In vizor

ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00

Guvernul a anunțat, miercuri, printr-un comunicat oferta finală pentru profesori: crește salariile cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani.

Declarații Nicolae Ciucă:

  • Am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație pentru a găsi o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, elevii să-și deruleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să intrăm în normalitate, avem nevoie de revenirea la normalitate, să putem să asigurăm în continuare stabilitatea socială, economică și să putem să folosim întregul pachet de măsuri ca să ne îndeplinim obiectivele asumate prin programul de guvernare.
  • Creșterea economică trebuie să se regăsească în veniturile cetățenilor.
  • Am convenit ca la nivelul Guvernului să adoptăm într-o ședință de Guvern mâine, de 1 iunie, o OUG prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1000 de lei brut pe lună și la personalul nedidactic cu 400 de lei brut.
  • Vom încadra salariului debutantului la nivelul salariului mediu brut pe economie.
  • Creșterea de 1.000 de lei va reprezenta o parte din creșterea convenită în noua lege a salarizării, iar de la 1 ianuarie 2024 aceasta să se concretizeze într-o creștere etapizată pe 3 ani, din care în 2024 cu 40%.
  • Îmi exprim convingerea că sindicatele vor da dovadă de înțelegere și vor conveni că măsurile discutate azi sunt cele care să readucă personalul la catedră și elevii în bănci, iar în seara asta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

Declarațiile liderilor de sindicate ieșiți de la negocierile de la Guvern: 

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul ne-a propus să se acorde până la finalul anului o sumă de 1000 de lei brut pentru personalul didactic și 400 lei pentru personalul nedidactic.

  • Profesorii debutanți să aibă salariul de plecare să fie salariul mediu brut pe economie. Prima tranșă pentru 2024 să fie de 40%.
  • Acum mergem la oameni și vedem care va fi răspunsul.
  • S-a renunțat la ideea de a se da prime, ci majorări salariale care să fie cuprinsă în grilă.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: Colegilor noștri le va fi adus la cunoștință.

  • Este un avans.
  • Eu consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită. Ea va fi adusă la cunoștință și vom decide ca atare.
  • Guvernul dorește să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine ca să intre în vigoare la 1 iunie.

Anton Hadăr, liderul Alma Mater: Majorarea este egală la toată lumea, e foarte important pentru că sunt oameni cu salarii foarte mici și dacă era procent erau creșteri mai mici. Ceea ce este de apreciat

Anunțul a venit după întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă a avut cu liderii sindicatelor din educație, care a durat aproape două ore.

Comunicatul oficial:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.