Diete

Whisky, apa vietii

Whisky sau whiskey este un distilat din musturi fermentate, obtinute de la unele cereale; la origine produs in Scotia. Whisky-ul este facut din cereale, iar cea mai importanta caracteristica a sa este vechimea, obtinuta prin depozitarea in butoaie, in general, din stejar, aroma, gustul si textura specifice acestei bauturi fiind dobandite in timp. Exista o foarte larga varietate de whisky diferentiate atat prin metodele de producere, cat si de tara de origine.

 

O definitie

Conform legislatiei italiene, whisky este bautura obtinuta prin distilarea mustului de cereale zaharificat prin diastaza (= ferment cu proprietatea  de a transforma amidonul in glucoza) din maltul obtinut, cu sau fara adaos de alte enzime naturale, fermentat prin actiunea drojdiei, distilat sub 94,8 % in vol., cu o perioada de invechire de minimum 3 ani in butoaie de lemn, si avand titlu alcometric minim de 40 % in volum.

 

Originea scotiana

Termenul de whisky deriva din celticul “uisge beatha” sau “uisquebaugh” – care inseamna “apa vietii”. Aceasta bautura a fost distilata in Scotia, de sute de ani. Cea mai veche referire la whisky provine dintr-un registru scotian de tezaur datand din 1494, in care se face referire la un anume Jihon Cor, care trebuia sa primeasca in jur de 40 de banite de malt pentru a pregati aquavite, o bautura alcoolica.

 

De asemenea, prima referire la o distilerie este facuta in 1690, in actele parlamentului scotian cu privire la faimoasa distilerie Ferinthosh condusa de Duncan Forbes din Culloden. In 1618, la funerariile unui mosier din muntii Scotiei, se face referire la “uskie” – termen mai apropiat de binecunoscutul whisky.

 

Producerea

Indiferent de unde provine whisky-ul, acesta trebuie sa urmeze aceleasi etape principale ale procesului de producere . prima etapa consta in pregatirea amestecului de cereale (grau, orz secara) si porumb. Acesta este macinat sau zdrobit si apoi combinat cu apa si incalzit pentru a incepe framantarea. Apoi se adauga drojdie, daca este necesar. Alcoolul rezultat este distilat pentru a produce, dupa preferinta whisky sau whiskey. Etapa finala consta in “invechirea” acestuia in butoaie de diferite tipuri.

 

Clasificari

Specialistii clasifica varietatile de whisky in:

–    malt, produs prin fermenetatia si succesiva distilare a musturilor din malt de orz urmata de maturare si de eventualele amestecari; maltul, uscat cu combustibili fumigeni, cum este turba, da bauturii o aroma specifica;

 

–    blended, produs prin amestecarea whisky-ului de malt, gata invechit, cu alte varietati de whisky, obtinute din amestecuri de cereale (porumb, secara sau diferite malturi).

 

Pe de alta parte, in functie de locul fabricarii si de unele caracteristici, se deosebesc mai multe varietati de whisky:

–    scotch, produs in Scotia si obtinut de obicei printr-un amestec  de diferite malturi de orz;
–    irish, produs in irlanda din malt de orz in care se adauga o proportie mica de ovaz, secara si grau;
–    bourbon, tipic pentru Kentucky, distilat din musturi fermentate obtinute din porumb (nu mai putin de 51 %), din secara si malt de orz:
–    rye, tipic pentru Pennsylvania si Maryland, asemanator cu varietatea bourbon, dar cu precadere din secara (cel putin 51 %);
–    canadian, cu caracteristici analogevarietatilor de whisky american si intotdeauna belnded.

 

Whisky-ul se mai fabrica si in Australia si Japonia.

 

Tipuri de distilare

“The Pot Still” – este considerat tipul de distilare standard format dintr-un cazan de distilare (de obicei din cupru) si o serpentina de racire.

 

“The Continuous Still” – acest procedeu, descoperit de Ronbert Stein, nu a fost cunoscut pana la sfarsitul anului 1820. prima data a fost folosit in productia distileriei Cameronbridge din Fife, Scotia.

 

In termeni simpli, distilatorul este format din doua tipuri largi si de aceeasi inaltime, denumite rectificator si analizator. Lichidul ce trebuie distilat intra printr-o conducta in partea inferioara a rectificatorului si este incalzit pana la punctul de fierbere. Alcoolul se vaporizeaza si este impins, cu aburul, catre baza rectificatorului, unde este amestecat cu aburul si lichidul deja existent.

 

 

In cele din urma, vaporii ajung la analizator, unde, intalnind o suprafata rece, se transforma in lichid. Acesta din urma este scos afara, ca produs distilat. Metoda prezinta doua mari evantaje: este ieftina si alcoolul obtinut are o puritate superioara.

 

Trei coktail-uri cu whisky:

–    Manathan. Ingrediente: 20 ml Blended Whisky; 10 ml vermut dulce; 3 picaturi de biter; garnisit cu visine.

–    Millionaire. Ingrdiente: 20 ml Blended Whisky; ½ ml triplu sec; 1 jumatate de lingurita Grenadine; un ou.

–    John Collins. Ingrediente : 20 ml Blended Whisky; 10 ml suc de lamaie; 1 lingurita zahar extrafin; 40 ml sifon; garnisit cu visine, felii de portocala.

 

Aprecierea lui Mark TWAIN (Viata pe Mississippi): « Ofera-i unui irlandez, pentru o luna de zile, doar bere si va fi un om mort. Un irlandez este captusit cu cupru, iar berea il va coroda. Whisky-ulii da stralucire si este salvarea lui.”

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *