Editorial

NE TRAGE CURENTU', DA' NU COVIDU'

Scris de 353

Peste o mie de ani, într-o navă spațială de naționalitate română, care se chinuie să bage în viteza a treia a luminii, rătăcită pe banda a doua a unei autostrăzi din Univers,, fără ITP, RCA și cu bujiile fotoionice ușor cam afumate, se aude o voce:

– Să închidă careva dracului hubloul ăla, că mă trage curentul!

Poate n-avem tragere la muncă în țara asta, da’ sigur avem tragere la curent. Ne trage curentul cum ne trag țepe politicienii. Diferența e că țepele politicienilor sunt pe bune, iar trasul de curent e doar o expresie pe care o spunem ca să mai treacă vremea. Mă tot gândesc cum i-ai explica unui străin acest concept: „Yo, man, you know, the current pulls me!” „What?” „The current pulls me!” „What do you mean?” „It’s the current, man, it pulls me!”

Poporul pe care îl trage curentul nu are treabă cu un virus care a omorât aproape un milion de oameni la nivel mondial și peste 3.000 în România. Curentul SIGUR există și CATEGORIC ne trage, despre coronavirus nu suntem chiar atât de siguri.

Un popor care crede că, dacă de uiți prea mult la un om îl deochi, nu crede că, dacă strănuți pe el, îi dai covid. „Haide, dom’ne, toată lumea știe că deochiul există și se tratează cu chibrit în apă, da’ despre covidu’ ăsta putem fi siguri? Cine zice, dom’ne, că există, medicii? Ăia îs plătiți!”

Vine un moment în viața fiecărui român când își pune vată în urechi. Ca să nu-l tragă curentul, evident. Ei, românii n-au probleme să poarte, cu mândrie, vată în urechi, da’ e o dramă națională purtarea unei nenorocite de măști, care poate salva vieți. Vata-i vată, ce-i în ureche nu-i minciună, da’ cu ce ne ajută pe noi în viață masca? Să ne acopere ăștia fețele și să nu ne mai putem exprima liber?

Aș dori să vă reamintesc că suntem poporul care credem că, dacă vom călca în rahat, vom avea noroc, dar nu credem că un rahat de mască ne poate salva viața.

Să mai punctăm câteva tradiții și superstiții despre prevneirea bolilor, de pe tot cuprinsul țării: ca să nu se molipsească cineva de la un bolnav la care se duce să-l vadă, e bine să dea cu mâna pe sub subsioară și să miroasă; dacă se vorbește de o boală a cuiva, ca să nu se mute boala la tine, pune mâna pe gât, apoi suflă și scuipă-ți în sân de trei ori; ca să nu se lipească bolile de cineva, să țină în casa lui un câine negru sau o pisică neagră.

Toate astea sunt lucruri în care românii CRED cu SFINȚENIE, dar, cumva, coronavirusul e doar o conspirație.

Am lăsat ce e mai bun la final: în biserică nu poți intra cu menstruație, da’ poți intra cu covid.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 12 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 13 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
UMILĂ OPINIE Editorial

Burlescul fotbalului românesc

Adică despre grotescul situaţiei de a face sport cu cocalari, bişniţari şi săgeţi cu muci […]

Recomandările redacției
TOP CITITE