Din oras

PsyPills, aplicatia inventata de clujeni pentru combaterea stresului

Scris de 2,087

Furia, depresia si anxietatea trec cu o pastila virtuala “inghitita” de pe telefon. Cercetatorii de la International Coaching Institute (ICI), care functioneaza in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), au dezvoltat o aplicatie pentru telefoanele destepte care combate stresul la locul de munca.

PsyPills este o aplicatie gandita pentru device-urile compatibile iOS si da o pastila de gandire utilizatorilor. Produsul inovativ este prezentat in aceste zile la targul Pro Invent. Aplicatia pe telefonul mobil a fost construita dupa principiile terapiei cognitive-comportamentale, care ajuta la dezvoltarea abilitatilor de management al stresului si de reglare emotionala.

PsyPills, doar pentru iOS

Cercetatorii in Psihologie de la Cluj arata ca utilizatorul poate folosi aplicatia cand este furios, nervos sau anxios, solicitand o pastila psihologica rationala, adaptata situatiei negative cu care se confrunta. “Pastila” ii sugereaza cum ar putea sa gandeasca pentru a scapa de stres.

“PsyPills da si o serie de pastile psihologice. Sunt serii de afirmatii pe care putem sa le repetam sa le exersam in momentul in care suntem stresati. Pastilele  reprezinta o serie de afirmatii care ne ajuta sa facem fata stresului in viata de zi cu zi in functie de emotia specifica cu care noi ne confruntam, in functie de ce anume gandim despre situatia respectiva ea scoate o afirmatie rationala care sa ne ajute sa facem fata situatiei specifice cu care noi ne confruntam. Aplicatia ne spune sa citim afirmatia in gand pana cand reusim s-o interiorizam”, explica Oana David, cercetatorul care a inventat aplicatia.

Aplicatia contine 300 de pastile specifice in asa fel incat pentru fiecare proces sa fie personalizata solutia care ne poate scapa de stres. Aplicatia este utilizata pentru cercetare, insa este disponibila in App Store si costa 89 de centi. Potrivit oamenilor de stiinta de la Cluj, PsyPills combate starile de anxietate, depresie, furie/agresivitate si promoveaza stari de sanatate psihica.

Trial – Mood Wheel

Cercetatorii de la UBB au propus si o varianta de trial a aplicatiei, Mood Wheel, care este gratuita. Mood Wheel ajuta la monitorizarea dispozitiei si a strategiilor de reglare emotionala.

“Mood Wheel ii poate ajuta si pe psihologii care lucreaza cu diversi pacienti si, de obicei, se dau sarcini de monitorizare a dispozitiei dupa sedinte, pentru a vedea cum reactionezi. Nu mai folosesti jurnalul si poti sa completezi si sa notezi in functie de aplicatie, ce stare ai”, continua David.

Pana in acest moment, PsyPills a fost descarcata de aproape 140 de utilizatori. Aplicatia a fost dezvoltata de cercetatorii clujeni in colaborare cu doua echipe de oameni de stiinta de la New York.

“Cei mai multi oameni care au folosit-o raporteaza niveluri de stres mai scazute. Se potriveste tuturor, este facuta pentru publicul larg. Ne-am gandit ca, in special, aplicatia ar putea sa fie folosita la locul de munca, pentru persoanele care sunt ocupate, care au la indemana smartphone-uri. O porti la tine. Iti porti propria pastila”, explica Oana David.

Oamenii de stiinta clujeni avertizeaza, insa, ca o astfel de aplicatie nu se poate substitui psihologului.

“Orice sistem robotic nu poate sa faca disctinctiile fine si judecata clinica pe care o emite psihologul. Dupa ce primesc pastila, daca se vede ca starea lor nu s-a imbunatatit ci s-a agravat sau s-a mentinut, s-ar putea ca pastila sa nu fie cea potrivita. Utilizatorii pot incerca alta pastila, insa aplicatia le poate recomanda un psiholog”, a conchis inventatoarea aplicatiei.

PsyPills urmeaza sa fie extinsa si pentru Android si Windows si adaptata si pe alte tipuri de device-uri, dar si pe web.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 mins Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 2 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 2 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 4 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 4 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 6 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 7 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 22 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 23 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 1 day Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 1 day In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE