Fructele rosii ale verii de la marginile padurilor sau din gradini aduna in ele toata forta incendiara a soarelui, facandu-le sa explodeze de miraculoase energii terapeutice benefice sanatatii noastre. Fructele de padure au proprietati curative pentru cele mai variate afectiuni si, de multe ori, remediile lor echivaleaza cu cele oferite de farmacii.
Rugul de munte sau zmeura face parte din familia Rosaceae. Creste in stare salbatica sau cultivata. Este un arbust ghimpos, cu flori inflorescente albe. Fructele sunt dulci-acrisosre, racoritoare si cu miros placut. Unele soiuri se culeg in iulie, altele in august-septembrie. In functie de soi, unele sunt rosii, altele galbene (mai rar). Au o perisabilitate accentuata, datorita continutului mare de apa si modului de asezare a fructelor.
Se consuma proaspete sau sub forma de suc, sirop, dulceata, lichior (zmeurata), peltea, serbeta, inghetata, sufleu, crema, sos, spuma, gelatina di suc etc.
Continut
Zmeura contine: apa (85-90 %), zaharuri (levuloza, glucoza, zaharoza), acizi (acidul citric, malic, elagic), pectine, tanini, saruri minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu), proteine, grasimi, celuloza, provitamina A, vitamine (B1, B2, B5, C – 31 mg la 100 g, P, PP etc.
Dietoterapii
Din punct de vedere terapeutic, se folosesc fructele, mugurii si frunzele tinere. Frunzele se recolteaza inainte sau in perioada infloririi. Mugurii se culeg primavara devreme si se conserva zdrobiti in miere sau se usuca si se folosesc ca pulbere.
Zmeura este tonica, stomahica, depurativa, diuretica, laxativa, sudorifica, febrifuga. Este recomandata in astenii, anemii, afectiuni renale, hepatice, litiaze biliare, reumatism, guta, constipatie, dispepsii de putrefactie, gastrita hiperacida, ulcer, colita, ciroza, febra, hipertensiune, ateroscleroza, amigdalita, dermatoze, stomatite, insuficienta transpiratiei etc. Datorita acidului elagic, previne cancerul de piele si hipertensiunea. Este admisa diabeticilor, datorita faptului ca zaharurile sunt constituite mai mult din levuloza.
In bolile de diabet se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca in timpul curei se renunta la consumul de alcool si carne si se mananca preponderent legume si fructe.
In obezitate sau ingrasare cura cu zmeura facuta o perioada cat mai lunga de timp are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data), zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si “anestezind” foamea, inclusiv dorinta de dulce.
Curele de zmeura sunt excelente in vindecarea cistitei, pielonefritei, prostatitei, avand rol adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.
Frunzele sunt bogate in vitamina C (800 mg / 100 g), vitamina P (flavone – care ajuta la cresterea rezistentei capilarelor), fragarina. Ele au proprietati astringente, dezinfectante (datorita taninului si flavonei), usor diuretice, emenagoge si micsoreaza aciditatea crescuta. Infuzia de frunze (1 lingurita / 200 ml apa) este antidiareica si dezinfectanta. Scade aciditatea gastrica, folosind in gastrite hiperacide, enterite, arsuri la stomac, ulcer, nefrite, cardiopatie, hemoragii etc. Se beau 2 cani / zi. Intra in compozitia ceaiului alimentar. Decoctul de frunze ajuta in boli ale cavitatii buxcale (afte) si ale gatului.
Mugurii de zmeur sunt considerati un “progesteron natural” si un reglator al activitatii ovarelor. Incetinesc imbatranirea si ajuta in menopauza, care este insotita de multe neplaceri: bufeuri, usturimi genitale, nervozitate, hirsutism etc. Sunt un antidot si o completare pentru remediile si mediacmentele cu efect estrogen foarte puternic.
Femeile care vor sa renunte la anticonceptionale, pentru a preintampina eventualele tulburari pot sa aplice tratamentul cu muguri de zmeur. Se mai folosesc in tratamentul chistului ovarian, al fibromului uterin, al nodulilor mamari, indiferent de natura, si al sindromului premenstrual. Se ia o lingurita de pulbere de 4 ori / zi. Extern, se fac gargare cu infuzie in concentratie de 2-3 ori mai mare. Florile de zmeur sub forma de infuzie ajuta in caz de raceala, tuse.
In medicina populara, ceaiul (infuzia) de frunze sau ramuri tinere (eventual cu macese) se ia contra tusei, racelii si febrei, durerilor de cap, stomac, rinichi si inima. In boli de rinichi, se bea decoctul de tulpini tinere taiate bucatele si fierte pana se ingalbeneste apa. Siropul de zmeura este bun pentru aprinderea de plamani si tuberculoza. Cu frunza uscata la soare, muiata in apa calduta, se pun cataplasme pe buboaie vinete.