Din oras

10% din parintii clujeni nu-si vaccineaza copiii. Varianta DSP Cluj: “Scolile sa nu inscrie copiii nevaccinati”

Scris de 1,969

“Din rubeola nu se moare”, “Mi-a recomandat medicul homeopat”, “Sunt impotriva vaccinarii din considerente religioase” sunt cuvintele care ii pot condamna la o moarte dureroasa pe copiii nevaccinati din Cluj. Potrivit statisticilor intocmite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj, 10% din parintii clujeni au refuzat sa-si vaccineze copiii in 2013.

DSP Cluj propune restrictionarea copiilor nevaccinati

Ca o metoda de incurajare a vaccinarii in judet, oficialii DSP Cluj se gandesc sa propuna o masura inedita, care sa-i faca pe parinti sa isi vaccineze copiii.

“Noi intram in viata cu o intepatura. Acoperirea vaccinala se face pentru tetanos, difterie, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. Rata de vaccinare in Cluj e de 91%. Gratie vaccinarii, in Cluj nu s-a mai inregistrat niciun caz de difterie de 30 de ani. Tetanos, doar accidental. Variola a fost eradicata. (…) Parintii trebuie sa inteleaga ca vaccinarea aduce atat un beneficiu individual si-l protejeaza pe copii, dar si social, adica ne protejeaza de epidemii. (…) Parintii care refuza vaccinul, nu trebuie sa puna in prim-plan angoasele pe care le au si trebuie sa-si asume responsabilitatea in numele copilului. O propunere ar fi ca unitatile scolare sa nu inscrie copiii nevaccinati”, a spus directorul adjunct al DSP Cluj, medicul epidemiolog Mihai Moisescu, in Saptamana Internationala a Vaccinarii.

Vaccinurile sunt cea mai importanta inventie a medicinii, dupa cum arata epidemiologii din Cluj. Cu toate acestea, neonatologii spun ca din ce in ce mai multi parinti refuza sa-si imunizeze copiii. De aceea, multi din nou-nascutii clujeni pleaca acasa fara vaccinul impotriva hepatitei B sau a tuberculozei.

“In ultima perioada ne-am lovit de refuzul mamelor de a-si vaccina copiii. In primele ore se administreaza vaccinul impotriva hepatitei B si pana la iesirea din spital, vaccinul impotriva tuberculozei. Unele mame ne spun ca asa le-au recomandat medicii homeopati”, a spus neonatologul clujean Ligia Blaga.

Potrivit Legii 46/2003, parintii trebuie sa-si de acordul scris pentru a-si vaccina copiii.

Judetul Cluj, in pericol in cazul unei epidemii

Medicii de familie din Cluj arata ca principalele motive din cauza carora parintii refuza sa-si vaccineze copiii sunt informatiile eronate aparute pe internet. Rata de vaccinare pe care o are judetul Cluj, de 91%, nu este sigura in cazul declansarii unei epidemii, puncteaza medicii.

“Daca minim 95% din copii se vaccineaza, ceilalti copii pot fi protejati prin imunitatea de grup, insa, deocamdata, procentul scade, iar noi nu am putea stapani boala”, a explicat medicul de familie Emiliana Costiug, membru in grupul de vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Epidemiologii spun ca principalele motive pentru care copiii raman vulnerabili in fata bolii se datoreaza parintilor prost informati.

“Somnul ratiunii naste monstri. Nu te poti documenta de pe 5 site-uri, in timp ce faci un rantas. Ca parinte, nu poti sa-ti spui “e copilul meu, el l-am facut, eu il omor”, pentru ca un copil nu e numai responsabilitatea ta. Copilul tau e si al societatii. (…) Vaccinurile au devenit foarte rafinate din punct de vedere tehnic. Reactiile adverse ale vaccinurilor pe care le tot aduc in discutie parintii sunt infinit mai scazute decat consecintele bolilor, care pot fi mortale. Toti spun ca nimeni nu a murit de varicela. Ba se moare de varicela. Se moare si de gripa”, a explicat profesorul Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de Epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”.

Planul national de vaccinare s-a modificat

Specialistii din Societatea Medicilor din Colectivitati si Tineri (SMCT) Cluj spun ca s-a modificat calendarul de vaccinare. Incepand din acest an, copiii din grupa pregatitoare vor primi doua vaccinuri: impotriva poliomielitei si impotriva difteriei si tetanosului.

“S-a modificat calendarul de vaccinare, astfel ca, din acest an copiii din clasa pregatitoare primesc vaccinul impotriva poliomielitei, care se administra in clasa a III-a. Din 2015, tot in clasa pregatitoare, copiii vor fi vaccinati impotriva difteriei si tetanosului”, a spus Daniela Rajka, reprezentanta SMCT Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 56 mins In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 1 hour Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 4 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 5 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 6 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 6 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 7 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 8 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 8 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 9 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 11 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE