In ciuda repetatelor promisiuni ale primarului din Floresti, Horea Sulea, atat in campania electorala, cat si din fotoliul de edil, ferma de pui Amareto din Floresti, cosmarul olfactiv al florestenilor, nu se muta. Proprietarul, Nicolae Coborzan, spune ca functioneaza legal si nu are de gand sa isi inchida afacerea. Asta cu toate ca primarul comunei se bate cu pumnii in piept de cate ori are ocazia cu relocarea fermei avicole.
“Eu mizez ca, in doi ani, ferma va fi relocata. Am avut discutii cu proprietarul si am ajuns la un acord, va reloca ferma, pe banii lui, in alt judet. Sa nu dispere cei care sunt, la ora actuala, disperati, sa-si prade agoniseala, adica investitia din Floresti, din cauza mirosului. Mirosul va disparea. Va spun sincer, mirosul va disparea. Sunt oameni pe care ii deranjeaza, si la mine se simte, si sunt oameni pe care nu ii deranjeaza. Este o situatie creata pe care trebuie sa o gestionam. Dar repet, ii indrum sa nu dispere si sa piarda in situatia in care vor sa vanda astazi”se lauda Sulea, in urma cu un an, proaspat instalat in fotoliul de primar.
Mai mult, la inceputul acestui an, primarul celei mai mari comune din Romania, si-a intarit promisiunea si a gasit chiar si o locatie noua pentru ferma de pui.
“Din punctul meu de vedere, cel mai potrivit ar fi sa mutam ferma pe un teren situat la limita cu comuna Savadisla. In zona respectiva dispunem de teren suficient, peste 17 hectare, pe care l-am putea concesiona actualilor proprietari ai fermei de pui. Practic, proprietarii fermei trebuie convinsi sa-si finanteze proeictul. In afara de a oferi terenul in concesiune pe 49 de ani, noi nu putem oferi mai mult. Desigur, mai putem sa le asiguram o serie de facilitati, chiar si de ordin fiscal, pentru ca avem acum o Hotarare de Consiliu Local, in sensul acesta, care ii vizeaza pe noii investitori care accepta sa vina spre Floresti, insa costurile de investitie nu avem cum sa le suportam”, a spus primarul Sulea.
Chiar si ieri, edilul florestean a declarat pentru Ziar de Cluj ca ferma se va muta si ca are acordul proprietarilor.
“Mai am trei ani de mandat, eu va garantez ca ferma va fi mutata mult mai repede”, a spus si astazi primarul Sulea.
Ferma nu se muta
De cealalta parte, Nicolae Coborzan, proprietarul fermei avicole e categoric: Ferma exista, functioneaza, functionam in baza autorizatiei, indeplinim conditiile date de mediu, ferma nu se desfiinteaza. Atat, nu se muta, nu se desfiinteaza. Daca vorbim de vanzare, daca ne motiveaza cineva cu bani suficienti sigur ca orice e de vanzare, dar nu se muta ferma si nu se inchide. Poate sa zica primarul ce vrea, din punctul lui de vedere sa inchida ferma pe care o are dansul, dar ferma asta n-o poate inchide.
Mirosul emanat de ferma este principalul disconfort al florestenilor, care locuiesc in imediata apropiere. Locatarii blocurilor, construite in zona de siguranta a fermei se plang de ani de zile de mirosul pestilential, care iti intoarce stomacul pe dos, chiar si la temperaturi scazute. Numai anul acesta au fost depuse patru petitii si s-au facut sute de sesizari telefonice la Directia de Sanatate Publica. Reprezentantii institutiei spun ca cei care au incalcat legea au fost constructorii, iar ferma de pui a fost „uitata” din planurile tehnice.
„A fost verificat un numar de peste 40 de dosare de avizare sanitara a constructiilor din zona, in perioada 2006-2007 si pe nici un plan de incadrare/memoriu tehnic, nu figureaza ferma avicola. Din discutiile avute cu reprezentantii societatii comerciale a reiesit faptul ca acestia au avertizat in scris Primaria comunei Floresti incepand cu anul 2006, ca in jurul fermei se edifica anumite constructii, incalcandu-se prevederile Legii nr.204/2008- privind protejarea exploatatiilor agricole. Cu toate acestea au fost eliberate autorizatii de construire pentru blocurile de locuinte, Primaria com.Floresti fiind in deplina cunostinta de cauza , atat fata de starea de fapt, cat si de drept”, a precizat Dorina Duma, directorul executiv al DSP Cluj.
Legea este de partea proprietarilor fermei avicole.
“Autorizatia de mediu e valabila pana in 2016, si din 2016 se va autoriza din nou pentru ca exista legea 204 din 2008, care spune ca fermele autorizate la data aparitiei legii, vor fi autorizate pentru totdeauna, conditia e sa indeplinesti normele date de mediu, si noi le indeplinim. Facem anual masuratori, nu depasim normele de poluare: suntem sub limita admisa cu mult. Acum oamenii se plang, pot fi mii de reclamatii, au venit si si-au luat casa in Floresti si pretind sa se inchida ferma pentru ca si-au cumparat ei casa in Floresti. Sa plece el, care si-a cumparat apartament aici”, a spus Nicolae Coborzan, patronul Amareto.
Mai mult, legea ii da voie proprietarului de ferma sa ceara demolarea constructiilor din perimetrul de siguranta de 1.000 de metri al fermei. “Detinatorii de exploatatii agricole care au fost infiintate si functioneaza cu respectarea prevederilor legale si in perimetrul carora s-au construit locuinte sau alte obiective socioeconomice cu nerespectarea restrictiilor impuse de Ordinul ministrului sanatatii (…) pot initia proceduri judiciare in vederea demolarii acelor constructii neautorizate sau a celor autorizate fara respectarea prevederilor legale in vigoare, cu scopul exclusiv de a preveni si limita disconfortul si riscurile sanitare”, se arata in articolul 5 al legii.
Pot sa faca plangeri cate vor, 300 de ani tot sa faca plangeri, pentru ca nu e culpa noastra. E o investitie acolo de milioane de euro, nu-i un butic, l-ai inchis si du-te acasa gestionarule. Aici lucreaza aproape 200 de oameni, nu poti s-o inchizi peste noapte, ca vrea cineva. Nu se inchide ferma si nu se desfiinteaza. Pot sa vand daca cineva ma motiveaza financiar, dar nu ma duc, nu inchid ferma asa, ca vrea cineva. A venit cineva sa-mi ofere bani sa inchid ferma, sa ma mut? Autoritatile, daca vor sa mergem de aici trebuie sa vina sa ne despagubeasca, ca sa putem merge, nu?”, mai spune Coborzan.
Investitia in ferma avicola se ridica, potrivit patronului, la sapte milioane de euro. Barbatul spune ca a accesat subventie de la stat pentru cresterea puilor, iar acest angajament presupune functionarea neintrerupta a fermei pentru urmatorii patru ani. Cat priveste mirosul, Coborzan da asigurari ca nu este toxic.
“Orice ferma zootehnica are mirosul specific – puii intr-un fel, porcii intr-altul. In primul rand, nu e toxic mirosul. Nu creaza niciun fel de boala, dar, intr-adevar, creeaza disconfort. Nu se poate face nimic in privinta asta, noi avem utilaje de ultima generatie in ferma. Alte utilaje mai moderne nu s-au infiintat pe piata europeana. Nu exista, nu am auzit sa fie utilaje care sa elimine tot mirosul specific de la animale. Cand a fost facuta ferma, a fost facuta la distanta legala, adica la un kilometru de case. Astea sunt normele de la Sanatate Publica. Autoritatile de la data aia trebuiau sa le respecte si nu le-au respectat. Au avut anumite interese de grup aici, primari, consilieri care au fost, au vandut ca sa se faca blocuri si au creat precedentul. Dupa aceea s-a umplut spatiul”, subliniaza seful de ferma.
Blocuri facute fara autorizatie de mediu
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj arata ca Autorizatia Integrata de Mediu pentru societatea Amareto Impex s-a eliberat in iunie 2006 cu valabilitate de zece ani.
“Prin transferul activitatii de crestere intensiva a pasarilor de la SC Amareto Impex SRL catre firma SC Bravinvest SRL, Autorizatia Integrata de Mediu nr. 15-NV6/21.06.2006 a fost revizuita si transferata catre noul operator la 30.05.2011, iar pentru abator s-a emis Autorizatia de mediu nr. 94/14.04.2011, titular SC Amareto Impex SRL. La data emiterii AIM era respectata distanta minima de protectie sanitara, fiind instituita prin Planul Urbanistic General al comunei Floresti o zona de servicii si plantatii de protectie intre zona activitatilor agrozootehnice existente, si zonele rezidentiale inclusiv fata de SC Amareto Impex SRL. Zona rezidentiala aparuta dupa emiterea AIM pentru SC Amareto Impex SRL nu a fost reglementata din punct de vedere a protectiei mediului”, arata Agentia de Mediu.
Petitiile locatarilor nemultumiti de mirosul fermei de pui au ajuns si la Agentia pentru Protectia Mediului – doar anul acesta s-au depus cinci reclamatii in scris.
„Avand in vedere situatia generata de instituirea in vecinatatea fermelor a zonei rezidentiale fara respectarea legii, la revizuirea autorizatiei integrate de mediu APM Cluj a impus conditii suplimentare pentru reducerea disconfortului olfactiv inerent desfasurarii acestei activitati si anume: interzicerea stocarii temporare a patului uzat de crestere pe amplasament, cu exceptia situatiilor generate de aparitia unei epizootii. Patul uzat de crestere va fi transportat de pe amplasament imediat dupa evacuarea din hala de crestere. operatiunea se va efectua de preferinta dimineata, cand locuitorii blocurilor invecinate sunt plecati de regula la serviciu”, au explicat reprezentantii Agentiei de Mediu.
Amareto in cifre
Societatea Amareto a cunoscut o crestere impresionanta a cifrei de afaceri din 2004 pana in 2012 – de la 5 milioane de lei la 60 de milioane de lei. Cel mai mare profit, de jumatate de milion de lei l-a avut in perioada 2006 – 2008. Pentru anul trecut a raportat un profit de 113.411 lei. A crescut si numarul angajatilor de zece ori, de la 13 in 2004, s-a ajuns la 137 in 2012.