Diete

11 substante minerale esentiale

Dintre cele 90 de elemente chimice, nemetalice sau metalice, din natura doar 20-21 sunt necesare pentru buna functionare a organismului uman. Neputand fi sintetizate in organism, urmatoarele substante de mai jos sunt substante nutritive esentiale:

Iodul (I) – se gaseste in alimente, in sarea marina, in alge comestibile, in peste. Se adauga la sarea de bucatarie din comert. Doza zilnica: copii 50-200 µg; adulti 100-180 µg; sarcina 230 µg. Rol: in tiroida, component al tiroxinei. Deficitul de iod din alimentatie provoaca aparitia gusei endemice.

 

Clorul (Cl) – in alimentele sarate tehnologic, in carnea de peste oceanic. Se gaseste mai putin in fructe si legume. Rol: in formarea acidului clorhidric din sucul gastric.

 

Fosforul (P) – se gaseste sub forma de fosfati anorganici si organici, in fosfolipide, nucleoproteide. Deosebit de bogate in fosfor sunt branzeturile precipitate cu cheag, galbenusul de ou, semintele de dovleac, arahidele, nucile, alunele, fasolea uscata si mazare, carne si derivate. Rol: plastic (oase); in eliberarea energiei; constituent al acizilor nucleici. Doza zilnica la: copii 0,25-1,5 mg; adulti 1,2-1,6 mg; gravide 1,6 mg.


Sulful (S) – se gaseste in cistina si metionina din protide, in special in par si organe cu continut ridicat de aminoacizi cu sulf (muschi). Se gaseste in arahide si paste fainoase, in carne, peste, branzeturi. Rol: in reactii redox si formarea de punti –S-S- in protide.

 

Seleniu (Se) – se gaseste in ciuperci (hribi si champignoni), in oua, in carnea de peste (crap, heringi), in cereale (germeni) si unele legume si fructe. Rol: activeaza hormonal tiroidian.


Sodiu (Na) – se gaseste in apa de baut, sarea de bucatarie, alimente (peste, telina, oua, organe de animale). Doza zilnica la: copii 130-550 mg; adulti 550 mg. Rol: controleaza presiunea osmotica celulara si volumul de apa din corp; stimuleaza tonusul muscular; mentine presiunea sangelui. Deficitul sodiului se manifesta prin deshidratatrea pielii, sete, oboseala, crampe musculare, reducerea secretiei gastrice. Consumul exagerat provoaca edeme, cresterea tensiunii arteriale.


Potasiu (K) – se gaseste in diferite alimente, in special in fructe si legume, carne, peste si cereale. Continutul cel mai ridicat in potasiu il are fasolea, mazarea, patrunjelul, alunele, migdalele si arahidele. Doza zilnica: copii 0,45 -2 g; adulti 2 g. Rol: in toate procesele metabolice, in reglarea neuro-musculara, in sinteza proteinelor din muschi, in normalizarea ritmului cardiac, in sinteza insulinei si adrenalinei, in stabilizarea presiunii osmotice intracelulare. Deficitul de potasiu se manifesta prin sete, stare de slabiciune, iritabilitate, paralizii.

 

Calciu (Ca) – se gaseste in lapte, branzeturi, oua, legume, fructe. Necesarul zilnic la: copii 0,5-1,2 g; adulti 0,8-1,2 g; sarcina 1,2-1,3 g. Rol: plastic in coagularea sangelui, in contractia musculara; activeaza tripsina si lipaza, usureaza absorbtia vitaminei B12; impreuna cu Mg diminueaza excitabilitatea neuro-musculara. Coeficientul de utilizare digestiva (absorbtie) este de 20-40 %. Deficitul se manifesta prin spasmofilie, tetanie, convulsii, rahitism.

 

Magneziu (Mg) se gaseste in cacaua praf, migdale dulci, arahide, fasolea boabe, painea neagra. Rol: incetineste depunerea calciului, este paralizant al nervilor, este antagonist cu calciul. Magneziul ajuta pe alcoolici sa scape de acest viciu. Doza zilnica: copii 0,04-0,4 g; adulti 0,35 g; sarcina 0,3 g; lactatie 0,375. Deficitul de Mg creste riscurile afectiunilor cardiovasculare, favorizeaza aparitia mainilor reci, pierderea memoriei, osteoporozei, diabetului, hipertensiunii arteriale etc.

 

Fierul (F) – se gaseste in produse animale, legume. Deosebit de boagat in fier este ficatul, urmat de rinichi, coacaze negre, galbenus de ou si carne. Necesarul zilnic la: copii este de 6-12 mg; adolescenti de 20-25 mg; adulti 12-15 mg, iar in cursul sarcinii 20-30 mg. Rol: catalizator redox; transportor de oxigen (O2) in hemoglobina si enzime de respiratie; stocheaza O2 in mioglobina. Deficitul se manifesta prin anemie, ameteli, cefalee, paloare.

 

Cuprul (Cu) – se gaseste in alune, fasole verde, arpacas, fulgi de ovaz. Necesarul zilnic: copii 0,4-3 mg; adulti 0,2-0,3 mg. Rol: este componenta a unor enzime; favorizeaza absorbtia fierului din tubul digestive. Deficitul provoaca anemie, depigmentarea parului, incetinirea cresterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *