Din oras

10% din parintii clujeni nu-si vaccineaza copiii. Varianta DSP Cluj: “Scolile sa nu inscrie copiii nevaccinati”

“Din rubeola nu se moare”, “Mi-a recomandat medicul homeopat”, “Sunt impotriva vaccinarii din considerente religioase” sunt cuvintele care ii pot condamna la o moarte dureroasa pe copiii nevaccinati din Cluj. Potrivit statisticilor intocmite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj, 10% din parintii clujeni au refuzat sa-si vaccineze copiii in 2013.

DSP Cluj propune restrictionarea copiilor nevaccinati

Ca o metoda de incurajare a vaccinarii in judet, oficialii DSP Cluj se gandesc sa propuna o masura inedita, care sa-i faca pe parinti sa isi vaccineze copiii.

“Noi intram in viata cu o intepatura. Acoperirea vaccinala se face pentru tetanos, difterie, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. Rata de vaccinare in Cluj e de 91%. Gratie vaccinarii, in Cluj nu s-a mai inregistrat niciun caz de difterie de 30 de ani. Tetanos, doar accidental. Variola a fost eradicata. (…) Parintii trebuie sa inteleaga ca vaccinarea aduce atat un beneficiu individual si-l protejeaza pe copii, dar si social, adica ne protejeaza de epidemii. (…) Parintii care refuza vaccinul, nu trebuie sa puna in prim-plan angoasele pe care le au si trebuie sa-si asume responsabilitatea in numele copilului. O propunere ar fi ca unitatile scolare sa nu inscrie copiii nevaccinati”, a spus directorul adjunct al DSP Cluj, medicul epidemiolog Mihai Moisescu, in Saptamana Internationala a Vaccinarii.

Vaccinurile sunt cea mai importanta inventie a medicinii, dupa cum arata epidemiologii din Cluj. Cu toate acestea, neonatologii spun ca din ce in ce mai multi parinti refuza sa-si imunizeze copiii. De aceea, multi din nou-nascutii clujeni pleaca acasa fara vaccinul impotriva hepatitei B sau a tuberculozei.

“In ultima perioada ne-am lovit de refuzul mamelor de a-si vaccina copiii. In primele ore se administreaza vaccinul impotriva hepatitei B si pana la iesirea din spital, vaccinul impotriva tuberculozei. Unele mame ne spun ca asa le-au recomandat medicii homeopati”, a spus neonatologul clujean Ligia Blaga.

Potrivit Legii 46/2003, parintii trebuie sa-si de acordul scris pentru a-si vaccina copiii.

Judetul Cluj, in pericol in cazul unei epidemii

Medicii de familie din Cluj arata ca principalele motive din cauza carora parintii refuza sa-si vaccineze copiii sunt informatiile eronate aparute pe internet. Rata de vaccinare pe care o are judetul Cluj, de 91%, nu este sigura in cazul declansarii unei epidemii, puncteaza medicii.

“Daca minim 95% din copii se vaccineaza, ceilalti copii pot fi protejati prin imunitatea de grup, insa, deocamdata, procentul scade, iar noi nu am putea stapani boala”, a explicat medicul de familie Emiliana Costiug, membru in grupul de vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Epidemiologii spun ca principalele motive pentru care copiii raman vulnerabili in fata bolii se datoreaza parintilor prost informati.

“Somnul ratiunii naste monstri. Nu te poti documenta de pe 5 site-uri, in timp ce faci un rantas. Ca parinte, nu poti sa-ti spui “e copilul meu, el l-am facut, eu il omor”, pentru ca un copil nu e numai responsabilitatea ta. Copilul tau e si al societatii. (…) Vaccinurile au devenit foarte rafinate din punct de vedere tehnic. Reactiile adverse ale vaccinurilor pe care le tot aduc in discutie parintii sunt infinit mai scazute decat consecintele bolilor, care pot fi mortale. Toti spun ca nimeni nu a murit de varicela. Ba se moare de varicela. Se moare si de gripa”, a explicat profesorul Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de Epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”.

Planul national de vaccinare s-a modificat

Specialistii din Societatea Medicilor din Colectivitati si Tineri (SMCT) Cluj spun ca s-a modificat calendarul de vaccinare. Incepand din acest an, copiii din grupa pregatitoare vor primi doua vaccinuri: impotriva poliomielitei si impotriva difteriei si tetanosului.

“S-a modificat calendarul de vaccinare, astfel ca, din acest an copiii din clasa pregatitoare primesc vaccinul impotriva poliomielitei, care se administra in clasa a III-a. Din 2015, tot in clasa pregatitoare, copiii vor fi vaccinati impotriva difteriei si tetanosului”, a spus Daniela Rajka, reprezentanta SMCT Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *