Din oras

Situație disperată în cazul părinților cu micuți: peste 1000 de dosare depuse pentru cele doar 143 de locuri în creșe

Perioada de înscriere a micuților în creșele de stat din Cluj este pe sfârșite. În condițiile pandemiei de coronavirus, capacitatea spațiului din creșe a fost înjumătățită. Mamele caută soluții pe diverse grupuri de socializare, figurând pe listele de așteptare cu numere de înregistrare a dosarelor fără șanse de înscriere: de la 600 la 1538 ori 1664. În acest răstimp, Primăria pune la dispoziția părinților pentru acest început de an școlar 2020-2021, doar un total de 143 de locuri.

De la deschiderea creșelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca din data de 18 iunie 2020, pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri au fost disponibile doar 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, astfel fiind asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m.

Situația din cursul verii va deveni dramatică în toamnă, în condițiile în care cea mai mare parte a celor 1.232 de locuri sunt ocupate deja de copiii care sunt înscriși încă de anul trecut, iar în condițiile restricțiilor specifice pandemiei, numărul este redus la jumătate. 

Perioada de înscriere a dosarelor cuprinsă între 29 Iunie – 17 Iulie se încheie vineri.

Conform datelor furnizate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe, din subordinea Primăriei Cluj-Napoca, numărul de locuri vacante pentru anul 2020-2021 în condițiile stabilite de Ordinul nr 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor pentru prevenirea infecțiilor cu Sars-Cov-2, numărul total disponibil este de 143 de locuri în cele 16 creșe de stat la nivelul municipiului Cluj-Napoca. 

Astfel, în condițiile pandemiei, numărul maxim de locuri – de 1232 de locuri – se înjumătățește la cca 720 de locuri.

Din aceste 700 de locuri, aproximativ 500 de locuri sunt alocate copiilor deja înscriși, astfel încât cu adevărat disponibile sunt doar cca 140 de locuri pentru acest început de an școlar, în condițiile în care dosarele înregistrate sunt peste 1000. 

Altfel spus, se menține deficitul de 1000 de locuri în creșele de stat clujene, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca depune eforturi pentru deschiderea de noi locații, cu doar 90 de locuri pe an. 

„Pe perioadă de COVID, noi lucrăm acum la jumătate din capacitatea creșelor, ceea ce înseamnă că ne putem permite undeva la 700 de copii. 

Din care, peste 500 rămân de pe un an pe altul, copii care nu împlinesc vârsta de 3 ani până la 31 August, și care nu pot frecventa grădinițele, sunt acoperiți de lege, mai rămân un an în creșă, și pe acea diferență, până la jumătate din capacitate, revin acele 100 și de locuri”, a declarat Mihaela Duma, directorul Centrului Bugetar de Administrare Creșe.

După cum a precizat conducerea centrului, numărul de locuri disponibile este de 108, iar diferența de 35 de locuri (din totalul de 143) reprezintă noile locuri din Creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, funcțională din 15 octombrie 2020 și despre care primarul Emil Boc declara recent că este gata „în proporție de 75%”

La începutul verii, primarul Emil Boc efectua o vizită la creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările erau realizate „în proporție de 75%”.

CITEȘTE ȘICe se întâmplă din toamnă cu creșele, în condiții de pandemie? Emil Boc face apel pentru identificarea bonelor

Practic, din capacitatea maximă a unei creșe – de 90 de locuri – noua creșă de pe Grigore Alexandrescu va oferi doar 35 de locuri în condițiile pandemiei. 

Altfel spus, cifra totală de 90 de locuri noi anunțate de administrația locală este înregistrată doar pe hârtie, în fapt locurile disponibilie din 15 octombrie în noua locație vor fi de doar 35. 

Între timp, aceleași restricții afectează și capacitatea de funcționare a creșelor private, unde locurile libere sunt de asemenea de negăsit.

Numărul dosarelor pentru creșele de stat din Cluj sar de 1666, după cum figurează aceste date pe un grup de mămici. 

Astfel, pentru cele peste 1000 de dosare depuse sunt alocate doar 143 de locuri în creșele de stat pentru acest început de an. 

Situația părinților cu copii mici este una de-a dreptul disperată. 

„Știu situația de ieri (miercuri, 15 iulie – n.red), unde erau validate 1.100 de cereri, urmând să mai fie astăzi și mâine. 

Dar mâine vom finaliza după orele 15 și vom vedea exact ce se întâmplă. Urmează analiza lor”, a declarat directorul CBAC, Mihaela Duma. 

Din cele peste 1000 de dosare urmează să fie selectate în final doar puțin peste 100 de cereri, aferente celor 143 de locuri disponibile. 

„Restul rămân pe liste de așteptare, vedem ce se întâmplă.

Dacă se lucrează pe Ordin, dacă se ridică restricțiile, începând cu luna septembrie și în funcție de asta, rămânem pe structura asta ori deblocăm posturile și ne acoperim capacitatea normală pe care o avem pe cele 16 unități. 

Cifrele sunt valabile pentru perioada actuală, în funcție de ce modificări apar, poate chiar și de luna viitoare sau de săptămâna viitoare, întrucât este un program informatic de înscriere și noi putem să vacantăm în continuare în funcție de ce ne permit restricțiile ori nu ne permit, diferența de locuri”, a conchis Mihaela Duma. 

Dacă restricțiile rămân valabile, conform Ordinului privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor pentru prevenire infecțiilor cu Sars-Cov-2, atunci începutul de an școlar 2020-2021 va fi unul extrem de dificil pentru părinții cu copii mici. 

Capacitatea creșelor a fost înjumătățită, iar noile creșe sunt în curs de realizare, programul de sprijin pentru plata bonelor figurează pe hârtie, dar nu este funcțional din cauza numărului infim de bone acreditate, astfel încât părinții sunt prea puțin sprijiniți în eforturile lor de a-și crește copiii. 

Administrația liberală a Clujului a demarat câteva lucrări de realizare a noilor creșe, dar aceste proiecte sunt în diverse faze de execuție, iar ritmul mult mai încet decât ponderea natalității. 

Perioada de înscriere a dosarelor pentru un loc în creșele de stat se încheie vineri, 17 iulie 2020.

Repartizarea computerizată este programată pentru data de 24 iulie, iar afișarea rezultatelor se va face la sediile creșelor ori pe site-ul creseclujnapoca.ro în data de 27 iulie 2020. 

Depunerea contestațiilor – 28-29 iulie 2020. 

Soluționarea contestațiilor 30 iulie – 3 august. 

Confirmarea ocupări locurilor 4-10 august.

Afișarea rezultatelor finale – 11 August 2020. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *