Saptamana trecuta, Alexandru Arsinel a fost operat la Cluj. Actorul a primit doi rinichi la numai trei zile de la internare, transplantul fiind efectuat de catre dirtectorul Institutului de Urologie si Transplant Renal, medicul Mihai Lucan. La scurt timp, au aparut reactii dure privind felul in care se face selectia pacientilor care au nevoie de organe pentru transplant. Concluzia este dureroasa: in tara noastra nu exista reglementari privind listele de asteptare ale bolnavilor pentru transplant, indiferent despre orice organ ar fi vorba. Bolnavii primesc rinichi pe considerentul ca sunt VIP-uri sau dupa bunul plac al medicilor. Daca in alte tari exista criterii clare de selectare a bolnavilor pe listele de asteptare pentru transplant, in Romania compatibilitatea este direct proportionala cu notorietatea pacientului sau contul din banca, iar medicii se cred adevarati dumnezei, care pot da si lua vieti dupa bunul plac.
Gabriela Miciu are 17 ani. Mai bine de jumatate din viata si-a petrecut-o la sedintele de dializa. Pana la varsta de cinci ani a fost un copil normal, dupa care au inceput problemele de sanatate. Parintii ei au ajuns din judetul Bistrita-Nasaud de urgenta la Cluj, iar de atunci este dependenta de dializa. Adolescenta a trecut prin doua operatii de transplant, ambele nereusite, realizate de medicul Mihai Lucan la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj.
Mama ei, Rodica Miciu, isi aminteste si acum blitzurile ziaristilor chemati inainte de transplant, pentru publicitate.
“A venit presa si mi-a spus medicul: <
>”
Dupa prima operatie nereusita, a mai asteptat inca cinci ani si jumatate pentru a fi chemata, din nou, pentru transplant. La trei luni de la operatie, rinichiul era suprainfectat si a trebuit scos afara.
“Gabi mai poate rabda?”
Rodica Miciu mai are in grija inca un nepot de 15 ani, si el dependent de dializa. Cu doi copii bolnavi, mama se intreaba – pe buna dreptate – de ce pentru unii se poate si pentru altii nu.
“M-a sunat aseara o ruda si mi-a spus: <
>. “I-am spus ca mai poate, ca o tine Cel de Sus. Lucan se tine un adevarat Dumnezeu: el da zile, el le ia. Nu exista nicio lista de urgenta pentru bolnavii acestia”, spune mama cu lacrimi in ochi.
Femeia nu condamna faptul ca actorul a primit doi rinichi tineri, insa este suparata ca nu exista reguli clare, liste de asteptare care se respecta. O sansa reala pentru atatia copii dependenti de dializa la o viata normala. Fiica ei, Gabriela Miciu, si-a pierdut orice speranta pentru un nou transplant. La 17 ani, este de inaltimea unei fete de 10 ani, dar cu inima mare.
Scrisoarea unui clujean ar putea schimba legea transplantului
Emanuel Ungureanu, liderul Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie “Claudia Safta”, este cel care a redactat scrisoarea deschisa catre Alexandru Arsinel , in care il intreaba pe acesta de ce crede ca viata unui copil de 21 de ani, care face dializa de 8 ani, este mai putin importanta decat viața unui om de 70 de ani, care nu a facut nici macar o zi de dializa. Acesta a explicat, pentru Ziar de Cluj, in ce mod functioneaza legile in ceea ce-i priveste pe cei care au nevoie de o operatie de transplant. Sistemul e unul total netransparent, nu exista o lista de asteptare nationala, nu exista criterii clare dupa care medicii sa se ghideze, in afara de cele morale.
“Nu este o problema ca a facut Alexandru Arsinel un transplant, e foarte bine ca l-a facut. Problema e ca a fost facut la mana discretionara a unui doctor care are posibilitatea subiectiva de a alege pe cine vrea el pentru transplant. Un copil asteapta, pe lista de asteptare din Romania, intre 5 si 7 ani pentru aceasta operatie. Sunt insa si cazuri exceptionale, cum e Valentin Clampariu din Alba iulia, care face dializa de 12 ani si nu a fost chemat niciodata la transplant. In mod firesc, ar trebui sa fie criterii clare, stabilite prin lege, dar ele nu exista la nivel de practica. Nu exista niciun fel de sanctiune pentru medic; el nu poate fi tras la raspundere daca alege alt criteriu decat cel de bun simt pentru a face un asemenea transplant . Va spun un lucru ferm, care nu poate fi contestat sub nicio forma: in Occident, un pacient de 70 de ani ar fi avut acces la transplant extrem de rar, oricat de cinic suna asta”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.
Ungureanu se intreaba in continuare de ce este mai putin pretioasa, pentru societatea romaneasca, o tanara ca Adina Bleotu, studenta in anul I la Medicina, care s-a stins cu zile pentru ca nu a primit un rinichi.
“De ce sa nu credem ca ea ar fi facut un transplant si ar fi putut sa se bucure de viata, sa fie un medic de succes, cum sunt multi altii in occident? De ce ar fi ea mai putin vedeta decat Arsinel? Eu asta astept de la profesorul Lucan: sa ne spuna public cati pacienti au fost chemati pentru transplant, ce scor imunologic au avut ceilalti si de ce a primit Alexandru Arsinel rinichiul? Ce scor imunologic a avut el? Au fost si alti tineri chemati? Tineri, cei care respecta criteriile Agentiei de Transplant. Este important sa stim cu totii. Profesorul Lucan incropeste niste explicatii de gen: omul asta ne-a facut sa radem, celalalt ne-a facut sa plangem. Nu acestea ar trebui sa fie explicatiile unui sef al unui centru de transplant”, spune Emanuel Ungureanu.
Liderul Asociatiei Claudia Safta sustine ca, in trecut, la Cluj s-a mai efectuat o operatie de transplant de rinichi, la fel de rapida. In 2009, cantaretul de muzica folk Victor Socaciu a primit doi rinichi de la o fetita de 10 ani, aflata in moarte cerebrala, iar operatia a fost efectuata tot de Mihai Lucan.
“Este si cazul artistului Socaciu, care a primit doi rinichi de la un copil, in conditiile in care acei rinichi ar fi trebuit sa ajunga la niste tineri. Asta nu inseamna ca eu nu vreau sa primeasca si Socaciu, dar peste tot in lume exista o lista a prioritatilor. Si de aceasta data, s-a luat criteriul subiectiv ca unii sunt mai valorosi pentru societate decat altii”, sustine Ungureanu.
In Romania, insa, legislatia nu este deloc clara in ceea ce priveste selectia bolnavilor pentru transplant.
“In alte tari, legislatia e mult mai restrictiva, asa cum vedem in filme. Acolo apare lista cu pacientii, cu criteriile, exista legi. In Romania nu exista legi clare si sanctiuni pentru nerespectarea lor”.
Doi rinichi dupa trei zile
Alexandru Arsinel a reactionat dupa criticile aduse medicului Mircea Lucan, spunand ca nu a fost decizia lui acest transplant.
„Nu este hotararea mea. Pentru a va lamuri in acest sens, ar trebui sa-l sunati pe domnul profesor Lucan sau pe seful comisiei de transplant de aici de la Cluj, cei care au hotarat sa ma cheme. Tine de compatibilitate, de starea pacientului si astfel se iau hotararile. Eu acum aud prima data un asemenea lucru si sunt blocat. M-as fi mirat sa nu apara si rautati. O rautate de genul asta mi s-a spus si de la Bucuresti, ca ar fi aparut pe un blog din partea unui coleg, un actoras care apare in ce nu stiu formula de spectacol de la o televiziune, si care spunea ca se bucura de situatia mea de sanatate in ideea ca, in sfarsit, poate sa mai vina un alt actor in locul meu. Rautati inerente, care apartin, uneori, acestui popor… Daca ati discuta cu domnul doctor Lucan, cred ca v-ati lamuri despre cine este acest domn Ungureanu. A fost o sansa. Poate ca Dumnezeu a vrut sa mi-o trimita. N-as dezvolta foarte mult, pentru ca efectiv intru intr-o stare de depresie si incep sa ma gandesc ca-mi pare rau ca m-am nascut in tara asta”, a declarat Alexandru Arsinel pentru Ziarul Ring.
Agentia Nationala de Transplant, condusa de subalternul lui Lucan
Agentia Nationala de Transplant a fost infiintata in anul 2004, tocmai pentru a organiza activitatea de transplant din Romania. Aceasta agentie, subordonata direct Ministerului Sanatati, are rolul de a supraveghea si a coordona fiecare actiune de prelevare si transplant de organe, tesuturi si celule umane. In Ordonanta de Guvern pentru infiintarea ANT, se arata ca “Agentia Nationala de Transplant isi desfasoara activitatea fara a realiza peofit de pe urma donarii si transplantarii de organe, tesuturi si celule umane pentru utilizare terapeutica”. Mai mult, “Agentia Nationala de Transplant isi desfasoara activitatea fara a realiza nici un fel de constrangere in vederea obtinerii de donari de organe, tesuturi si celule umane pentru utilizare terapeutica”.
Agentia Nationala de Transplant este condusa de medicul Dan Luscalov – director executiv – care este si angajat al Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj. Agentia are si un consiliu stiintific, format din personalitati recunoscute in domeniul activitatii de transplant. Din acest consiliu face parte si profesorul Mihai Lucan, cel care a realizat transplantul in cazul actorului Alexandru Arsinel.
Emanuel Ungureanu condamna acest lucru:
„Unul dintre conducatorii Agentiei Nationale de Transplant este coordonatorul de transplant de la Institutul din Cluj, profesorul Dan Luscalov. Este un circuit inchis, un conflict de interese. El nu poate sa fie obiectiv. Nu exista o lista unica la nivel national, prin care noi sa stim cine este pe lista de asteptare. Nu se stie nici in sistem cati pacienti asteapta. Lucan a fost consilierul personal pe probleme medicale Emil Boc. El ar fi avut posibilitatea sa initieze legi in acest sens, dar nu este in interesul lui, ca medic transplantolog. In felul acesta, el poate sa-si asigure si monopolul de imagine pe transplant si monopolul pe transplant in aceasta parte a tarii. Au mai incercat si alti medici sa faca transplant si nu au fost lasati de profesorul Lucan”.
22 de romani au murit, in 2012, pe lista de asteptare pentru un rinichi
Potrivit ultimei actualizari de pe site-ul agentiei, lista de asteptare aferenta anului 2012 arata asa:
In 31 decembrie 2012, 3371 de persoane asteptau pentru un transplant de rinichi. 22 au murit pe lista de asteptare, adica aproape doi pe luna. 9.500 de romani faceau dializa, la acea data. Tot in 2012, 454 de bolnavi au fost acceptati pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi. In Romania sunt acreditate trei centre pentru transplantul de rinichi.
Directorul adjunct al ANT, Andrei Nica, ne-a declarat ca in aceasta dimineata si-a reluat activitatea, fiind plecat in concediu si ne-a indrumat catre medicul Dan Luscalov pentru explicatii.
Vom reveni cu o reactie din partea directorului executiv al Agentiei Nationale de Translant, Dan Luscalov, in momentul in care acesta va raspunde solicitarilor noastre. Nici secretarul de stat Raed Arafat nu a putut fi contactat pana in acest moment.