Uncategorized

Ziua satului romanesc la Cluj – haine traditionale, mancare, dansuri populare si tuica de diferite grade

Ieri a fost parada costumelor populare, un eveniment colorat si vesel in care fiecare zona a tarii s-a mandrit cu portul specific. A urmat, la orele amiezii, pranzul taranesc, o degustare de produse traditionale, asezonata cu tuica si vin din belsug.

„Ma, am fost in Maramures, acolo tuica adevarata”,  spune cu patos, un barbat cu mustata si palarie de la standul taranilor din Sibiu. „La noi ii si tare, si buna”, continua el.

Un trecator se opreste in dreptul standului – ar bea si el o tuica. Pleaca, insa, tras de maneca de sotia incruntata. „As bea, dar nu ma lasa nevasta”, ofteaza el.

„Ma, si daca ai fost in stainatate, spune-mi unde ai mancat o mancare mai buna ca in Romania. Eu stiu si stridia, am mancat tot felul de dracovenii. Da’ friptura-i friptura, sarmaua-i sarma si morcovu-i morcov. Cea mai proasta bucatareasa din Romania face mancare mai buna decat oriunde in lume”, spune el, in timp ce e aprobat tacit, cu miscari de cap, de patru barbati cu pahare mici in mana.

La standul din Suceava, doi mestesugari, sot si sotie incearca sa le vanda unor vestici oua incondeiate. Au un cos plin, din care scot mandri cate un ou si-i explica procesul de vopsire.  „If you ever were to Suceava…”, spune barbatul, intr-o engleza cu accent moldovenesc. Sotia sa i-o ia inainte, pe germana: „Ich bin to Austriach”. Strainul e
convins si comanda cateva oua pe care femeia se grabeste sa i le impacheteze in servetele de bucatarie.

La standul din Timisoara se vorbeste cu accent ardelenesc. Oamenii stau linistiti la umbra si-si calculeaza orarul. „Cat ii ceasu? No, lasa, ca mai avem”, spune, rar, unul dintre comercianti.

Cei din Prahova sunt agitati. Tocmai au terminat de prezentat o serie de coatume si se gandesc la mancarea ce se va servi in doar cateva minute.  „Hai sa mancam o ciorba de peste si gata. M-am saturat. Cand plecam acasa?”, se
incrunta una dintre tinerele in straie populare.  „Plecam imediat, termina cu ifosele astea”, i-o reteaza un alt prahovean.

Caldura ii toropeste pe toti si vizitatorii se imputineaza spre seara, inmuiati de gradele de afara si din pahare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *