Cea de-a treia ediție a ghidului istorico-turistic „Clujul văzut și nevăzut” s-a lansat astăzi în Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Prima ediție a acestei cărți, scrisă de profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, a văzut lumina tiparului în anul 2012, imboldul editării acestui ghid venindu-i autorului în urma numeroaselor „tururi” de oraș, realizate împreună cu elevii săi de la Colegiul Național ”George Barițiu”.
După cum explică autorul, „ideea centrală a ghidului este atât cunoașterea principalelor monumente, case, străzi ale orașului, cât și familiarizarea publicului larg cu acestea. Cartea are rolul de «călăuză» pentru cei interesați de Cluj.”
Ideea călăuzitoare a acestei lucrări este, de altfel, cea că, dacă vrei să respecți ceva, în primul rând trebuie să cunoști acel „ceva”:
„Cunoașterea urbei de către locuitorii săi și nu numai întărește spiritul civic de care avem atâta nevoie în zilele noastre. Prin urmare, dacă îți cunoști orașul în care trăiești, îl respecți și ajungi chiar să îl iubești”, precizează autorul.
Pentru că mesajul primelor ediții s-a bucurat de un mare succes la public, astăzi a fost lansată o a treia editare a cărții, una care revizuiește cele două ediții anterioare și care vine cu noi informații. Cum în cazul unui oraș precum Clujul o istorisire nu este niciodată definitivă, ediția prezentă oferă o relatare îmbogățită, cu locuri și fapte mai puțin cunoscute, reprezentând un ghid prietenos și accesibil, adresat turistului din fiecare dintre noi, tuturor acelora care vor să și cunoască orașul pe care îl iubesc.
Ghidul se adresează și turiștilor străini, el fiind tradus în limba engleză de către Laura Zmicală, și conține și o secțiune consistentă cu imagini emblematice pentru istoria arhitecturală a orașului.
Hărțile atașate acestui ghid reprezintă, de asemenea, instrumente utile pentru identificarea mai ușoară a principalelor obiective istorice, una dintre hărți fiind dedicată Cimitirului Central, conducându-ne spre locul unde sunt înhumate personalitățile care au făurit prestigiul urbei. Un ghid, așadar, care ne ajută să descoperim fața văzută și nevăzută a Clujului, istoria care a generat, în cele din urmă, prezentul.