Din oras

Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”

În 4 decembrie, Ziar de Cluj îi atrăgea atenția președintelui Consiliului județean Cluj cu privire la situația de la UPU Cluj:

CITEȘTE: Domnule Tise, iesiti din globul de cristal ca va inecati de la atat fum de trabuc si respirati realitatile cu care se confrunta CETATENII!

Azi, în cadrul unei emisiuni radio, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul de Copii, și-a cerut scuze clujenilor pentru această situație.

”O mare parte din sesizările pe care le-am văzut și eu sunt corecte și ele se adeveresc și aș începe prin a-mi cere scuze clujenilor, mămicilor pentru acest incident pe care l-au avut la Spitalul de Copii și vă asigur că am cerut urgent măsuri. Nu vreau să găsesc vinovații și să-i indic cu nume și prenume. Într-adevăr, există o problemă la Spitalul de Copii când numărul de pacienți crește în perioadele aglomerate. Noi grăbim construirea unui nou spital de copii, este prioritatea noastră și tot vorbim de nevoia unui nou spital de copii. Iată că se confirmă și de data asta. Dar, în esență, într-adevăr, reclamația se confirmă”, a spus Tișe.

Acesta a spus și care sunt măsurile luate pentru evitarea aglomerării.

”Am cerut directorului să ia măsuri urgente. Această aglomerare pe care o avem sunt în anumite momente. Ieri am fost la UPU, eram curios ce se întâmplă, undeva la ora 14-15, poate chiar după, nu era aproape nimeni la urgențe. Majoritatea timpului nu e această aglomerație pe care o avem în anumite momente. Sunt weekend-urile când medicii de familie nu lucrează, atunci fiecare părinte ia copilul și merge la urgențe, apoi mini-vacanțele, apoi sărbătorile legale când totul e închis și urgențele deschise. Există majoritatea spitalelor din Cluj tratează pacienții și din alte județe. M-am uitat pe o statistică, din primele 10 spitale din Cluj 8 spitale au numărul de pacienți mai mare din afara județului Cluj”, a mai spus președintele CJ Cluj.

Din păcate, deși Actual de Cluj i-a demonstrat prin date statistice că nu are dreptate, Alin Tișe a ținut să declare că situația se datorează ”creșterii numărului de pacienți din alte județe”.

”Dacă la urgențele din Bistrița s-ar face un tratament corespunzător și corect, nu ar mai ajunge bistrițenii la Cluj. Această creștere de pacienți din anumite momente ne pun în reală încurcătură pentru că spațiile de așteptare au fost insuficiente, numărul de personal nu îl putem suplimenta, e același număr de personal atât de sărbătorile legale, cât și în celelalte perioade. Am solicitat managerului și am decis să crească spațiul de așteptare prin repunerea în funcțiune a unor spații suplimentare, precum și a containerelor medicale pe care le avem în curte și au fost folosite în pandemie.

Ele vor fi folosite pentru a face o triere, pacientul va fi triat și se va stabili foarte clar dacă afecțiunea lui este de urgență 0, 1 sau 2 și în funcție de cât e de grav și în funcție de asta se va intra la tratament. Aceste containere se vor da în funcțiune rapid, se va face un triaj prealabil făcut de medicii de la urgență așa încât nu în toate situațiile să aștepti să primești tratamentul. Mare parte din cei care ajung la urgență nu sunt de nevoia urgențelor. Dar pentru că nu au altundeva unde merge cu copilul și de a-l trata, multe dintre aceștia s-ar putea trata de medicii de familie, dacă medicii de familie ar reacționa corespunzător chiar și de sărbători și în week-uri și doar urgențele urgente să ajungă la sistemul de urgență. Numărul de personal nu se poate suplimenta de pe o zi pe alta la spitale. Managerul trebuie să aibă experiența, dacă nu, va veni alt manager. Ne așteaptă sărbătorile, Crăciunul. Dacă numărul crește foarte mult, realmente, sistemul nu poate face față”, a încheiat Tișe.

Poate recitește domnul Alin Tișe ce a scris Actual de Cluj: Prins cu minciuna. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, declarații publice false și vine cu noi explicații.

Poate chiar cu adevărul.

Conform Actual de Cluj, tot într-o emisiune radiofonică, Alin tișe a susuținut că:

”Am văzut recent o statistică de la DSP, în care spune că aproape 60% dintre beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. Este o mare problemă aici. Noi investim foarte mulți bani din bugetele proprii pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor nu sunt clujeni. (…) Dacă noi ne-am raporta cu spitalele pe care la avem în județul nostru strict numai la clujeni, sistemul de sănătate din Cluj cu tot ce înseamnă el clădiri, secții, dotări, ar face față cu brio. În momentul în care 60% vin din alte județe suplimentar, și este dreptul lor să vină, ei practic presează sistemul de sănătate, noi trebuie să facem față și la aceste provocări”.

Dar, potrivit DSP,  media pacienților din alte județe ale țării care apelat la serviciile din spitalele de stat din Cluj este de 27,87%. Prin urmare, proporția pacienților din afara județului Cluj care au apelat la spitalele publice din acest județ nu este de 60%, ci de 27,87%.