FOTOGRAFILA

Zice Boc, că fără luminoasa sa viziune și administrare, Cluj-Napoca era un ghetou. Reforma de ”neghetou” a lui Boc se vede cel mai bine de la Pata Rât și din cartierele de blocuri plantate peste case prin Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”

Scăpat în fața unui microfon prietenos, la un radio de chitanțier, Emil Boc ne-a comunicat că toate proiectele gândite în ultimii 10 ani la Cluj-Napoca reprezintă, practic, o reformă administrativă la nivel local, pentru că la nivel național nimeni nu vrea să o facă. Și că, fără marile proiecte realizate deja și cele care vor fi implementate de acum încolo, tot orașul ar fi fost un ghetou.

  • ”Noi am gândit totul înainte. Dacă am fi așteptat după reforma administrativă și ne apucam de abia acuma de transportul public metropolitan, de exemplu, Clujul era un ghetou”.

Și dă-i și minte, de parcă noi am fi parașutați în orașul acesta distrus de Urbanismul de Cumetrie din propria-i ”bocărie” care a născut monstruoasele cartiere fără cap și coadă, fără școli, grădinițe și centre administrative. Zice că, ”la Cluj-Napoca, în ultimii ani, s-au făcut echivalentul a 5 școli pentru că toți copii din zonele adiacente vin aici la școală, dar au început să se contruiască școli și grădinițe și în zona metropolitană, cum ar fi Florești sau Apahida.”

”Căcare” ar fi cele 5 școli echivalente? Bagă și sala de sport de la Bălcescu, nici acum funcțională, în echivalare?

Măiestrică, Însuți Excelența Ta, Pata Rât este singura ta realizare administrativă – acolo ți-ai dat examenul. Definitivatul ți l-ai luat cu ”Bună Ziua”, ”Europa”, ”Câmpului”, ”Lomb” și tot ce se vede ca bloc cățărat peste case pentru ca amicii tăi de cumetrii imobiliare să aibă ce pune pe masă la copii.

Ne vorbești de transport metropolitan? Zi-ne de noroaiele pe care le adunăm pe pantofi, noroaie de la aceleași șantiere din aceleași zone la care robotești de 20 de ani încoace. Zi-ne de poluare, de flota CTP ”împrospătată” în bătaie de joc, că numai bătaie de joc e cum circulă și ard motorină autobuze ieșite din norma Euro.

Dar cireașa pe tort este faptul Că Boc e încrezător că la favelele Clujului se va alătura și favela Florești, într-un viitor apropiat.