Analiza

1 Iulie, ziua din care parintii au mai multe drepturi. Banesti

Statisticile arata ca se nasc tot mai putini copii. In primele trei luni ale anului, in judetul Cluj s-au nascut doar 1567 copii, cu 28 mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2015. Iar in 2015 s-au nascut mai putini decat in 2014.

Mai ales in orasele mari, parintii incearca sa amane tot mai mult momentul aducerii pe lume a unui copil din cauza situatiei materiale. Isi propun ca intai sa atinga un anumit tel in cariera, sa achizitioneze o locuinta sau un alt „target” financiar, pentru a-i putea asigura nou-nascutului cele mai bune conditii.

Tanti Virginia e o femeie simpla, crescuta la tara, care a avut 7 copii. A reusit sa ii creasca pe toti cu un singur salariu, al sotului, si cu roadele unui petec de gradina si ale unei gospodarii tinute cu multa munca. 

„La inceput, copilul are nevoie de dragoste si pieptul mamei. Nu de biberoane, aparate de sterilizat, lapte praf, mop cu aburi si alte minuni cu care isi complica tinerii din ziua de azi existenta. Pentru asta are femeia piept, ca sa isi hraneasca copilul”, puncteaza femeia, care trece periodic pe la fiice si nurori, pentru a le ajuta cu nepotii.

Iar copiii au anuntat-o pe Tanti Virginia ca trebuie sa o mute in Cluj si sa-i faca un program prin care sa ii ajute pe toti, pentru ca schimbarea legii indemnizatiilor le va face pe mame sa se intoarca mai repede la serviciu, din motive financiare.

Legiuitorii incearca sa stimuleze natalitatea cu beneficii banesti pentru parinti, acesta fiind scopul unor modificari legislative cu privire la indemnizatii, intrate in vigoare de astazi.

Proaspetii parinti, gravidele si cei care isi doresc un copil in viitorul apropiat sunt principalii beneficiari ai Legii nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, care a aparut in Monitorul Oficial din 20 aprilie si care a intrat in vigoare la 1 iulie 2016.

Ce se intampla, practic?

Si persoanele care in ultimii doi ani de dinaintea nasterii copilului au obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani.

Pana acum, parintele trebuia sa obtina venituri impozabile timp de un an inaintea nasterii copilului, fara intrerupere, pentru a putea beneficia de indemnizatie. Mai mult, de acum vor putea sa ceara intrarea in concediu si persoanele care castiga bani din silvicultura si piscicultura.

„Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si  completarile ulterioare, denumite in continuare venituri  supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul  copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, stipuleaza noua lege.

Veniturile in cele12 luni din 24 pot fi obtinute din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.

Pana ieri, conditia era de a realiza venituri in ultimul an anterior nasterii, iar parintii trebuiau sa opteze ori pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap), ori pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Acum, durata concediului este unica.

Indemnizatie mai mare

Indemnizatia lunara va avea un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 lunilucrate  din ultimii doi ani, insa aceasta va avea doar limita minima, nu si maxima, cum era inainte plafonul de 3.400 lei. „Indemnizatia lunara (…) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata”, scrie in Legea nr. 66/2016.

Cum salatiul minim a crescut de la 1.050 la 1.250 de lei, si indemnizatia minima va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei. In ceea ce priveste indemnizatia maxima, aceasta ar putea sa fie mai mare de 3.400 de lei, daca veniturile parintelui sunt mai mari.

Stimulentul stimuleaza reintoarcerea in campul muncii

La cerere, parintii care se intorc mai devreme la munca primesc stimulent de inservie. Daca inainte acesta era de 500 de lei si se acorda pana la varsta de 2 ani, acum a fost majorat la 531 lei si se acorda parintilor care se intorc la munca cu minim 60 de zile inainte de aniversarea de 2 ani a copilului, pana la implinirea varstei de 3 ani (respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap).

Si tatii pot creste copii, macar o luna

Ca si inaine de modificarea legii, oricare dintre parinti poate cere intrarea in concediu de crestere sau plata stimulentului de insertie.
Solicitantul concediului si indemnizatiei, indiferent daca e mama sau tatal, trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: sa fie cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi,  sa aiba domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei, sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Daca ambii parinti indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului de crestere, cel putin o luna din perioada totala a concediului trebuie sa fie alocata persoanei care n-a solicitat acest drept. Noutatea e ca, daca parinele care nu a stat acasa cu copilul renunta la luna sa, celalalt parinte isi poate lua o luna de concediu fara plata.

Veniturile suplimentare

Unii parinti se simt norocosi ca au copii care nu ii solicita prea mult si cauta sa mai lucreze ceva, de acasa, astfel incat sa isi suplimenteze veniturile.

Parintele aflat in concediu are dreptul sa obtina venituri impozabile fara ca plata indemnizatiei sa ii fie suspendata, insa doar sa nu depaseasca 3.187,5 lei pe an.

Alesii locali si judeteni nu-si pierd indemnizatia

Suspendarea platii indemnizatiei nu se aplica nici persoanelor care „primesc diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu”, nici persoanelor care primesc indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean (indiferent de nivelul acestora).

Recalcularea, by default

Recalcularea indemnizatiilor celor care se afla deja in concediulde crestere al copilului se va face “din oficiu”, astfel incat parintii nu vor mai fi nevoiti sa umble iar cu dosare si dosarele, acte si hartii pe la diverse birouri si ghisee.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *