Uncategorized

“Fir rosu” Android intre salvamontisti si accidentati

“Salvamont” si Vodafone Romania au lansat o aplicatie pentru utilizatorii de telefoane Android care isi propune eficientizarea interventiilor salvatorilor montani.

Aplicatia „Salvamont” functioneaza in orice retea de telefonie mobila din Romania, dar cei care nu sunt clienti Vodafone, trebuie sa aiba o optiune de trafic de date valabila. Vodafone ofera pentru clientii sai trafic de date gratuit in cadrul acestei aplicatii. Asadar, cei care sunt pe munte si au nevoie de ajutor, trebuie doar sa apese „butonul” de SOS al aplicatiei, iar salvamontistii sunt notificati automat. Mai mult decat atat, salvatorii montani pot vedea coordonatele exacte ale locului unde se afla telefonul, precum si nivelul de incarcare a bateriei.

In cazul in care semnalul se pierde, nu este cazul de panica, pentru ca aplicatia monitorizeaza traseul parcurs si, in momentul in care turistul care are nevoie de ajutor ajunge intr-o zona cu semnal, informatiile sunt transmise automat salvatorilor, asa ca acestia vor sti exact unde sa il gaseasca.

“Astfel, daca avem un caz de persoana ratacita, nu mai trebuie sa trimitem o armata de oameni pe o raza de 15 kilometri ca sa il gaseasca, avem coordonatele si putem trimite foarte rapid o echipa. Mai mult, daca stim exact unde se afla omul, putem sa il avertizam de eventualele pericole”, a explicat Vasile Cipcigan, sef serviciu Salvamont-Salvaspeo Cluj.

De asemenea, cu ajutorul aplicatiei, turistii pot afla cele mai importante avertismente montane, informatii despre starea vremii si despre traseele montane.

“Foarte multe dintre accidente sunt cauzate de lipsa de informare a turistilor. Chiar daca in ultimii ani accesul la informatie a devenit mult mai usor, este greu sa le aduni de pe tot felul de site-uri. Aplicatia te ajuta sa le gasesti pe toate in acelasi loc si actualizate in timp real, in timp ce esti pe munte”, a completat Cipcigan.

Aplicatia “Salvamont” este disponibila pentru toti utilizatorii telefoanelor Android, indiferent de retea, si poate fi descarcata din Google Play. Reprezentantii companiei au declarat ca in perioada urmatoare, va fi lansata si versiunea iOS pentru telefoanele iPhone.

Anual peste 3.500 de turisti beneficiaza de ajutorul salvamontistilor pentru rataciri sau accidente suferite pe partiile de schi sau pe traseele montane. La Cluj doar in aceasta iarna au existat 26 de accidente pe partiile de schi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *