Justitie

Zeci de pagini despre DOSARUL DETECTIVULUI ŞIPOŞ. Se închiriau apartamente lângă victime, se intra pe fereastră pentru a se monta dispozitive de spionaj (REFERATUL DIICOT)

Ziar de Cluj a intrat în posesia Referatului cu propunerea de arestare, întocmit de DIICOT Structura Centrală în dosarul DETECTIVULUI ȘIPOȘ. Bomba bombelor? Ancheta de la BUCUREȘTI se leagă cu DOSARUL PEȘTI la DEJ. Cum? În REFERAT se arată cum a ajuns Bucureștiul să afle de activitatea de spionaj a lui Liviu Șipoș, ex șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, un pensionar de 65-70 de ani, cu o carieră impresionată, care a ajuns să fie săltat din casa în care stătea cu soţia şi fiica sa.

  • Șipoș are om activ în POLIȚIA CLUJEANĂ, pe care îl folosea pentru a intra în baza națională de date, să verifice adrese, numere de înmatriculare, etc. ;
  • Bucureștiul a primit un denunț fără de care nu puteau merge mai departe cu ancheta;
  • Umilința venită din partea unui procuror de la Judecătoria Dej, care a reuști să stopeze rețeaua de proxeneți de la DEJ, i-a ambiționat pe cei de la București să facă descinderile din weekend;
  • Șipoș profita de firma Protecție Investigații SRL pentru a achiziționa aparatură performantă cu care își spiona victimele;
  • Șipoș și complicii din grupul său infracțional obișnuiau să închirieze locuințe/spații din apropierea victimelor, uneori chiar perete în perete cu domiciliul acestora;
  • Lipsesc doi suspecți, acuzați de săvârșirea unor infracțiuni serioase precum privarea de libertate, care nu au fost ARESTAȚI;
  • Au fost arestate preventiv pentru 30 de zile patru persoane: Liviu Șipoș – nu este cunoscut cu antecedente penale, NEAGU Nicolaie (infracțiuni comise în Franța, Italia și România – furt calificat pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare), ZAHIU Ionel Cosmin (condamnat în Germania pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor sau altor substanțe)  și LUPEA Emil-Iulian (cu privire la comiterea de infracțiuni de furt calificat comise în Olanda și Germania) sunt cunoscuți cu antecedente penale care nu atrag starea de recidivă, potrivit celor de la News Online.

Vezi și: Vecinul nostru, detectivul particular ex-comisar ANTIDROG…

Vom segmenta Referatul DIICOT pe capitole. Urmărește rândul îngroșat. 

1. PEȘTII de la DEJ, punctul ZERO al anchetei

Este de notorietate faptul că în această primăvară mai mulți proxeneți din Dej s-au dovedit a fi cumetrii cu polițiștii din orașul respectiv și sponsorii IPJ Cluj în plină pandemie. Pop Cosmin Sorin, proxenetul Șarpele Nebun care se plimba în mașini de sute de mii de euro și trăia de pe spatele prostituatelor, deschide REFERATUL de arestare: 

La data de 01 martie 2020 organele de cercetare penală din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, în temeiul art. 288 și 292 C.proc.pen., s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numiții, P.C.S. , G.A. , împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii infracțiunilor de proxenetism și șantaj.

Din cuprinsul procesului verbal de sesizare din oficiu rezultă faptul că activitățile infracționale sunt comise pe teritoriul României, în mun. Cluj – Napoca, dar și a altor state din Europa și Asia: Marea Britanie, Italia, Franța, Monaco, Elveția și Emiratele Arabe Unite.

Raportat la aspectele menționate în procesul verbal de sesizare din oficiu u, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, nr.  *** din 01.04.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 C.pen. alin. 1 și  3 din C.pen., proxenetism, prev. art. 213 C.pen. și șantaj, prev. de art. 207 C.pen..

 

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că la data de 06.05.2020, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au efectuat o acțiune în urma căreia numitul P.C.S. împreună cu numiții P.C.I. , V.T.V. , M.A.C. , J.L.D.  și R.V.A. au fost arestați preventiv de către judecători din cadrul Judecătoriei Dej, fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism și camătă.

De asemenea a mai rezultat faptul că un alt nucleu al grupăriiinfracționale, coordonat de inculpatul Ș.L. , identifică oameni de afaceri pe care îi supraveghează, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și sub diferite pretexte solicită remiterea unor sume importante de bani, un rol important în acest sens în cadrul grupării avându-l numitulG.A. .

Dintre membrii grupului infracțional constituit în acest scop de către inculpatul Ș.L.  au fost stabiliți numiții G.A. , cu rolul de a șantaja persoanele vătămate, Z.C. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, N.N. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private, de a realiza activități de acces ilegal la sisteme informatice și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, precum și numitul ***, care la solicitarea membrilor grupării infracționale efectuează verificări în bazele de date specifice și le comunică membrilor grupului infracțional rezultatul verificărilor. Din probele administrate a rezultat faptul că inculpatul Ș.L.  a fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca.

 

2. Ajutor de la polițiști clujeni ACTIVI

În prezent inculpatul Ș.L.  administrează o firmă de investigații sub paravanul căreia realizează activități de supraveghere și monitorizare constantă a persoanelor șantajate. În baza funcțiilor deținute anterior și a firmei pe care o conduce, inculpatul Ș.L.  a continuat să păstreze contactul și cu cadre active din cadrul M.A.I., în special în scopul verificării unor aspecte de interes în activitatea sa infracțională, ex: numere de înmatriculare ale unora autoturisme, adresele unde locuiesc, antecedentele penale ale acestora etc..

În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării acesta constă în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării sunt generate în două modalități: fie persoana vizată are antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceștia au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare.

 

3. Rețeta lui ȘIPOȘ pentru un șantaj veritabil: mașini, tehnică, locații și oamenii potriviți

Inculpatul Ș.L.  identifică potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar ulterior îi coordonează pe numiții G.A. ,  Z.C. , și N.N.  să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se poate realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către victime.

De asemenea aceștia procedează chiar la închirierea unor apartamente situate în proximitatea locuințelor persoanelor vizate și de unde ar putea observa programul acestora sau asculta prin utilizarea unor mijloace tehnice performante discuțiile purtate în interior. 

Având în vedere experiența profesională dobândită în anii în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I. inculpatul Ș.L. îi instruiește periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze. În acest scop membrii grupării comunică în permanență în timpul activităților de filaj îndreptate împotriva victimelor, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpun între cele ale lor și cele conduse de persoanele vizate și de asemenea procedează la verificarea autovehiculelor pe care le folosesc pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.

În acest mod, începând cu luna decembrie 2019, cei în cauză au acționat împotriva numitului *** , în baza suspiciunii că acesta ar fi implicat în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri, generată de faptul că potențiala victimă are antecedente penale în acest sens, cunoscute de către Ș.L. în virtutea funcției deținută anterior și de asemenea în ultima perioadă cel vizat a călătorit în Turcia.

Din investigațiile efectuate în cauză a rezultat că activitățile de monitorizarea ilegală desfășurate de către numiții Ș.L. , G.A. , Z.C. , și N.N. , i-au vizat și pe angajatorii persoanei vătămate *** , respectiv pe persoana vătămată *** , martorul *** și concubina acestuia *** .

În acest scop, începând cu luna decembrie 2019, în vederea supravegherii persoanelor vizate membrii grupării au utilizat următoarele autoturisme: VW GOLF, culoare neagră, cu nr. *** , SUZUKI JIMNY, culoare albă cu nr. *** , ambele aparținând numitului  Ș.L. , AUDI A4, culoare neagră, cu nr. *** , VW BORA, culoare albastră, cu nr. *** , FORD FIESTA, culoare gri, cu nr. ***  și VW PASSAT, culoare albastră, cu nr. *** , ultimele trei închiriate de la firma de rent-a-car S.C. ***  S.R.L., CUI *** .

La sfârșitul anului 2019, inculpatul Ș.L. , prin intermediul lui G.A. , l-a abordat pe numitul ***  căruia i-a solicitat să îi comunice toate datele pe care le deține cu privire la presupușii traficanți de droguri cu care colaborează și cu locurile unde aceștia își țin banii depozitați. Întrucât numitul ***  a negat că ar deține astfel de informații la solicitarea lui Ș.L. , la data de 05.12.2019, suspectul G.A.  însoțit de un alt individ neidentificat l-a urmărit la bordul autoturismului marca DACIA SANDERO, cu nr. de înmatriculare *** , prin mun. Cluj-Napoca pe angajatorul lui *** , persoana vătămată ***  ce se afla la bordul unui autoturism marca JEEP WRANGLER, cu nr. *** .

La data de 05.12.2019, în jurul orei 20:30, în zona autogării ,,BETA” din mun. Cluj Napoca, fiind instigat de inculpatul Ș.L. , suspectul G.A.  a blocat în trafic,  cu autoturismul DACIA SANDERO, autovehiculul condus de persoana vătămată *** , după care a coborât din mașină și s-a urcat la bordul autovehiculului marca JEEP ului și folosind un pistol, a constrâns-o prin amenințarea pe persoana vătămată să îi stabilească o întâlnire cu martorul *** și persoana vătămată *** . În contextul amenințărilor, suspectul G.A.  i-a solicitat martorului ***  să-l conducă până la locația unde se afla *** .

În acest scop fiindu-i teamă de consecințele unui refuz ***  a chemat-o, sub un fals pretext, pe persoana vătămată *** , la un punct de lucru al firmei pentru care lucrează, respectiv S.C. ***  S.R.L., CUI *** , aflat într-o hală de producție situată în jud. Cluj.

În momentul în care persoana vătămată ***  a ajuns la sediul firmei, persoana vătămată ***  i-a cerut să urce în autovehiculul marca Jeep pentru a discuta cu suspectul G.A. , acesta din urmă ținând în permanență legătura telefonică cu liderul grupării Ș.L.  pentru a-i transmite rezultatul discuțiilor purtate.

Cu această ocazie G.A.  i-a atras atenția persoanei vătămate  ***  că el și angajatorii lui sunt urmăriți de foarte mult timp și că deține informații și probe privind implicarea lor în acțiuni de trafic de droguri, iar dacă nu ajung la o înțelegere cei trei vor fi arestați. Pentru a evita luarea măsurii arestării, persoanele vătămate *** , ***  și martorul *** , suspectul G.A.  i-a solicitat persoanei vătămate *** , să plătească suma de 200.000 Euro, cash.

 ***  i-a transmis lui G.A.  că nici el și nici angajatorii săi nu fac trafic de droguri motiv pentru care nu au pentru ce să îi dea suma solicitată, interlocutorul său comunicându-i că în scurt timp vor fi arestați de către organele de urmărire penală.

Având în vedere cele întâmplate persoana vătămată ***  a contactat un avocat în scopul formulării unei plângeri penale împotriva membrilor grupării, aspecte care au ajuns ulterior, probabil prin intermediul avocatului, la cunoștința inculpatului Ș.L. .

Acesta l-a contactat în cursul lunii decembrie pe numitul ***  pentru a amortiza situația creată solicitându-i acestuia să se întâlnească într-un loc public, dar la întâlnire nu s-a prezentat el, ci inculpatul N.N. .

Cu această ocazie N.N.  a informat-o pe persoana vătămată ***   cu privire la existența unei cauze penale care îl vizează  pe acesta, pe angajatorii săi, dar și pe concubina lui *** , persoana vătămată *** . N.N.  a mai subliniat faptul că cei 4 ar fi putut fi arestați dar datorită intervenției lui Ș.L.  acest lucru nu s-a întâmplat și că ar fi indicat ca cei vizați să nu depună nicio plângere organelor de urmărire penală.

Ulterior la data de 12.03.2020, inculpații N.N.  și Z.C.  au contactat-o pe persoana vătămată *** , cu care s-au întâlnit într-o cafenea comunicându-i că sub coordonarea inculpatului Ș.L.  s-au ocupat de urmărirea sa și întrucât în urma supravegherii ilegale efectuate nu au obținut rezultatele scontate  i-au solicitat să se implice alături de ei în activități infracționale din sfera traficului de droguri și trafic de migranți, propunere refuzată de cel în cauză.

4. Și-au recunoscut faptele la FLAGRANT

Aspectele rezultate din coroborarea declarațiilor inc. N.N.  și Z.C.  au fost confirmate de procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în baza mandatelor de supraveghere tehnică emise în cauză, după cum urmează

În urma cercetărilor efectuate, ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică  a rezultat faptul că în perioada lunilor aprilie-mai 2020 gruparea infracțională coordonată de inculpatul Ș.L.  a identificat două noi potențiale victime în vederea șantajării acestora, în persoana omului de afaceri ***   și a soției acestuia ***  .

Cei doi oameni de afaceri dețin firma S.C. ***  S.R.L., CUI ***  , cu sediul în jud. Cluj, persoane cunoscute cu o situație financiară solidă și aflate în relații amicale și de afaceri cu persoana vătămată ***  și martorul *** , aspecte pe care inculpatul Ș.L.  le consideră ca fiind indicii ale unei posibile implicări a acestora în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri.

Membrii grupării au acționat în vederea supravegherii ilegale prin montarea unor mijloace tehnice de urmărire la autoturismele utilizate de către cei doi: și monitorizării activităților zilnice, urmând ca în cazul identificării unor eventuale informații compromițătoare să procedeze la contactarea și amenințarea cu darea în vileag a acestora în scopul obținerii unor sume de bani.  

De asemenea membrii grupării au procedat și la monitorizarea numitului ***  , persoană care deține un imobil în mun. Cluj-Napoca unde locuiește persoana vătămată ***  și pe care-l suspectează de asemenea pentru o presupusă implicare în activități ilicite de spălare a banilor proveniți din comiterea infracțiunii de trafic internațional de droguri comisă de către persoanele vizate și menționate mai sus.

Inculpatul N.N.  a întreprins demersuri în vederea închirierii unui apartament în imobilul menționat situat sub cel în care locuiește persoana vătămată ***   pentru a monta un dispozitiv tehnic dotat cu senzori de detectare a vocii umane, în scopul interceptării discuțiilor purtate în incintă de către numiții *** , *** , *** și concubina acestuia *** , cu oamenii de afaceri ***  , și ***  .

Din investigații a mai rezultat faptul că membrii grupării au utilizat următoarele posturi telefonice, atât în scopul purtării de convorbiri telefonice, cât și al activării și monitorizării dispozitivelor de urmărire folosite, posturi telefonice utilizate de către o persoană necunoscută în vederea controlării dispozitivelor GPS montate pe autovehiculele persoanelor șantajate.

În ceea ce privește persoanele care sunt urmărite prin mijloace tehnice, fiind bănuite de implicarea unor activități infracționale, a fost identificat persoana vătămată *** , iar în anturajul acestuia au fost identificați: martorul *** ; persoana vătămată ***  ,; numitul ***  , *** .

 

În urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică  emise în cauză a rezultat faptul că grupul coordonat de inculpatul Ș.L. , desfășoară în mod organizat activități infracționale. Astfel, inculpatul N.N.   este cel care controlează mijloacele tehnice (sistemele GPS) montate pe autoturismele persoanelor șantajate și împreună cu inculpatul Z.C.  se deplasează în teren pentru efectuarea de verificări.

Cu privire la mijloacele tehnice (sistemele GPS) utilizate în mod ilegal de membrii grupului infracțional, au fost identificate multiple sesiuni, relevante fiind apelurile telefonice efectuate de inculpatul N.N.  de la numărul de apel ***   către numărul de apel ***  , aceasta din urmă fiind o cartelă SIM introdusă într-un sistem de localizare tip GPS, care trimite înapoi la numărul de apel ***   poziția exactă.

Având în vedere coordonatele GPS din SMS-ul mai sus prezentat s-a procedat la introducerea acestor coordonate în aplicația Google Maps. Cu această ocazie a rezultat faptul că subiectul supravegheat se afla în jud. Cluj.

La data de 07.07.2020, în jurul orelor 23.00, inculpații N.N.  și Z.C.  s-au deplasat în zona localității *** Jud. Cluj. Cu această ocazie, din exploatarea mandatelor tehnice emise în cauză, a rezultat faptul că aceștia au pătruns în mod ilegal într-un spațiu privat, posibil un birou, existând indicii că ar putea aparține persoanei ce face obiectul localizării mai sus arătată. Cu această ocazie, cei doi au montat două dispozitive de ascultare în care sunt introduse cartelele SIM cu numerele de apel ***   și ***  . Din probele administrate, a rezultat faptul că inculpații N.N.  și Z.C. , au montat cele două dispozitive de ascultare în care sunt introduse cartele SIM, la adresa situată în jud. Cluj. Din verificări rezultând că la această adresă funcționează două societăți comerciale respectiv S.C. ***  S.R.L., CUI *** , deținută de martorul ***   și S.C. ***   S.R.L., CUI ***  , deținută de persoana vătămată *** .

Mai mult decât atât, din convorbirile telefonice purtate, a rezultat faptul că, la data de 13.07.2020, membrii grupului infracțional respectiv N.N.  și Z.C. , sub coordonarea inculpatului Ș.L. , au efectuat în mod ilegal supravegheri operative asupra a două persoane, un bărbat și o femeie, aceștia fiind probabil ***   și *** . 

Având în vedere că la momentul efectuării supravegherii operative de către membrii grupului infracțional aceștia se aflau în zona localității ***  , jud. Cluj, precum și faptul că dispozitivele de ascultare au fost montate la adresa situată în com. ***  , jud. Cluj, adresă la care funcționează societățile comerciale mai sus menționate, există indicii clare cu privire la faptul toate acțiunile de supraveghere în mod ilegal sunt îndreptate către deținătorii acestor societăți și angajații lor.

În continuare, din convorbirile telefonice a rezultat faptul că la data de 14.07.2020, în jurul orelor 23.00, sub coordonarea inculpatului Ș.L. , inculpații N.N. , Z.C.  și numitul L.E.I. , s-au deplasat din nou la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***   S.R.L. pentru a monta alte dispozitive de supraveghere, întrucât dispozitivele de ascultare montate la data de 07.07.2020 nu funcționau corespunzător. Astfel, aceștia au pătruns fără drept în incinta societăților, unul dintre aceștia fiind surprins de o cameră de supraveghere video ce aparține acestor societăți, însă întrucât nu au avut certitudinea că în locație nu se mai află alte persoane, au renunțat la montarea noilor dispozitive de ascultare.

 

     În continuare, din investigații a rezultat faptul că inculpatul Ș.L. , deține S.C. ***  S.R.L., CUI *** , ce are ca obiect principal de activitate ”activități de investigații”, și folosind această societate ca paravan a activității infracționale desfășurate, achiziționează echipamente de tip ”Tracker GPS” sau ”Microfoane spion”  pentru supravegherea persoanelor. O parte din echipamentele menționate sunt achiziționate de la S.C. ***  S.R.L., CUI *** .

În acest context, au fost solicitate informații de la S.C. ***  S.R.L. care, a pus la dispoziția organelor de cercetare penală facturile cu seriile *** din care rezultă că Ș.L. a achiziționat un un microfon Spion, un microfon Spion, GSM, Activare Vocală și un microfon Spion.

Din exploatarea materialelor rezultate ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor tehnice emise în cauză, a rezultat faptul că inculpatul Ș.L. , liderul grupului infracțional, mai utilizează și numărul de apel *** , N.N. , utilizează și numărul de apel *** , iar numitul L.E.I. ,  utilizează numărul de apel *** .

Din cercetările efectuate și probele administrate a rezultat faptul că, în noaptea de 16.07.2020, în jurul orei 23.30, inculpații N.N.  și Z.C. , sub coordonarea directă a inculpatului Ș.L. , s-au deplasat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***   S.R.L, unde au pătruns fără drept în sediul acestor societăți comerciale.

Cu această ocazie, inculpatul Ș.L.  a asigurat perimetrul exterior, iar inculpații N.N.  și Z.C.  au intrat efectiv în biroul societăților. În acest context, N.N.  și Z.C.  au accesat în mod ilegal mai multe calculatoare, protejate prin parole, din birourile societăților comerciale, obținând date informative pe care le-au transferat pe alte sisteme informatice ce le aparțin. În acest sens existând convorbiri telefonice din care rezultă inclusiv ce parole au utilizat pentru accesarea calculatoarelor.

Mai mult decât atât, cu aceeași ocazie, inculpații N.N.  și Z.C. , sub coordonarea directă a inculpatului Ș.L. , au montat un nou dispozitiv de ascultare în biroul societăților comerciale în care este introdusă cartela SIM cu numărul de apel *** , acest număr fiind accesat de N.N. .   

În baza mandatului de supraveghere tehnică nr. ***  din data de 17.07.2020 privind încuviințarea ca organele de cercetare penală din cadrul DIICOT – Biroul Tehnic și de Criminalistică să pătrundă în imobilul situat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***   S.R.L.,  în vederea activării și dezactivării mijloacelor tehnice ce urmează a fi folosite pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio și prin fotografiere a activităților persoanelor implicate în activitățile infracționale, precum și pentru identificarea și localizarea dispozitivelor ilegale montate de către membrii grupării, organele delegate s-au deplasat la adresa mai sus menționată.

În acest context, la data de 22.07.2020, în jurul orelor 02.00, s-a procedat la pătrunderea în HALA situată în com. ***  ,  , jud. Cluj. Cu această ocazie, a fost identificat biroul unde își desfășoară activitatea profesională martorul ***  , colaboratorii și angajații acestuia. În acest birou, în contextul montării tehnicii de înregistrare, s-a constatat existența unei  imprimante marca XEROX, cu seria *** , în interiorul căreia există un dispozitiv de ascultare tip ”microfon spion” acoperit cu o bandă adezivă de culoare neagră în care a fost introdusă o cartelă sim Vodafone cu seria *** .

Cercetările efectuate la societatea comercială de la care au fost achiziționate dispozitivele de interceptare au evidențiat faptul că, liderul grupului infracțional Ș.L. ,, a achiziționat ”Microfoane spion” de la S.C. ***  S.R.L., CUI *** , respectiv un microfon Spion, un microfon, GSM, Activare Vocală și un microfon Spion.

În acest context, a fost accesat site-ul vânzătorului S.C. ***  S.R.L. iar cu această ocazie s-a stabilit că ”microfonul Spion, GSM, Activare Vocală” este identic cu dispozitivul disimulat în imprimantă. Tot pe site-ul vânzătorului, în ceea ce privește modul de utilizare a acestui dispozitiv, este specificat faptul că pentru setarea aparatului în modul de activare vocală se trimite un mesaj cu textul ”1111” pe numărul cartelei sim aflată în aparat. Având în vedere aceste aspecte, s-a constatat că la data de 19.07.2020 ora 13:38:30, de la postul telefonic ***  utilizat de N.N. , CNP ***  s-a transmis către postul telefonic ***  mesajul text ”1111” iar aceeași dată, la ora 13.38.35, de la postul telefonic ***  se transmite către postul telefonic ***  mesajul text ”1111,CONFIG OK”. 

În continuarea activităților infracționale desfășurate de membrii grupului infracțional, din exploatarea materialelor rezultate ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor tehnice emise a rezultat faptul că, la data de 21.07.2020, inculpatul Ș.L.  a comandat de la S.C. ***  S.R.L., CUI *** , un dispozitiv GPS, model TK Star 915. La data de 23.07.2020, Ș.L. , de la numărul de apel *** , transmite mesajaje text de configurare a dispozitivului GPS, dispozitiv ce are introdus cartela sim cu numărul de apel *** .

*

În acest context, grupul infracțional a efectuat activități ilegale de supraveghere a numiților ***  , *** , ***   și *** , activități ce privesc montarea de dispozitive GPS pe autoturismele utilizate, montarea de dispozitive tip ”microfon spion” in birourile societăților comerciale deținute precum și urmărirea efectivă a acestor persoane. În cadrul acestor activități, membrii grupului infracțional utilizează atât mașinile personale cât și autoturisme închiriate de la S.C. ***  S.R.L., CUI ***  sau direct de la proprietarul acestei societăți, identificat în persoana numitului *** .

Cu ocazia acestor activități de supraveghere ilegală, membrii grupului manifestă prudență și efectuează manevre de contrafilaj, fiind foarte atenți la toate mașinile pe care le văd în trafic sau în staționare.

 

*

În ceea ce privește prinderea în flagrant a inc. N.N. , Z.C.  se reține că, la data de 14.08.2020, orele 20.00, având în vedere datele existente, cu privire la comiterea infracțiunilor de violare a sediului profesional, prev. și ped. de art. 225 alin. 1 și 2 C.pen. și violare a vieții private, prev. și ped. de prev. de art. 226 alin. 5 C.pen. organele de cercetare penală din cadrul DCCO s-au deplasat la adresa situată în com. ***  ,  , jud. Cluj, unde este sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L., accesul la locație fiind efectuat din DN 1, pe sensul de deplasare din direcția ***   spre ***, se intră în sensul giratoriu situat în apropierea benzinăriei AS 24, iar ulterior se virează la dreapta pe str. *** , iar după ce se trece de sediul firmei *** , se virează din nou la dreapta, unde se află mai multe hale numerotate de la 1-6, penultima dintre acestea fiind cea utilizată de cele 2 societăți comerciale mai susmenționate.

Având în vedere datele obținute în cauză ca urmare a punerii în aplicare a Mandatelor de Supraveghere Tehnică emise în cauza penală de către Tribunalul București și în baza acordului scris al administratorului S.C. ***  S.R.L., persoana vătămată *** , CNP *** , în jurul orelor 18:00 organele de cercetare penală din cadrul DCCO s-au deplasat la locația descrisă mai sus, în vederea organizării în interiorul și exteriorul acesteia, a unui dispozitiv de prindere în flagrant a membrilor grupării care urmau să încerce să monteze/dezinstaleze aparatură de supraveghere în vederea interceptării în mod ilegal a convorbirilor purtate de către  persoana vătămate cu alte persoane, în incinta halei.

În jurul orei 03:00, la aproximativ 2 km în zona străzii ***, din sat *** , a fost observat un autoturism marca SUZUKI JIMNY, culoare albă, cu nr. de înmatriculare *** , aparținând inculpatului  Ș.L. , din interiorul căruia  au fost observate coborând două persoane de sex masculin, prima în vîrstă de aproximativ 45 ani, îmbrăcat într-un training de culoare albastru închis, cea de-a doua în vârstă de aproximativ 30 ani, îmbrăcată într-o pereche de pantaloni și un tricou de culoare neagră.

Cei doi bărbați au traversat o porțiune de teren viran cu vegetație după care au ocolit hala prin partea stângă cum se privește din față și ulterior au pătruns în interiorul acesteia printr-un geam situat pe lateral. În continuare aceștia s-au deplasat prin interiorul halei moment în care organele de cercetare penală din cadrul DIICOT au intervenit și au procedat la imobilizarea și încătușarea inculpaților N.N.  și  Z.C.

Cu această ocazie, fiind întrebați cu privire la activitățile desfășurate, aceștia au declarat faptul că:

1. inc. N.N. : ,,am pătruns în interiorul halei prin geamul de la biroul cu camere de filmat, pentru a monta un microfon în duba aflată în incintă. Pînă aici m-am deplasat împreună cu Z.C. , cu un autoturism cu nr. **terminația ***,  aparținând unui prieten pe nume Ș.L. ”;

2. inc. Z.I.C. : ,,am venit împreună cu N.N.  pentru a-l ajuta să monteze un microfon la o dubă”.

Fiind întrebați dacă au mai procedat și anterior în mod asemănător cei doi inculpați au afirmat că au mai intrat și în alte ocazii în mod fraudulos în sediul firmelor mai sus menționate în vederea montării de dispozitive ilegale, numitul N.N.  indicând autoutilitara cu nr. de înmatriculare ***  parcată în interiorul halei, respectiv o imprimantă aflată în biroul nr. 3.

În continuare s-a procedat la contactarea telefonică a administratorilor societăților comerciale al căror sediu a fost violat: S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L., respectiv persoanele vătămate ***  și numita *** , ocazie cu care li s-a solicitat să se prezinte la fața locului pentru a li se comunica aspectele constatate cu ocazia flagrantului.   

Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra celor doi inculpați prinși în flagrant au fost identificate următoarele:

Asupra inculpatului N.N. :  o borsetă din material de culoare albastră cu logo, un dispozitiv de conectare la alimentarea auto, 2 șurubelnițe, un clește, 2 role de bandă izoler, o brichetă auto, un cuțit tip briceag, un cutter, 2 telefoane mobile (1 marca SAMSUNG serie IMEI1: *** , IMEI2, *** , în care se află introdusă cartela SIM cu seria *** , cu ecranul spart pe margini, 1 telefon mobil marca HUAWEI serie IMEI1: *** , IMEI2: ***  ) cu ecranul spart în partea de jos stînga, în care se află introdusă cartela SIM cu seria *** , o lanternă, o cheie auto, 1 cartelă SIM, cu seria: *** , mai multe coliere din plastic și un dispozitiv de ascultare în timp real în mediul ambiental de culoare neagră, cu logo negru cu argintiu, fără serie;

Cele 2 telefoane mobile (1 marca SAMSUNG serie IMEI1: *** , IMEI2, *** , în care se află introdusă cartela SIM cu seria *** , cu ecranul spart pe margini, 1 telefon mobil marca HUAWEI serie IMEI1: *** , IMEI2: ***  ) cu ecranul spart în partea de jos stînga, în care se află introdusă cartela SIM cu seria *** , cartela SIM, cu seria: ***  și dispozitivul de ascultare în timp real în mediul ambiental de culoare neagră, cu logo negru cu argintiu, fără serie au fost sigilate în plic alb de plastic cu incripția *** pe care s-a aplicat sigiliul tip MAI *** .

2. Asupra numitului Z.I.C. : un telefon mobil marca HUAWEI serie IMEI1: *** , IMEI2: *** , în care se află introdusă cartela SIM cu seria ***  și care are ecranul spart pe toata suprafața, acesta fiind sigilat în plic de hârtie de culoare albă pe care s-a aplicat sigiliul tip MAI ***  și se ridică pentru continuarea cercetărilor.

5. Dovezi incriminatorii, descoperite în timpul descinderilor și dosarul cu droguri de la CONSTANȚA

În interiorul autoturismului marca SUZUKI JIMNY, cu nr. de înmatriculare ***  din care au coborât inculpații N.N.  și Z.I.C. , au fost identificate următoarele bunuri, înscrisuri și valori: 1 (un) telefon mobil marca FREEMAN, cu serie IMEI1: *** , serie IMEI 2: *** , în care s-a introdus seria *** nr. *** ; 1 (un) telefon mobil marca FREEMAN, cu serie IMEI1: *** , serie IMEI 2: *** , în care s-a introdus seria *** ;  1 (un) înscris olograf conținând adrese de email; 1 (un) înscris olograf conținând diverse înscrisuri printre care mai multe numere de înmatriculare și deasupra litera ,,F”; 1 (una) factură cu nr. *** emisă pe numele Ș.L. ; 1 (un) email (2 file) destinatar Ș.L. , pe verso fiind menționat 2 nr. telefon; 1 (un) certificat de înmatriculare nr. *** , pentru autoturism marca SUZUKI, cu nr. *** , polița de asigurare auto și dovada plății rovinietei;  cheia autoturismului în cauză;

 

În ceea ce privește activitatea infracțională desfășurată de unul din membrii grupării, cercetate în dosarul nr. *** , în urma cercetărilor efectuare a rezultat că pe rolul DIICOT – ST Constanța a fost înregistrat dosarul nr. *** . 

În acest context, prin adresa nr. *** din data de 21.07.2020, DIICOT – ST Constanța, la solicitarea DIICOT -SC, a înaintat dosarul penal înregistrat cu nr. ***  în vederea aprecierii reunirii la dosarul penal nr. *** . Dosarul penal nr. *** al DIICOT – ST Constanța a fost înregistrat pe rolul DIICOT –  Structura Centrală, cu nr. *** .

Analizând actele dosarului penal nr. ***  s-a constatat că la data de 07.07.2020, lucrători de poliție din cadrul I.G.P.R. – D.C.C:O. – B.C.C.O. Constanța, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că două persoane cunoscute cu numele de  *** și *** se ocupă traficul de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care o aduc din Ucraina, o depozitează în Jud. Cluj și ulterior o pregătesc pentru transport spre Anglia sau alte țări din vestul Europei.

În baza acestei sesizări, prin ordonanța procurorului nr. *** (D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța), din data de 07.07.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul infracțiunilor de introducerea în țară, fără drept, de droguri de mare risc, prev. de art. 3, alin. 1 și 2 din Legea 143/200 și trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 2, alin. 1 și 2 din Legea 143/2000, ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 din C. Pen.    

Ulterior, lucrători de poliție din cadrul I.G.P.R. – D.C.C:O. – B.C.C.O. Constanța, din investigații au identificat persoana cunoscută cu numele de *** ca fiind N.N. , persoană ce se regăsește în investigația penală efectuată în dosarul nr. *** .  De asemenea, s-a mai reținut faptul că membrii grupării infracționale din care face parte persoana menționată mai sus acționează prin metode și mijloace deosebite, în sensul în care folosesc tehnică de urmărire a transporturilor de droguri.

Având în vedere faptul că între cele două cauze există identitate de persoană și fapte, respectiv se efectuează cercetări față de aceeași persoană și aceleași activități infracționale, prin ordonanța nr. *** din data de 30.07.2020 s-a dispus reunirea dosarului penal nr. ***  (*** al D.I.I.C.O.T – S.T. Constanța) la dosarul penal nr. *** .

În ceea ce privește cercetările efectuate în dosarul nr. *** al DIICOT – ST Constanța, înregistrat pe rolul DIICOT –  Structura Centrală, cu nr. ***  și reunit la dosarul nr. *** , din verificările efectuate a rezultat faptul că infracțiunile de introducerea în țară, fără drept, de droguri de mare risc, prev. de art. 3, alin. 1 și 2 din Legea 143/200 și trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 2, alin. 1 și 2 din Legea 143/200., ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 din C. Pen., pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, prin ordonanța procurorului nr. *** (D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța), din data de 07.07.2020, sunt raportate la posibila activitate infracțională a numitului *** , cunoscut cu antecedente penale pe linia infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc. Astfel, anterior anului 2003, numitul ***  a fost membrul uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de droguri (fiind identificați 40 de membrii) pe ruta Afganistan – Turcia – Romania, Italia, Germania, Spania și Olanda.

Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că numiții Ș.L. , G.A. , Z.C.  și N.N.  îl urmăresc pe numitul ***  întrucât îl bănuiesc pe acesta că, împreună cu ***  , CNP *** , ***  , CNP *** , ***  , CNP *** , este  implicat, în continuare în activitatea de trafic internațional de droguri de mare risc.

Raportat la aspectele menționate, prin ordonanța nr. *** din data de 10 august 2020 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1 și 3 lit. a C.pen.; violarea sediului profesional, prev. de art. 225 alin. 1 și 2 C.pen.; violarea vieții private, prev. de art. 226 alin. 1 și 2 C.pen., respectiv art. 226 alin. 5 C.pen. rap. la art. 226 alin. 1 și 2 C.pen.; acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obținerii de date informatice prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen.; fals informatic, în formă continuată, prev. de art. 325 C.pen.; transferul neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 C.pen.; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, prev. de art. 12 lit. b din Legea  nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

6. INFRACȚIUNILE IMPUTATE

Raportat la probele administrate s-au reținut comiterea următoarelor infracțiuni:

constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen., se reține faptul că, în luna decembrie 2019, inculpații Ș.L. , N.N. , Z.C. , L.E.I. , G.A.  și ***  au constituit un grup infracțional organizat, coordonat de inculpatul Ș.L. , în scopul comiterii, în perioada decembrie 2019 și până în prezent, pe raza jud. Cluj a infracțiunilor de șantaj, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic, fals informatic, transferul neautorizat de date informatice, lipsire de libertate în mod ilegal, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, respectiv, sub coordonarea liderului grupării Ș.L. , membrii grupării infracționale având roluri bune determinate au lipsit de libertate și au șantajat persoane pe care le bănuiau că desfășoară acțiuni de trafic de droguri, au pătruns fără drept în sediile unor societăți comerciale unde au montat dispozitive de interceptare a discuțiilor purtate în mediul ambiental și au ascultat aceste discuții, au accesat fără drept sisteme informatice din care au transferat date informatice și au accesat date informatice la care nu aveau drept, falsificând motivele pentru care au accesat bazele de date.  
șantaj, prev. de art. 207 alin. 1 și alin. 3 C.pen., raportat la persoana vătămată *** , se reține faptul că: la începutul lunii decembrie 2019, în timp ce se afla la adresa situată în com. ***  ,  , jud. Cluj, fiind instigat de inculpatul Ș.L. , suspectul G.A.  a constrâns-o pe persoana vătămată *** , prin amenințarea că este polițist Antidrog care instrumentează un dosar penal ce viza comiterea de infracțiuni de trafic de droguri, ce ar fi dus la luarea măsurii arestării preventive a persoanei vătămate,  să-i dea suma de 200.000 de euro,  pentru a nu pentru a nu înainta dosarul penal procurorului de caz, cu scopul de a dobândi în mod injust, pentru șine și pentru Ș.L. , foloase patrimoniale;
șantaj, prev. de art. 207 alin. 1 C.pen., raportat la persoana vătămată ***    se reține faptul că la începutul lunii decembrie 2019, pe raza jud. Cluj, fiind instigat de inculpatul Ș.L. , suspectul G.A. , a constrâns-o pe persoana vătămată ***   , inducându-i o stare de temere prin amenințarea reprezentată de faptul că a intrat fără drept în autoturismul persoanei vătămate, prin faptul că era înarmat și prin folosirea unui ton amenințător, cu scopul de a o determina pe aceasta să facă demersuri pentru ca suspectul G.A.  să obțină în mod injust un folos nepatrimonial reprezentat de o întâlnire cu persoana vătămată *** , fapt ce a și avut loc la aceeași dată la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj.

 

În ceea ce privește începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de șantaj, prev. de art. 207 alin. 1 și alin. 3 C.pen. raportat la persoanele vătămate*** și ***, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem prin ordonanța nr. *** din data de 01 aprilie 2020, moment la care s-a dispus începerea urmăririi penale și cu privire la infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și3 C.pen.

 

lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1 și 3 lit. a C.pen., faptă comisă la începutul lunii decembrie 2019, când suspectul G.A. , sub pretextul că este polițist Antidrog și fiind înarmat, a intrat în autoturismul persoanei vătămate ***   , pe care a lipsit-o de libertate în mod ilegal și a constrâns-o să îi obțină o întâlnire cu persoana vătămată *** , în acest sens reușind să o determine pe persoana vătămată ***   , împotriva voinței sale, să îl conducă la adresa din  com. ***  ,  , jud. Cluj. De asemenea, cu ocazia întâlnirii cu persoana vătămată *** , suspectul G.A. , sub același pretext de lucrător de poliție Antidrog, i-a comunicat persoanei vătămate că instrumentează un dosar penal ce vizează activitatea infracțională pe linia traficului de droguri a persoanelor vătămate ***  și ***   , precum și a martorului ***  , și că, la sugestia inculpatului Ș.L. , pentru a nu înainta dosarul penal procurorului de caz, trebuie să îi remită suma de 200.000 de euro;
violarea sediului profesional, prev. de art. 225 alin. 1 și 2 C.pen. constând în aceea că la datele de 07.07.2020, 14.07.2020 și 16.07.2020, pe timp de noapte, în jurul orelor 23.00, inculpații N.N. , Z.C.  și L.E.I.  s-au deplasat în zona localității *** , Jud. Cluj și coordonați de Ș.L., au pătruns în mod ilegal într-un spațiu privat, situat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L, cu scopul de a monta două dispozitive de ascultare;
violarea vieții private, prev. de art. 226 alin. 1 și 2 C.pen., respectiv art. 226 alin. 5 C.pen. rap. la art. 226 alin. 1 și 2 C.pen.,  faptă comisă, în noaptea de 16.07.2020, când în jurul orei 23.30, inculpații N.N.  și Z.C. , sub coordonarea directă a inculpatului Ș.L. , s-au deplasat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L, unde au pătruns fără drept în sediul acestor societăți comerciale, iar inculpații  N.N.  și Z.C.  au plasat fără drept un mijloc tehnic de înregistrare audio în biroul societăților comerciale în care este introdusă cartela SIM cu numărul de apel *** , acest număr fiind accesat de N.N. , în scopul ascultării cu mijloace tehnice și înregistrării audio a persoanelor vătămate ***  și *** , precum și a martorului *** ;
acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obținerii de date informatice prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen., faptă comisă, în noaptea de 16.07.2020, când în jurul orei 23.30, inculpații N.N.  și Z.C. , sub coordonarea directă a inculpatului Ș.L. , s-au deplasat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L, unde au pătruns fără drept în sediul acestor societăți comerciale, iar inculpații  N.N.  și Z.C.  au accesat în mod ilegal mai multe calculatoare, protejate prin parole, din birourile societăților comerciale, obținând date informatice pe care le-au transferat pe alte sisteme informatice ce le aparțin;
transferul neautorizat de date informatice prev. de art. 364 C.pen.,  faptă comisă, în noaptea de 16.07.2020, când în jurul orei 23.30, inculpații N.N.  și Z.C. , sub coordonarea directă a inculpatului Ș.L. , s-au deplasat la adresa din com. ***  ,  , jud. Cluj, la sediul societăților S.C. ***  S.R.L. și S.C. ***  S.R.L, unde au pătruns fără drept în sediul acestor societăți comerciale, iar inculpații  N.N.  și Z.C.  au accesat sisteme informatice din birourile societăților comerciale, transferat pe alte sisteme informatice ce le aparțin date informatice;

*

Din cercetările efectuate, respectiv atașarea la dosarul cauzei a fișelor de cazier judiciar, rezultă faptul că inculpatul Ș.L.  nu este cunoscut cu antecedente penale, iar inculpații N.N.  (infracțiuni comise în Franța, Italia și România – furt calificat pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare), Z.I.C.  (condamnat în Germania pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor sau altor substanțe), suspectul G.A.  (condamnat în inclusiv cu privire la comiterea infracțiunii de Uzurparea de calități oficiale pentru fapte comise în ITALIA și UNGARIA) și L.E.I.  (cu privire la comiterea de infracțiuni de furt calificat comise în Olanda și Germania) sunt cunoscuți cu antecedente penale care nu atrag starea de recidivă.

Urmare a probelor administrate, prin ordonanța nr. *** din data de 12 august 2020 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, iar prin ordonanțele nr. *** din data de 12 august 2020 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I. , reținându-se următoarele fapte și încadrări juridice.

7. MĂSURI PREVENTIVE DISPUSE ÎN CAUZĂ

Prin ordonanța nr. *** emisă la data de 16.08.2020 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Structura Centrală a fost dispusă reținerea inculpatului L.E.I.  pentru o perioadă de 24 de ore, începând de la data de 16 august 2020, ora 01.05 și până la data de 17 august 2020, ora 01.05.

Prin ordonanța nr. *** emisă la data de 16.08.2020 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Structura Centrală a fost dispusă reținerea inculpatului N.N.  pentru o perioadă de 24 de ore, începând de la data de 16 august 2020, ora 02:30 și până la data de 17 august 2020, ora 02:30.

Prin ordonanța nr. *** emisă la data de 16.08.2020 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Structura Centrală a fost dispusă reținerea inculpatului Ș.L.  pentru o perioadă de 24 de ore, începând de la data de 16 august 2020, ora 03:33 și până la data de 17 august 2020, ora 03:33.

Prin ordonanța nr. *** emisă la data de 16.08.2020 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Structura Centrală a fost dispusă reținerea inculpatului Z.I.C.  pentru o perioadă de 24 de ore, începând de la data de 16 august 2020, ora 04:20 și până la data de 17 august 2020, ora 04:20.

 Analizându-se actele de urmărire penală și faptele cercetate prin prisma rezonanței sociale, a modului și mijloacelor de săvârșire, a scopului urmărit, împrejurărilor în care acestea au fost comise, urmărilor produse ori care s-ar fi putut produce în raport cu  situația de fapt, se poate concluziona că, sub aspectul unui pericol social concret, infracțiunile subzistă în sensul conturării în speța dedusă cercetării, existând probe din care rezultă că inculpații Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  se fac vinovați de săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina acestora.

Astfel, din probele administrate, a rezultat că inculpații Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  se află în situația prevăzută de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, întrucât pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen., instigare la șantaj, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art.  207 alin. 1 și alin. 3 C.pen.; instigare la șantaj, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 207 alin. 1 C.pen.; instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 205 alin. 1 și 3 lit. a C.pen., violarea vieții private, prev. de art. 226 alin. 5 C.pen. rap. la art. 226 alin. 1 și 2 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020); acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen. (faptă din 16.07.2020); transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020), reținute în sarcina inculpaților, pedeapsa prevăzută de lege este de 5 ani închisoare sau mai mare, existând totodată probe certe că lăsarea inculpaților în libertate, prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Existența pericolului concret rezultă din pericolul social extrem de grav al infracțiunilor cercetate, constituirea unei structuri de criminalitate organizată, având drept scop comiterea de infracțiuni grave, respectiv șantaj în vederea obținerii de foloase patrimoniale și nepatrimoniale, lipsire de libertate în mod ilegal cu folosirea de calități oficiale mincinoase (ofițeri de poliție) și de către persoane înarmate, violarea vieții private plasarea fără drept de mijloace de înregistrare audio  în scopul ascultării și înregistrării unor convorbiri private, efectuarea de activități de acces la sisteme informatice, fără drept și de transfer ilegal de date informatice, de reacția publică la comiterea unor astfel de fapte, de posibilitatea comiterii chiar a unor fapte asemănătoare de către alte persoane, în lipsa unei reacții corespunzătoare față de cei bănuiți ca autori ai unor astfel de infracțiuni.

Astfel, în situația lăsării în libertate a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  s-ar crea convingerea în rândul populației că acțiuni ca interceptarea convorbirilor telefonice efectuate în mod ilegal, prin plasarea de mijloace tehnice în spații private, constituie manifestări de o gravitate redusă, fapt ce ar încuraja desfășurarea de acțiuni similare și de către alte persoane, împrejurare ce ar duce în final la crearea unei stări de nesiguranță în rândul populației.    

Se reține faptul că inculpații au constituit un grup de criminalitate organizată, care s-a substituit autorităților statului, iar membrii acestei grupări s-au erijat în organe de cercetare penală, în procurori și judecători, raportat la modul în care activitățile de supraveghere tehnică sunt reglementate de lege și rolul fiecărei instituții publice în autorizarea și punerea în aplicare a unor măsuri de supraveghere tehnică, ignorând cu desăvârșire valorile sociale legate de viața privată a persoanelor vătămate. Obiectivul grupării de crimă organizată a fost obținerea de sume de bani, ca urmare a unor acțiuni de culegere de informații și ulterior de constrângere psihică a persoanelor vătămate.

Experiența inculpatului Ș.L.  în gestionarea unor activități de supraveghere tehnică este evidențiată de activitățile pe care acesta le-a derulat în timpul în care a fost  cadru activ în instituții ale statului de aplicare a legii, însă aplicarea acestor cunoștințe în afara cadrului legal, la o perioadă îndelungată de timp de la ieșirea din activitate, evidențiază o lipsa totală de respect față de valorile sociale legate de viața privată a persoanelor și libertatea de mișcare a persoanelor.

Ca urmare a faptului că până în anul 2005 liderul grupării, inculpatul Ș.L. , a activat ca lucrător, dar a ocupat și diverse funcții de conducere în cadrul unor structuri operative ale M.A.I. acumulând o vastă experiență profesională în domeniu, acesta îi instruia periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale activități polițienești derulate de către organele de urmărire penală.

Pe de altă parte, funcțiile deținute în instituțiile statului de către inculpatul Ș.L. ,  raportat la maniera în care acesta a acționat, inclusiv prin atragerea în activitățile infracționale a altor funcționari publici, cum este cazul martorului *** , precum și modul în care au fost coordonați membrii grupării de crimă organizată, conturează o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susținut, fiind evidentă perseverența infracțională și insistența de a pune în aplicare planurile infracționale menite  să impună o stare de teamă continuă a populației și să creeze o aparență de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura și gravitatea faptelor comise.

Din materialul probator administrat a rezultat faptul că liderul grupării, inculpatul Ș.L. a administrat o firmă de detectivi sub paravanul căreia a realizat în fapt activități de supraveghere și monitorizare constantă, în mod ilegal, a unor oameni de afaceri în scopul șantajării acestora. Sub paravanul activității de investigații private, în contextul comiterii infracțiunilor, membrii grupării de crimă organizată au acționat ca structură paralelă cu instituțiile statului.

Modul de operare utilizat de către membrii grupării a constat în identificarea unor persoane care ar fi putut fi pretabile, din perspectiva subiectivă a inculpaților,  la implicarea în activități infracționale ca urmare a experiențelor anterioare și existența unor condamnări pentru comiterea de infracțiuni, în acest caz din sfera traficului internațional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării, fără reprezentare în realitate, erau generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării acestora le rezultau informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp, deși obiectul lor de activitate nu era în opinia inculpaților, generator de astfel de profituri financiare.

Astfel, inculpatul Ș.L.  identifica potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar ulterior cu sprijinul inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  au realizat măsuri de supraveghere ilegale a activităților zilnice ale acestora prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuințelor aparținând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental. Toate aceste activități au fost  derulate în scopul obținerii unor eventuale date și informații compromițătoare în baza cărora să fie solicitate sume de bani de la persoanele vătămate, respectiv adevărate taxe de protecție.

            În ceea ce privește gradul de pericol social creat de lăsarea în libertate a inculpaților acesta trebuie raportat și la faptul că inculpații au avut propriile experiențe în legătură cu modul de aplicare a legii, evidențiate prin existența unor antecedente penale (în România și în străinătate) sau ocuparea unor funcții publice în instituțiile de aplicare a legii. În continuare, se remarcă faptul că prin intermediul liderului grupării, membrii grupării infracționale au creat legături atât cu funcționari publici din cadrul instituțiilor de aplicare a legii, cât mai ales cu membrii ai unor grupări de crimă organizată cunoscuți la nivel național, cum este cazul suspectului G.A. , fiind evidențiat astfel pericolul de penetrare și corupere a instituțiilor statului și de subordonare a acestora mediilor interlope din România, fapt de natură a crea o stare de nesiguranță și neîncredere în instituțiile publice a populației și a persoanelor care desfășoară activități comerciale.

În vederea aprecierii gradului de pericol social reprezentat de lăsarea în libertate a inculpaților se evidențiază cuantumul substanțial al sumelor de bani pe care aceștia le solicitau, respectiv de 200.000 Euro, în contextul în care la percheziția domiciliară efectuată la domiciliul inculpatului Ș.L.  a fost găsită efectiv suma de 60.000 de euro.

Cu ocazia interceptării ilegale a convorbirilor purtate de către persoanele vătămate în biroul celor două societăți comerciale situate la adresa din  com. ***  , jud. Cluj, membrii grupării au luat la cunoștință despre o eventuală tranzacție financiară pe care au apreciat-o ca fiind de natură ilicită. În acest scop în noapte de 13/14.08.2020 inculpații Ș.L. , N.N.  și Z.I.C. , au planificat intrarea în mod fraudulos în sediul firmei în scopul sustragerii sumei de bani (apreciată ca fiind impresionantă). Cu această ocazie inculpații N.N.  și Z.I.C.  au fost surprinși în flagrant de către organele de urmărire penală, context în care sunt necesare activități de extindere a urmăririi penale situație în care, cercetarea în liberate a inculpaților ar crea dificultăți în administrarea probatoriului.

Măsura arestării preventive a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  este necesară întrucât din probele administrate până în prezent, au rezultat date cu privire la implicarea și a altor funcționari publici în activitățile infracționale, context în care, dacă inculpații ar fi cercetați în libertate ar exista riscul ca aceștia să  creeze o strategie procesuală de natură să ducă la denaturarea situației de fapt. În acest sens este de remarcat necesitatea audierii cadrului MAI identificat ca fiind MARC, care avea cunoștință de activitățile infracționale însă nu a sesizat aceste activități infracționale autorităților de aplicare a legii.

În vederea aprecierii gradului de pericol social creat de lăsarea în libertate a inculpaților, acesta este evidențiat și de perioada îndelungată de timp în care au fost desfășurate operațiunile de supraveghere, respectiv, din luna decembrie 2019 și până în luna august 2020.

În ceea ce-l privește pe inculpatul L.E.I.  se reține faptul că, deși acesta a participat la o singură acțiune de pătrundere, fără drept, în spațiu privat, în scopul de a fi montate dispozitive de înregistrare a discuțiilor private, atașamentul acestuia față de grupul infracțional organizat este evidențiat de atitudinea procesuală a acestui inculpat, respectiv negarea faptului că participat la activități infracționale împreună cu membrii grupării N.N.  și Z.I.C. . 

Cu privire la inculpatul Ș.L.  se remarcă faptul că în urma percheziției domiciliare, în imobilul percheziționat a fost identificată o adevărată arhivă cu documente clasificate, înscrisuri ce atestă operațiuni desfășurate în cadrul structurilor de aplicare a legii, precum și medii de stocare în care se regăsesc operațiuni de supraveghere tehnică cu privire la alte persoane. Astfel aceste probe necesitând a fi prelucrate în vederea stabilirii întregii activități infracționale. 

Cu privire la inculpații N.N.  și Z.I.C. , se remarcă faptul că aceștia sunt cunoscuți cu antecedente penale care nu atrag starea de recidivă, cei doi inculpați au dat declarații nereale și au acționat cu o perseverență ieșită din comun.

De asemenea, se remarcă faptul că inculpații nu conștientizează gravitatea faptelor, se erijează în organe de aplicare a legii și invocă motive puerile care i-ar fi determinat să comită infracțiunile de care sunt acuzați, în sensul că activitățile de supraveghere nu au fost costisitoare din punct de vedere financiar, că urmăreau să obțină sume de bani de la instituțiile de aplicare a legii, în situația în care ar fi probat activitatea infracțională imaginară pe care aceștia și-au creat-o.

În acest context, apreciem faptul că măsura arestării preventive este necesară și proporțională față de natura și gravitatea deosebită a faptelor pentru care inculpații sunt cercetați, a împrejurărilor, modalităților și mijloacelor concrete de săvârșire a acestora, modul de concepere și transpunere în practică a activității infracționale, valorile sociale lezate și ocrotite de normale penale, impactul social intens negativ a unor astfel de fapte, care atrag în mod necondiționat oprobriul public, existând riscul real ca inculpații, odată lăsați în libertate să își reia activitatea infracțională, să comită fapte similare sau să influențeze persoanele ce urmează să fie audiate ca martori, raportat la împrejurările de fapt reținute în sarcina celor doi inculpați.

Privarea de libertate a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  apare astfel necesară pentru buna desfășurare a procesului penal, pentru înlăturarea stării reale de pericol ce s-ar crea pentru ordinea publică.

Apreciem că și în situația cercetării inculpaților în stare de arest preventiv, s-ar respecta în continuare exigențele art. 4  Cod procedură penală și art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu luarea în considerare și a jurisprudenței CEDO, cum că inculpații Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  sunt beneficiari prezumției de nevinovăție și a regulii judecării persoanei în stare de libertate, dar împrejurările particulare speciale prezentate au prioritate în protejarea ordinii publice față de interesul strict individual și luarea măsurii arestării preventive îndeplinește criteriile necesității și proporționalității, astfel că eventuale alte măsuri preventive, mai puțin severe apar ca fiind insuficiente pentru atingerea acestor scopuri, în raport cu circumstanțele concrete ale cauzei, astfel cum au fost dezvoltate anterior.

Prin urmare, din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că inculpații Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina acestora, fiind îndeplinite condițiile impuse de art. 223 alin. 2 din C.p.p., pedeapsa prevăzută de lege fiind de 5 ani sau mai mare, inculpații au dat declarații mincinoase pe parcursul procesului penal, iar privarea acestora de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică și pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal.

Totodată, lăsarea în libertate a acestor inculpați ar putea să încurajeze alte persoane predispuse la săvârșirea unor astfel de infracțiuni să acționeze fără teamă de reacția imediată și promptă a justiției.

Față de aceste aspecte, se apreciază că prin lăsarea în libertate a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  s-ar crea un pericol concret pentru ordinea publică, privarea de libertate fiind o măsură necesară pentru buna desfășurare a urmăririi penale și proporțională față de interesul general care prevalează în cazul de față asupra respectării regulii libertății individuale.

Așadar, opinăm că din probatoriul administrat până în prezent în cursul urmăririi penale, există motive verosimile care conturează bănuiala rezonabilă descrisă în art. 5 paragraful 1 lit. c din CEDO, că inculpații Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  au săvârșit faptele pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală (cauza Fox, Campbell și Hartley contra Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) motive care să fie apte să conducă la convingerea unui observator obiectiv că este posibil ca persoanele cercetate să fi comis infracțiunile reținute în sarcina acestora, fără a fi necesar ca la acest moment să existe probe suficiente pentru trimiterea în judecată a inculpaților și privind formularea unei acuzații complete (vezi cauza Murray contra Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

În ceea ce privește desfășurarea urmăririi penale, se reține faptul că sunt necesare activități de percheziționare a terminalelor mobile și mediilor de stocare a datelor informatice ridicate la perchezițiile domiciliare, extinderea urmăririi penale pentru infracțiunile comise la data de 15 august 2020, precum și pentru infracțiunile de: fals informatic, în formă continuată, prev. de art. 325 C.pen., transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, prev. de art. 364 C.pen. și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, prev. de art. 12 lit. b din Legea  nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, precum și audierea altor persoane care au avut cunoștință de activitățile infracționale.

         A având în vedere că măsurile preventive dispuse sunt proporționale cu acuzația adusă inculpaților și necesare pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acestora, în temeiul art.224., art. 223 alin. (1) și alin. (2) din C. proc. pen. rap. la art. 202 alin. (1) și (3) din codul de procedură penală 

8. S-a strigat catalogul, doi infractori lipsesc de la propunerea de arest preventiv

S O L I C I T : 

            LUAREA MĂSURII ARESTĂRII PREVENTIV pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 16 august 2020 și până la data 14 septembrie 2020, inclusiv, față de inculpații:

 

Ș.L. , pentru comiterea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen., instigare la șantaj, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art.  207 alin. 1 și alin. 3 C.pen. (faptă din decembrie 2019, persoană vătămată *** ); instigare la șantaj, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 207 alin. 1 C.pen. (faptă din decembrie 2019, persoană vătămată ***); instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 205 alin. 1 și 3 lit. a C.pen. (faptă din decembrie 2019, persoană vătămată ***); instigare la violarea vieții private, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 226 alin. 5 C.pen. – art. 226 alin. 1 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020); instigare la acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020); instigare la transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 364 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
N.N. ,  pentru comiterea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen.; violarea vieții private, prev. de art. 226 alin. 5 C.pen. rap. la art. 226 alin. 1 și 2 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020); acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen. (faptă din 16.07.2020); transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
Z.I.C.  sub aspectul comiterii infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen.; violarea vieții private, prev. de art. 226 alin. 5 C.pen. rap. la art. 226 alin. 1 și 2 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020); acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C.pen. (faptă din 16.07.2020); transfer neautorizat de date informatice, prev. de art. 364 C.pen. (faptă din data de 16.07.2020), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
L.E.I. , pentru comiterea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și  3 C.pen.

 

SURSA INFO: DIICOT Structura CENTRALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *