Din oras

1,2 milioane de lei ne costă luminițele de Crăciun. Trompețica lui Boc zice că acestea OSĂ fie folosite și în alți ani. OSĂ se facă ”economii”, fix ca în anii anteriori

Pe scurt, pentru hotnews.ro, trompețica lui Boc, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că Primăria Cluj-Napoca a plătit anul acesta circa 1,2 milioane lei pentru a cumpăra mai multe luminițe de Crăciun care vor fi montate de compania de termoficare și că aceste decorațiuni OSĂ fie folosite în următorii 5 ani.

La fel a plătit și în 2022 municipalitatea: tot 1,2 milioane de lei (la cumetriile lor economice). Luminițele acelea s-au stricat, sau ce, domnu’ Trompețica lui Boc?

CITEȘTE:

Primăria a plătit şi anul acesta 1,2 milioane de lei la cumetrii de la Neon Lighting pentru ilumuniatul de Crăciun. Firma a intrat şi-n afaceri de Urbanism de Cumetrie, dacă tot e „de-a casei”

În 2019, ”economiile” de Crăciun au fost de 2.598.323,49 de lei – 600.000 de lei (evenimente de sărbători) / 1.998.323.49 de lei plus TVA (iluminat festiv). La care s-au mai adăugat: cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariu, transport, cazare și masă) – 250.000 lei; costurile pentru iluminat arhitectural (100 de kilometri de șiraguri cu beculețe, ghirlande și figurine luminoase) – 50.000 de lei; promovarea evenimentelor – 50.000 de lei; costurile pentru spectacolele de artificii – 100.000 de lei; realizarea unor spectacole multimedia de lasere și video mapping – 150.000 lei.

Ieftin și bun! Oare anul acesta cine plătește artiștii care se manifestă în Târgul pruncului (de sereist) Buta (că nu prea seamănă a Târg de Crăciun)? Dar artificiile, dar iluminatul?

Și că tot am vorbit de Fabrica de muls bani, recte Târgul pruncului Buta, să nu ziceți că nu v-am avertizat că prețurile au să fie prohibitive. Că are și plodul de sereist de făcut un ban, nu e cu ”de Crăciun, să fim tot mai buni”…

Am fost și noi în Piața Unirii, nu vineri, că ne e greață de festivismul mocirlos al ”aprinderii luminițelor din bradul de Crăciun” (încă mai așteptăm niște răspunsuri pe 544 de la onor municipalitate pe tema acestui brad) și am rămas șocați de prețurile mari la mâncare și băutură.

CITEȘTE:

Pentru Buta vine Crăciunul peste o săptămână. E de nepovestit cum se dă Orașul acesta pe gratis pentru cumetriile municipalității

Conform celor documentate în materialul de mai sus, societățile care au dorit să vândă produse în cadrul Târgului de Crăciun au trebuit să plătească pentru închirierea unei căsuțe suma de 35.000 de lei. La această sumă se mai adaugă 2000 de lei  pentru pază și servicii de curățenie. Citiți mai sus cât plătește pruncul Buta lui Moș Municipalitate clujeană pe metrul pătrat de piață și vedeți cât încasează el de la ”vendori” și ”producători”.

Diferența se reflectă în prețul produselor comercializate în Piața Unirii. Un kurtos kolacs costă 25 de lei, un pahar de vin 15 lei, o ciocolată caldă 15 lei sau 19 lei, un hot dog: 30 de lei. Pentru o porție de cinci sarmale trebuie să scoți din buzunar 32 de lei iar pentru o apă plată 8 lei. Ceaiul se vinde cu 13 lei paharul iar plăcinta cu 20 de lei (la fel ca anul trecut). Un palaneț costă 12 lei, iar un cozonac 100 de lei. De restul, bâlci cu roată. Încă nu am fost la patinoarul din borduri din fața Sălii Sporturilor Horea Demian.

Deci se trompețesc povești despre cum vor fi folosite luminițile timp de 5 ani, la fel cum au mai fost folosite și celelalte luminițe din alți ani – că fiecare an a avut ”fashion”-ul lui, s-a lucrat cu stil: albastru neon, verde pedală, roșu macrou șamd.

CITEȘTE (că ne-am mai răcit tastatura degeaba pe subiect pentru clujenii mândri că sunt buzunăriți, căi fain la Cliuj, pentru că-i fain):

NE ÎNCĂLZESC MINCIUNILE ȘI FESTIVISMUL. Poporului i se cere să strângă cureaua, ”din cauza războiului din Ucraina”, ca să-și facă poftele de imagine politicienii. Târgul de Crăciun va fi organizat la Cluj-Napoca. Emil Boc: ”Nu facem întuneric, nu este cazul”

Ca o idee, numai în 2013 (an de ”austeritate”) municiplaitatea clujeană i-a buzunărit pe mândrii clujeni de 2 milioane de lei pentru ”luminițele de Crăciun”.

”Avem 17,2 km de siruri luminoase, 8,2 km de turturi luminosi, 500 de stele pe stalpii de iluminat public, 42 de elemente 3D pe stalpi, culorile preponderente fiind alb si albastru. Tot iluminatul de sarbatori este pe baza de LED-uri care au un consum redus de curent electric. Costurile se ridica la doua milioane de lei, fara TVA, suma fiind mai mare decat cea de anul trecut, pentru ca ne-am extins pe mai multe strazi. Avem, de exemplu, peste 5 kilometri de siruri luminoase in plus pe noi strazi, dar si elemente noi, cum sunt candelabre luminoase – spirala, elice, turture, diamant, dar si porti de intrare”, declara Directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu.