Analiza

Vrei să te plimbi gratis în străinătate și nu știi cum? Te angajezi (dacă poți) la revista Tribuna și toci banul public pentru "promovarea" culturii

Revista Tribuna, care își propune să promoveze cultura clujeană, este susținută financiar din bani publici, publicația fiind în subordinea Consiliului Județean. În ultimii doi ani, alocările de fonduri pentru această publicație au crescut progresiv: în 2016, revista Tribuna a fost susținută financiar cu 635.000 lei din bugetul județului, în anul 2017 a primit fonduri publice în valoare de 717.000 lei, iar anul acesta, 890.000 lei.

Am fost curioși să aflăm ce fac angajații revistei Tribuna pe parcursul unui an. Pe lângă redactarea revistei, se plimbă an de an la tot felul de expoziții, simpozioane, workshopuri, atât în țară, cât și în străinătate. Desigur, pentru promovarea proiectelor revistei, nicidecum să își fâlfâie aripile poetice. Zeci de deplasări în străinătate au avut angajații acestei publicații, susținută din fonduri publice.

Potrivit unui document al revistei Tribuna, instituția este în imposibilitatea accesării de fonduri europene din cauza lipsei de personal. Tot numărul limitat de angajați le pune grave probleme în distribuirea numerelor revistei la chioșcuri. “Este foarte greu să împarți 700 de exemplare la 4.200 de chioșcuri”, se arată în document. În afară de cele 700 de exemplare care apar lunar, revista Tribuna are un trafic fenomenal pe site-ul propriu: 20.512 cititori în anul 2016, 20.625 în 2017 și 19.650 anul acesta.

Dar să revenim la plimbările în țări străine, pe bani publici, în vederea promovării culturii.

Claudiu Groza, redactor, Ioan Pavel Azap, Ștefan Manasia, Oana Pughineanu și Mircea Arman, director s-au plimbat și ei pe la diverse evenimente culturale în țară.

deplasari tribuna

deplasari tribuna

În 2017, o întreagă gașcă a revistei, condusă de Mircea Arman a fost în Italia, la un eveniment cultural, unde au prezentat istoria revistei Tribuna. Din delegație a făcut parte și Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.

deplasari tribuna

Au avut loc și schimburi de experiență în anul 2017. Tot pe banul public al județului Cluj, bineînțeles.

A trecut 2017, a venit 2018. Pe ce s-a axat conducerea revistei anul acesta? Pe folosirea unui limbaj de lemn de toată frumusețea. Atât de minunat încât nici nu încape în eșichierul muritorilor de rând.

deplasari tribuna
Angajații revistei s-au plimbat și anul acesta în țări străine, la tot felul de expoziții și simpozioane. Aceasta, pe lângă munca asiduă pe care au depus-o zi de zi în vederea redactării unor numere cât mai bune ale publicației.

Mircea Arman a fost anul acesta “decât” în Canada și Italia, firește pentru a promova revista și propriile creații.

Nu trebuie să ne facem griji pentru anii următori în ceea ce privește promovarea revistei la nivel mondial. Banul vine în continuare de la Consiliul Județean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *