Justitie

ZIAR DE CLUJ a avut, din nou, dreptate: Alina Bica intră în scenariul GREU DE EXTRĂDAT

Ziar de Cluj a avut din nou dreptate când, sub semnătura lui Liviu Alexa, a afirmat că Alina Bica şi Ioan Bene nu vor fi atât de uşor de extrădat din Italia şi că „justiţiarii” români se laudă cu „captura” cam degeaba. În Ziar de Cluj aţi citit construcţia perfect legală a apărării pe care şi-a construit-o Ioan Bene pentru a evita încarcerarea în România. Ziar de Cluj ESTE SINGURUL ziar care v-a spus despre faptul că acelaşi scenariu îl va adopta şi Alina Bica pentru a evita extrădarea şi încarcerarea în ţară.

CITEŞTE: EXCLUSIV! Alina Bica, AMOR cu afaceristul clujean Nelu Bene? Elena Udrea, parte din triunghiul relational? Citeste povestea INCREDIBILA a celui care a reusit sa evite inchisoarea cu executare in Romania, folosindu-se de… LEGE!

CITEŞTE: Ioan Bene, greu de extrădat 3. Deși a fost arestat în Bari, noi știm ce se va întâmpla cu el

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fugară din țară şi reţinută săptămâna trecută în Italia, având o condamnare definitivă de patru ani de închisoare, a susținut în fața unei instanțe italiene că nu fuge, dar că nu vrea să se întoarcă în România şi că vrea să-şi execute condamnarea în Italia, scrie Gazeta Românească , citând La Gazzetta del Mezzogiorno . Presa italiană mai notează că Alina Bica este în Italia de aproximativ un an, fiind consultant legal pentru companii din zona Brescia.

„Fostul procuror anti-mafia român ajunge în închisoarea din Trani”, titrează La Gazzeta del Mezzogiorno.

Alina Bica locuiește de aproximativ un an în regiunea Puglia din sudul Italiei și a fost consultant legal pentru companii din zona Brescia. Cu puțin timp înainte de carantină, ea s-a mutat la Altamura (localitate lângă Bari), unde trăiește și lucrează partenerul ei: aici și-a declarat domiciliul și aici poliția a găsit-o, scriu jurnaliștii italieni.

Alina Mihaela Bica, 46 de ani, originară din Făgăraș, a fost prinsă de poliția din Bari. Agenții credeau că au de-a face cu tipicul infractor de drept comun, dar au dat de un fost magistrat.

„Va fi o bătălie judiciară. Împotriva ei există un mandat european de arestare: o pedeapsă finală de patru ani pentru favorizare, într-un caz internațional foarte delicat, care, potrivit unor observatori independenți, ar prezenta anumite probleme critice”, precizează cotidianul italian.

Jurnaliştii italieni prezintă detalii despre audierea Alinei Bica în fața judecătorilor italieni, solicitați să valideze arestarea în baza mandatului european.

„Nu am comis nicio infracțiune și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României. Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii, asupra căreia a existat un dezacord puternic între judecători. Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentința este confirmată, vă voi cere să o execut aici în Italia: în România există un singur penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținute au fost condamnate pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare: trebuie să mă confrunt cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare”, le-ar fi spus Alina Bica judecătorilor, conform sursei citate.

Judecătorii (președintele completului Giovanni Mattencini) au apreciat tocmai faptul că Bica are atât domiciliul în Italia, cât și o ocupație stabilă aici.

“Doamna Bica vrea să se apere pe fondul acuzațiilor – a declarat avocatul ei, Cristian Di Giusto din Bari -, asupra cărora Înalta Curte de Justiție din România va trebui să se pronunțe din nou, și va cere o revizuire a procesului și, eventual, și un apel la CEDO, care deja s-a ocupat de caz. ”

Alina Bica a fost reținută vineria trecută în Italia și va fi adusă în țară în perioadă următoare, se lăuda șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu.

Alături de Bica a fost arestat și omul de afaceri Ioan Bene.

Bica a fost dusă vineria trecută în închisoarea din Trani. Dar încă de luni, Curtea de Apel din Bari i-a permis să aștepte acasă decizia privind posibila predare în România, după ce Ministerul român al Justiției va transmite sentința inițială și un raport asupra faptelor de care este acuzată femeia care, până în urmă cu șase ani, era șefa echivalentului Direcției italiene naționale anti-mafia.

Fosta șefă a DIICOT a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica, fugară din România, a fost dată în urmărire internațională pentru executarea pedepsei, conform procedurii.

A fost suspendată în noiembrie 2014 după ce a fost arestată într-o procedură care apoi s-a încheiat cu achitare. Bica a părăsit România definitiv în vara anului 2018, înainte ca sentința de primă instanță emisă în 2016 să devină definitivă: a aterizat în Costa Rica, a ajuns în închisoare, doar pentru a cere apoi azil politic și a obține suspendarea executării pedepsei.

Au fost înregistrate trei procese penale împotriva ei, pentru corupție, abuz în serviciu și pentru favorizarea fostului ministru al economiei române Adriean Videanu și a antreprenorului Ovidiu Tender să scape de anchetă. Bica a fost achitată de acuzațiile de abuz în serviciu și corupție, dar a fost condamnată pentru favaorizarea lui Tender, care la rândul său a fost achitat ulterior de acuzațiile inițiale, scrie ziarul italian.

România a fost adesea sancționată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a reformat sistemul judiciar, așa cum i s-a impus la aderarea la Uniunea Europeană: justiția este considerată încă prea dependentă de puterea executivă, iar unii observatori independenți au recomandat pentru statele membre, un moratoriu privind extrădările în România până la depășirea problemelor critice, mai notează cotidianul italian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *