Cooltura

„Clujul văzut și nevăzut”, un ghid istorico-turistic pentru cei care vor să își cunoască și să își iubească orașul

Scris de 497

Cea de-a treia ediție a ghidului istorico-turistic „Clujul văzut și nevăzut” s-a lansat astăzi în Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Prima ediție a acestei cărți, scrisă de profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, a văzut lumina tiparului în anul 2012, imboldul editării acestui ghid venindu-i autorului în urma numeroaselor „tururi” de oraș, realizate împreună cu elevii săi de la Colegiul Național ”George Barițiu”.

După cum explică autorul, „ideea centrală a ghidului este atât cunoașterea principalelor monumente, case, străzi ale orașului, cât și familiarizarea publicului larg cu acestea. Cartea are rolul de «călăuză» pentru cei interesați de Cluj.”

Ideea călăuzitoare a acestei lucrări este, de altfel,  cea că, dacă vrei să respecți ceva, în primul rând trebuie să cunoști acel „ceva”:

„Cunoașterea urbei de către locuitorii săi și nu numai întărește spiritul civic de care avem atâta nevoie în zilele noastre. Prin urmare, dacă îți cunoști orașul în care trăiești, îl respecți și ajungi chiar să îl iubești”, precizează autorul.

Pentru că mesajul primelor ediții s-a bucurat de un mare succes la public, astăzi a fost lansată o a treia editare a cărții, una care revizuiește cele două ediții anterioare și care vine cu noi informații. Cum în cazul unui oraș precum Clujul o istorisire nu este niciodată definitivă, ediția prezentă oferă o relatare îmbogățită, cu locuri și fapte mai puțin cunoscute, reprezentând un ghid prietenos și accesibil, adresat turistului din fiecare dintre noi, tuturor acelora care vor să și cunoască orașul pe care îl iubesc. 

Ghidul se adresează și turiștilor străini, el fiind tradus în limba engleză de către Laura Zmicală, și conține și o secțiune consistentă cu imagini emblematice pentru istoria arhitecturală a orașului. 

Hărțile atașate acestui ghid reprezintă, de asemenea, instrumente utile pentru identificarea mai ușoară a principalelor obiective istorice, una dintre hărți fiind dedicată Cimitirului Central, conducându-ne spre locul unde sunt înhumate personalitățile care au făurit prestigiul urbei. Un ghid, așadar, care ne ajută să descoperim fața văzută și nevăzută a Clujului, istoria care a generat, în cele din urmă, prezentul. ULTIMA ORĂ

 • Acum 40 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE