In vizor

X-Files de Cluj-Napoca: Unde a dispărut un camion de deșeuri din noul centru ecologic de deșeuri, la o lună de la un denunț al unui activist de mediu? Ce răspunde președintele Consiliului Județean

Scris de 94

Activistul de mediu Szakats Istvan acuză conducerea Consiliului Județean Cluj de poluare și depozitare ilegală de deșeuri la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), după ce, în 22 mai, la inaugurarea primei celule a CMID, într-un video de prezentare apare un camion care depozitează deșeuri în celula respectivă. Szakats Istvan a depus plângere la Garda de Mediu prin care reclama faptul că se depozitează gunoaie într-un loc neautorizat. Ieri, Garda i-a răspuns că nu există niciun deșeu la CMID. Întrebat de reporterul Ziar de Cluj unde a dispărut camionul de gunoi, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a răspuns că a fost vorba despre un test.

„Epopeea” camionului de deșeuri a început în 22 mai, odată cu filmul de prezentare a noii celule. În video respectiv apare camionul care transportă deșeurile la CMID, apare și Alin Tișe care declară că prima mașină de deșeuri selectate a intrat în CMID.

„Astăzi a intrat în acest centru prima mașină cu deșeuri selectate. Epoca poluării în județul Cluj a luat sfârșit. Astăzi am închis rampa poluantă și deschidem Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, acest depozit ecologic. Este o investiție importantă, de peste 70 milioane euro. Este un moment prin care calitatea vieții clujenilor va crește prin faptul că va crește calitatea mediului înconjurător. Vom selecta gunoaiele și le vom depozita în aceste celule ecologice”, spunea Tișe în 22 mai, în acel video de prezentare.

În 15 iunie, Szakats Istvan a reclamat la Garda de Mediu un poluator care, spune el, „seamănă izbitor cu Alin Tișe, filmat în timp ce depozitează deșeuri într-un loc neautorizat, adică la CMID”.

Într-adevăr CMID nu are autorizație de la Agenția de Mediu pentru că agenția a întors dosarul la Consiliul Județean de câteva ori pentru diverse completări.

O lună mai târziu, activistul de mediu a primit răspuns de la Garda de Mediu. I s-a comunicat faptul că „în urma deplasării la fața locului, s-a constatat că pe Celula 1 NU sunt depozitate deșeuri”.

Pentru a se asigura că situația este înt-adevăr așa cum susține Garda de Mediu, Szakats Istvan s-a deplasat la CMID, în această dimineață. Răspunsul oferit de Gardă se confirmă. Pentru acuratețea informației, activistul de mediu a și filmat totul.

„Unde ne dispare gunoiul?”, se întreabă el.

Urmăriți în materialul video de mai jos realizat de Szakats Istvan cum arată povestea din punctul său de vedere:

Contactat de Ziar de Cluj, Alin Tișe a precizat că acele deșeuri prezentate în materialul video au fost un test de fapt. Mai mult, președintele Consiliului Județean îl acuză pe Szakats Istvan de hărțuire și dezinformare. Activistul de mediu s-a ales cu plângeri la DNA și DIICOT.

Noi nu am dus niciun camion de deșeuri, am făcut un test. După ce am terminat CMID-ul am făcut un test și imaginile apar în acel video. Dacă a făcut plângere (Szakats Istvan – n. Red) să îi răspundă autoritățile. Și eu i-am făcut plângere la DNA și la DIICOT pentru hărțuire și pentru faptul că prin dezinformare el blochează proiectele. Eu nu pot să răspund la toate plângerile pentru că am foarte multe plângeri. Dar cred că dânsul este cel mai fericit acum că gunoaiele Clujului se duc într-o rampă poluantă”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Alin Tișe.

În acest moment, nu se pot depozita deșeuri la CMID din cauza contestației firmei Eco Sud București. Bucureștenii au reclamat contractul de operare pe care Consiliul Județean Cluj l-a semnat cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, fără o licitație deschisă. Contractul respectiv a fost atribuit în urma constituirii unei situații de urgență. Eco Sud a fost implicată într-un scandal legat de groapa de gunoi Vidra.

„Celula 1 este funcțională, este recepționată cu sau fără avizul de la diverse instituții. Noi acum suntem cu o celulă la cheie, ecologizată, care nu poluează, pe care unii doresc să o ținem închisă și ducem gunoaiele mai departe în depozite care poluează. Mai mult, ducem gunoaie în depozite la prețuri de patru ori mai mare. Cred că este o veselie totală că ținem depozitul închis pentru că ne-a contestat firma Eco Sud din București. Noi am dat contractul provizoriu la o societate de stat, singura din zonă care are stație de preselectare”, a mai spus Alin Tișe.

PS: TOTUŞI, Ziar de Cluj constată, cronologic o problemă:

În 17 iunie a tras o vizită tovărăşească de lucru la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, departe de ochii mass media care nu a mai fost anunţată de acest eveniment, deşi, de obicei, orice pârţ în legătură cu această ratată investiţie este amplu mediatizată. În fine…, Viorel Toma a văzut că CMID este cel mai mare din ţară. Fapt consemnat ca atare şi la el pe pagina de Facebook.

În fine, din poze reiese că CMID a fost poluat cu intenţie şi FĂRĂ AUTORIZAŢIE DE MEDIU cu nişte deşeuri pe care nişte utilaje le plimbă pe loc.

Prin urmare, cel puţin la două zile după ce Szakats Istvan a depus plângerea la Garda de Mediu, deşeurile “de probă” erau acolo în locaţia CMID!

CITEŞTE (PENTRU CONFORMITATE): Viorel Toma, preşedinte la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a fost în vizită tovărăşească de lucru la CMID, sau să-l identifice pe poluatorul Alin Tişe?

 

Citește și:

Cine sunt bucureștenii care au oprit depozitarea gunoaielor la noul centru ecologic de deșeuri din Cluj-NapocaULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 21 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE