie consultați aceștia, iar cei care doresc să conducă, sau să mai conduca PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL, trebuie să se îndrepte spre ei cu un discurs liberal.

Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că PNL a fost și trebuie să rămână un promotor al tolerantei, mesaj pe care și Klaus Iohannis l-a repetat de atâtea ori, dar pe care nu toți liberalii l-au îmbrățișat.

În final s-a dovedit că poporul român e mai tolerant decât se așteptau mulți, iar Klaus Iohannis a avut dreptate atunci când a spus că această temă nu e una principală”, a precizat Ioan Bîldea pentru Ziar de Cluj.

Europarlamentarul Daniel Buda, totodată lider al PNL Cluj, a susținut că ”aceste chestiuni se discută prima data în interiorul partidului. Eu așa am învățat în PDL”, declara Buda pentru Ziar de Cluj.

”În situaţia aceasta, fiind vorba de o chestiune nu neaparat mai delicată, dar care putea să fie interpretată, nu înţeleg reproşurile apărute. În orice caz, sunt de părere că oricine are ceva de spus, trebuie să spună în interioriul partidului. Prima dată acolo se fac analizele legate de acţiunile partidului, consecinţele acestora şi ulterior putem să vorbim în spaţiul public. Dar prima dată se vorbeşte în interioriul partidului, asta am învăţat la PDL, nu ştiu cum e în altă parte”, a afirmat Daniel Buda.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Europarlamentarul Daniel Buda, despre reacţiile lui Gorghiu şi Predoiu: „Chestiunile acestea se discută prima dată în interiorul partidului. Eu aşa am învăţat în PDL!”

PNL se află într-o agonie fără de sfârșit. Chiar dacă sunt prezente destule voci care se pronunță contra partidului de guvernământ, ne putem întreba dacă Partidul Național Liberal reprezintă cu adevărat Opoziția în acest moment?

Din câte se pare, partidul însuși nu poate răspunde la această întrebare. 

 

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a susținut că Guvernul ar trebui să-și asume acest eșec și să plece, iar aceasta pentru că adevăratele teme de pe agenda publică românească trebuie să se refere la sistemul sanitar și lipsa medicamentelor vitale:

”Acest Guvern ar trebui să plece foarte repede, fiindcă reprezintă un pericol absolut pentru sănătatea românilor.

Să irosești aproape 50 de milioane de euro pentru un referendum, în timp ce în țară lipsesc 36 de medicamente vitale, este de neconceput”, a declarat Emanuel Ungureanu.  

De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, a subliniat că un număr considerabil de pacienți sunt lipsiți de un preparat esențial:

Spinraza, utilizat în amiotrofia spinală, medicament acceptat prin Hotărâre de Guvern, dar nefinanțat. 

”Dramatică este situația copiilor bolnavi de tuberculoză”, a mai adăugat Emanuel Ungureanu, referindu-se la Secția de Pneumologie Copii, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Pentru Copii Cluj-Napoca, care așteaptă, în continuare, finanțare pentru programul de radioterapie.

Astfel, după cum susține Ungureanu, doar ”un guvern cu adevărat criminal” a fost capabil să spulbere cca 50 de milioane de euro pe o temă fantomatică și să lase nerezolvată situația pacienților din România care așteaptă finanțarea medicamentelor vitale.

”În ultimele două săptămâni agenda publică ne-a fost ocupată şi de tema propusă de #Referendum, o temă dezbătută în mai toate statele din Uniunea Europeană.

Dezbaterea a fost bună, drepturile, libertăţile civile şi tradiţiile noastre sunt în egală măsură importante.

Am citit numeroase articole, am ascultat multe păreri, am fost la #vot, cu siguranţă că adevărul este undeva pe la mijloc. Sper ca în ultimele luni din 2018 să producem teme de viitor, care să unească şi care să fie sprijinite de orice formaţiune politică.

Cât despre rezultatul referendumului, despre DA sau NU, doar gândul lui Lucian Blaga îl am: „Un simbol îşi are evidenţa sa. Un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil”, a notat liderul PSD Cluj, Horia Nasra, pe Facebook.

Iată și întrebările formulate în scris pentru Horia Nasra:

Cum apreciați rezultatul referendumului?

A fost boicotat referendumul de către Partidul Social Democrat? Sau a fost boicotat Liviu Dragnea de către PSD?

Credeți că Liviu Dragnea trebuie să-și dea demisia?

Răspunsul liderului PSD Cluj, Horia Nasra, a fost repetitiv și neutru. Acesta s-a ferit să ofere răspunsuri tranșante sau clare:

1. În ultimele două săptămâni agenda publică ne-a fost ocupată şi de tema propusă de Referendum, o temă dezbătută în mai toate statele din Uniunea Europeană. Dezbaterea a fost bună, drepturile, libertăţile civile şi tradiţiile noastre sunt în egală măsură importante.

Am citit numeroase articole, am ascultat multe păreri, am fost la vot, cu siguranţă că adevărul este undeva pe la mijloc. Sper ca în ultimele luni din 2018 să producem teme de viitor, care să unească şi care să fie sprijinite de orice formaţiune politică. 

Cât despre rezultatul referendumului, despre DA sau NU, doar gândul lui Lucian Blaga îl am: „Un simbol îşi are evidenţa sa. Un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil”.

2. Din respect față de inițiativa civică a celor trei milioane de români, pentru a nu politiza acest demers cetățenesc, PSD nu s-a implicat în această campanie așa cum o face de regulă într-un context electoral.

3 şi 4. Boicotul referendumului a venit din partea USR, prin urmare acolo trebuie să întrebaţi. Liviu Dragnea este preşedintele PSD şi nu există motive pentru demisie. Nimeni din PSD nu doreşte să-i dea satisfacţie lui Klaus Iohannis care urmăreşte slăbirea PSD”, a precizat Horia Nasra. 

Altfel spus, conform poziției acestuia, președintele PSD, Liviu Dragnea, nu este responsabil pentru eșecul acestui demers.

De asemenea, Nasra consideră că referendumul nu a fost politizat, deși în spațiul public figurează imagini în care lideri ai PSD&Co. și membri ai clerului ortodox fac campanie evidentă pentru acest plebiscit, fiind așezați la aceeași masă. 

front comun – politicieni și preoți la aceeași masă. În dezbatere: referendumul pentru familie. 

O demonstrație a ”neimplicării” politice într-un demers cetățenesc

Din câte se pare, doar recursul la Blaga sau la alți lideri spirituali ai umanității mai poate explica eșecul acestui referendum, precum și pașii ce trebuie urmați pe mai departe.

Oricum, de la ”flacăra violet” la Blaga, este un salt considerabil. Și, totodată, apropierea numelui filosofului român de spațiul politic românesc, este cât se poate de regretabil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *