Furia, depresia si anxietatea trec cu o pastila virtuala “inghitita” de pe telefon. Cercetatorii de la International Coaching Institute (ICI), care functioneaza in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), au dezvoltat o aplicatie pentru telefoanele destepte care combate stresul la locul de munca.
PsyPills este o aplicatie gandita pentru device-urile compatibile iOS si da o pastila de gandire utilizatorilor. Produsul inovativ este prezentat in aceste zile la targul Pro Invent. Aplicatia pe telefonul mobil a fost construita dupa principiile terapiei cognitive-comportamentale, care ajuta la dezvoltarea abilitatilor de management al stresului si de reglare emotionala.
PsyPills, doar pentru iOS
Cercetatorii in Psihologie de la Cluj arata ca utilizatorul poate folosi aplicatia cand este furios, nervos sau anxios, solicitand o pastila psihologica rationala, adaptata situatiei negative cu care se confrunta. “Pastila” ii sugereaza cum ar putea sa gandeasca pentru a scapa de stres.
“PsyPills da si o serie de pastile psihologice. Sunt serii de afirmatii pe care putem sa le repetam sa le exersam in momentul in care suntem stresati. Pastilele reprezinta o serie de afirmatii care ne ajuta sa facem fata stresului in viata de zi cu zi in functie de emotia specifica cu care noi ne confruntam, in functie de ce anume gandim despre situatia respectiva ea scoate o afirmatie rationala care sa ne ajute sa facem fata situatiei specifice cu care noi ne confruntam. Aplicatia ne spune sa citim afirmatia in gand pana cand reusim s-o interiorizam”, explica Oana David, cercetatorul care a inventat aplicatia.
Aplicatia contine 300 de pastile specifice in asa fel incat pentru fiecare proces sa fie personalizata solutia care ne poate scapa de stres. Aplicatia este utilizata pentru cercetare, insa este disponibila in App Store si costa 89 de centi. Potrivit oamenilor de stiinta de la Cluj, PsyPills combate starile de anxietate, depresie, furie/agresivitate si promoveaza stari de sanatate psihica.
Trial – Mood Wheel
Cercetatorii de la UBB au propus si o varianta de trial a aplicatiei, Mood Wheel, care este gratuita. Mood Wheel ajuta la monitorizarea dispozitiei si a strategiilor de reglare emotionala.
“Mood Wheel ii poate ajuta si pe psihologii care lucreaza cu diversi pacienti si, de obicei, se dau sarcini de monitorizare a dispozitiei dupa sedinte, pentru a vedea cum reactionezi. Nu mai folosesti jurnalul si poti sa completezi si sa notezi in functie de aplicatie, ce stare ai”, continua David.
Pana in acest moment, PsyPills a fost descarcata de aproape 140 de utilizatori. Aplicatia a fost dezvoltata de cercetatorii clujeni in colaborare cu doua echipe de oameni de stiinta de la New York.
“Cei mai multi oameni care au folosit-o raporteaza niveluri de stres mai scazute. Se potriveste tuturor, este facuta pentru publicul larg. Ne-am gandit ca, in special, aplicatia ar putea sa fie folosita la locul de munca, pentru persoanele care sunt ocupate, care au la indemana smartphone-uri. O porti la tine. Iti porti propria pastila”, explica Oana David.
Oamenii de stiinta clujeni avertizeaza, insa, ca o astfel de aplicatie nu se poate substitui psihologului.
“Orice sistem robotic nu poate sa faca disctinctiile fine si judecata clinica pe care o emite psihologul. Dupa ce primesc pastila, daca se vede ca starea lor nu s-a imbunatatit ci s-a agravat sau s-a mentinut, s-ar putea ca pastila sa nu fie cea potrivita. Utilizatorii pot incerca alta pastila, insa aplicatia le poate recomanda un psiholog”, a conchis inventatoarea aplicatiei.
PsyPills urmeaza sa fie extinsa si pentru Android si Windows si adaptata si pe alte tipuri de device-uri, dar si pe web.