In vizor

Zona de la baza lacului Tarnița, devastată de vandali. Un paradis al naturii, transformat în Pata Rât

Zona de la baza lacului Tarnița, la podul aflat imediat după baraj, un loc unde clujenii, în mod tradițional, mergeau să înoate și să stea la pescuit, la mici și la bere, a fost vandalizată în această vară de către autori încă necunoscuți.

O zonă pitorească, sălbatică până acum, unde oamenii se puteau bucura de natură, a fost excavată, betonată dizgrațios pe alocuri, a fost umplută de cauciucuri, de munți de gunoaie, de sticle de băutură, presărate peste tot. Pe lac plutește un ponton, iar malul apei a devenit loc de depozitare pentru cauciucuri uzate.

E ilegal, dar nu știm cine sunt „ilegaliștii”

Răzvan Dumitraș, inspector în cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Gilău, a declarat pentru Ziar de Cluj că nu știe ce eveniment a avut loc în zona devastată, dar că, oricum, orice fel de construcție în acel loc este ilegală:

„Tot ce e pe luciul de apă nu are voie să fie. Construcție lacustră, pe zona respectivă, unde avem extravilan, este plan urbanistic de zonă protejată. Pe zona respectivă nu se pot aviza, conform PUZ-ului respectiv, nimic, construcții, până la nivel. Ce înseamnă luciu de apă aparține de Apele Române și până la nivel maxim de retenție ține de Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Cluj. Și ei au niște restricții clare. 

Acolo s-ar putea să fie ori Romsilva, ori proprietate privată, sau ar putea să fie, ca proprietate, composesoratul din Someșul Cald. Nu e obligatoriu să fie Romsilva. Pădurea poate să fie composesoratul Someșul Cald, Someșul Rece, composesoratul Gilău. S-ar putea să fie acolo composesoratul Someșul Cald proprietar. Probabil că a fost un eveniment privat. De comuna Gilău nu este avizat nimic. (Este necesar – n.r.) aviz de la Mediu, Apele Române, Hidroelectrica, dar este teren extravilan, pe teren extravilan nu se poate construi. Și, dacă este și pădure, în extravilan, nici atât! Este legislație în sensul acesta”, a precizat Răzvan Dumitraș.

Ziar de Cluj a sesizat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Cluj, pentru a investiga distrugerile și poluarea din zonă și pentru ca această instituție a statului să ia măsurile legale care se impun.

Una dintre cele mai frumoase zone de la Tarnița, transformată în Pata Rât

Zona de la baza lacului Tarnița, preferată în trecut de către clujeni pentru peisajul deosebit, a devenit una dintre cele mai murdare. Este evident că nimeni nu va mai putea și nu își va mai dori să stea aici cu cortul sau să facă un grătar printre deșeuri.

Pe un ponton părăsit pe lac încă mai tronează semnele unor beții trecute, triste sticle goale de băutură:

Sticlele de toate felurile plutesc și în apa lacului:

Pe maluri nicio sticlă nu suferă de singurătate:


Petrecăreții-vandali au lăsat în urma lor un potop al gunoaielor:

Într-o zonă unde clujenii veneau să înoate, acum înoată doar cauciucuri. În urma excavărilor, a amenajărilor recente, acest loc a ajuns să prezinte un real pericol de înec pentru cei care se mai încumetă să intre în apă:


Vandalii care au petrecut aici au rupt și copacii. Nimic din apă, de pe pământ sau din aer nu a scăpat „mâniei” bahice:

Betoane au fost turnate, în bătaie de joc, într-un loc ce, dintr-un rai al naturii, a devenit un iad al nesimțirii umane:

Cauciucuri imense „gunoizează” zona, iar în cauciucuri zac gunoaie:

Cine sunt gunoaiele responsabile pentru aceste gunoaie? Rămâne ca Garda de Mediu să ne ofere răspunsul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *