Din oras

Zeci de biciclete “abandonate” in sectiile clujene de politie

Scris de 1,487

In timp ce site-urile de socializare sunt mereu pline de oameni care anunta biciclete furate si incearca cu disperare sa le recupereze, politistii clujeni sunt nevoiti sa depoziteze un numar mare de biciclete recuperate de la hoti, pe care nu le mai revendica nimeni sau, dupa caz, nu se poate dovedi  detinerea lor. Un grup de tineri din Cluj au gasit solutia: Registrul de Biciclete.

In toamna anului trecut, la Politia Municipiului Cluj-Napoca erau aproximativ 170 de biciclete, din care 100 au fost restituite proprietarilor, potrivit Adrianei Vornicu, purtator de cuvant al institutiei.

“Au fost aduse la sectii in urma prinderii in flagrant a supectilor de furt. Persoanele respective sunt arestate, iar bicicletele raman la sediul sectiei pana la identificarea proprietarului. Pe de o parte acesta nu e identificat, pe de alta, de foarte multe ori nu poate dovedi ca detine acea bicicleta. Nu au acte, ci spun ca o recunosc dupa abtibilduri, marca sau culoare. Foarte rar se intampla ca partile vatamate sa aiba acte pentru bicicletele pierdute”, a precizat aceasta.

Unii dintre pagubiti se plang de procedura greoaie pentru recuperarea bicicletelor gasite de politisti.

“Chemat la ora 8 dimineata la sectia de politie, undeva la ora 11 o sa fiti primit de catre cineva care va va dicta ce sa scrieti in plangere, apoi o sa fiti invitat la Tribunal sectia Penala, unde la fel va trebui sa fiti prezent incepand cu ora 9, acolo o sa asteptati sa va vina randul pentru depunerea de marturie. Pentru cine nu revendica o bicicleta cu adevarat valoroasa merita doar asa ca sa simtiti ce inseamna sa fii cetatean roman”, spune un clujean pe Facebook.

Un alt detaliu care ingreuneaza gasirea “stapanilor” bicicletelor de la politie este faptul ca traficul cu biciclete furate se face in mare pare prin transportarea acestora in alte judete, potrivit Elenei Nicolae, o clujeanca a carei bicicleta a fost furata in toamna lui 2013.

“Majoritatea bicicletelor de la politia Cluj sunt aduse din alta parte. A durat trei saptamani pana au gasit-o pe a mea. La jumatate de ora dupa ce a fost furata, a fost vanduta unui tip din Salaj care lucra la o spalatorie de masini. Hotul mai furase o bicicleta din aceeasi zona cu a mea, a fost inregistrat de camera, retinut si interogat, asa au aflat politistii unde a ajuns”, a povestit tanara.

O posibila solutie a fost gasita si pusa in aplicare de un grup de tineri clujeni care au infiinat in 213 Registrul de Biciclete, initiativa nascuta “din nevoia de a descuraja furturile de biciclete si de a folosi forta comunitatii de biciclisti pentru a ne recupera mai usor bicicletele disparute”.

Practic, biciclistii isi deschid un cont pe site, unde noteaza detalii cum ar fi marca, modelul, seria de cadru, culoarea si imagini cu bicicleta si semnele ei distinctive. In caz de furt, proprietarul posteaza aceste date la sectiunea de biciclete furate, cu imprejurarile in care a pierdut-o si datele de contact. Pana acum s-au inscris 3.000 de utilizatori din toata tara.

Inregistrarea este gratuita iar cei care vor sa isi ia masuri de siguranta suplimentare pot alege din cele trei tipuri de autocolante de identificare a bicicletelor disponibile pe site sau la magazinele partenere. In Cluj se vand intr-un magazin de pe strada Brassai. Acestea se lipesc pe bicicleta si au rolul de a face legatura intre bicicleta si proprietarul ei.

“Este important faptul ca la vederea autocolantului, hotul va observa ca bicicleta este inregistrata si ca proprietarul a facut eforturi de a-si lega numele de aceasta. Daca bicicleta a fost declarata furata, proprietarul acesteia poate fi identificat usor pe baza seriei autocolantului atasat pe ea. Inainte de a cumpara o bicicleta, oricine poate sa o verifice in sistem dupa seria de cadru, codul numeric sau scanand codul QR. Exista peste 65 de locaţii Info Point pentru Registrul de Biciclete in toata tara, in cadrul magazinelor si service-urilor de biciclete dar si în cadrul unor centre si organizatii sportive si a altor locatii frecventate de biciclisti. Aici veti gasi materiale informative si indicatii despre cum functioneaza proiectul si cum va poate ajuta sa va recuperati bicicleta in caz de furt”, explica Diana Silaghi, reprezentanta a Registrului de Biciclete.

Urmatorul pas al proiectului se doreste a fi o colaborare cu politia, primariile si alte proiecte asemanatoare din alte tari pentru a centraliza cautarea de biciclete furate si a impiedica vanzarea acestora in Romania.

Foto: ciclism.ro, registruldebiciclete.ro/ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 16 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 20 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 20 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 21 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 23 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 23 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE