Din oras

Vrei sa o intalnesti pe Terenia Mocna? Citeste in premiera despre aceasta femeie deosebita, cercetator al culturilor stravechi, trainer pentru rezolvarea problemelor in relatii, indrumator in vechile traditii samanice

Terenia nu m-a salvat pe mine din depresie. Dar am ajuns sa o cunosc dupa ce am scapat de mrejele otravite ale tristetii. Eram deja vindecat de cele rele, cu ajutorul unui alt om special ce locuieste in Cluj. Vi se pare ca sunt altfel, ca scriu altfel, ca ma comport altfel? E pentru ca nu mai sunt acelasi. Sunt un alt acelasi. Am invatat si aplicat in ultimii ani tehnici de psihologie alternativa care m-au ajutat sa ma cunosc mai bine si sa imi inchid gaurile. Cu totii le avem, nu exista persoana pe lumea asta care sa nu aiba gauri in suflet. Atata doar ca unii le ascund mai bine. Si le ascund degeaba. Fiindca durerea latenta cauzata de traume se va dezvolta in continuu, daca nu ii dai peste nas, luptandu-te cu tine.

Psihologia alternativa, aia care nu se preda in manuale, e una dintre cele mai vechi forme de psihoterapie, folosita cu succes de mii de ani si care isi trage seva din experientele si cunostintele asa-zisilor samani, stramosii nelegitimi ai psihologiei moderne.

Psihologia alternativa ne duce spre schimbare. Schimbarea e facuta insa numai de cei puternici, de cei ce pot sa si-o asume.

Terenia Mocna e un om care sta alaturi de tine daca vrei sa te schimbi, daca vrei sa te ajute cum sa faci ca sa nu te mai doara. E o femeie speciala care studiaza traditiile samanice de mai bine de 30 de ani, calatorind si lucrand cu samani din Polinezia, Tibet, Africa.

Ea e insa foarte cunoscuta pentru altceva: pentru ca aduce din Hawaii tradițiile de vindecare a relațiilor – o abordare unică în lumea noastră modernă. În 2008, a ţinut una dintre prelegerile-cheie în cadrul Conferinței Internaționale a Femeilor Antreprenor, desfășurate  la Brunned, Elvetia, unde a vorbit despre soluțiile străvechi de vindecare a legăturilor toxice dintre persoane, care sunt sursa suferințelor fizice și emoționale. Daca aveti impresia ca Terenia lucreaza si vindeca intr-un stil boem, lasati-ma sa va spun ca aceasta femeie interesanta dezvoltă programe educaționale noi în parteneriat cu medici, oameni de știință, psihologi și profesori. A studiat managementul sistemic, absolvind şi un masterat în acest domeniu. Este în prezent consilier/trainer în domeniul relațiilor interpersonale în mediul de afaceri internațional. 

Va invit sa cititi unul din rarele interviuri cu Terenia. Sunt extrem de nemultumit de interviu, pusesem in emailul trimis catre ea intrebari si mai interesante, si mai grele, si mai ciudate, dar Terenia a ales sa nu raspunda la ele. Inteleg de ce. Acum inteleg de ce. Pentru ca intrebarile pe care le-am pus Tereniei au fost samanta schimbarilor mele. Trebuie sa intri in starea de schimbare mentala ca sa poti sa intelegi ca asemenea raspunsuri ar speria multi oameni, inca nepregatiti pentru a-si videca traumele.

Am ales sa public totusi interviul. O fac din respect pentru ea si, mai ales, pentru ca cei ce au dureri sufletesti groaznice pot sa o intalneasca. Tineti minte: nu exista niciun motiv pentru care sufletul vostru sa sufere. Tristi, incerti, depresivi, lipsiti de self-esteem, devalorizati moral, singuri, voi insiva sunteti de vina ca tolerati starea proasta in care va aflati. Exista insa si o veste foarte buna: puterea de a va repara sta chiar in voi.

 

Organizati excursii in locuri mai putin cunoscute de pe planeta cum ar fi manastiri retrase in munti si sate ascunse in jungla pentru a-i duce pe oameni in necunoscut, departe de familie, prieteni si zona lor de confort. Care este scopul?  

TM: Scopul este de a-i trezi pe oameni aratandu-le ca viata noastra nu se rezuma doar la cercul in care ne invartim zilnic, respectiv loc de munca, mall si acasa. Vreau sa le arat o alta perspectiva asupra a ceea ce este cu adevarat important in viata; sa ii ajut sa descopere experiente samanice care aduc schimbari fascinante in cadrul relatiilor interumane si sa le arat ce inseamna bucuria. Exista multe moduri de a invata cum sa traim o viata fericita, iar acesta este unul dintre ele.

Ce putem invata de la oamenii care traiesc retrasi in jungla sau in munti?

TM: Putem invata cat este de simplu sa fim fericiti. Am intalnit vindecatori care traiesc in conditii extrem de simple in Hawaii si Tibet si care stiu mai multe despre relatiile interumane decat psihologii din lumea occidentala. A fost o descoperire de-a dreptul socanta. Am inceput sa folosesc cele invatate pe probleme din cadrul familiilor si a comunitatilor, iar rezultatele au fost uluitoare. Intelepciunea acestor samani este profunda si sofisticata. Batranii samani din Hawaii si Tibet stiu multe despre vindecarea consecintelor cauzate de traume. Ei stiu cum sa vindece legaturi toxice, tulburari psihosomatice, durere si multe altele. Sunt maestri in crearea relatiilor fericite. Fericirea pentru ei este nepretuita si, de aceea, ei se implica activ in crearea ei in fiecare moment, in loc sa stea si sa astepte ca aceasta sa se intample pur si simplu. 

Deci asta inseamna ca oamenii sanatosi isi doresc sa fie fericiti, iar cei bolnavi nu?

TM: Dorinta de a cauta fericirea este un semn al faptului ca alegem sa fim fericiti. Oamenii care au fost expusi la violente si la traume nu mai percep realitatea asa cum este ea, de fapt, si nu se mai pot conecta cu dorinta umana adanca de a fi fericit. In schimb, acesti oameni pot dezvolta un mod obsesiv de control asupra altor persoane sau lucruri. Oamenii care sunt condusi de dorinta pentru putere in loc de dorinta pentru iubire nu vor putea sa-si dea seama care sunt lucrurile importante care lipsesc din viata lor. Oamenii sanatosi (din punct de vedere medical) pot si ei la randul lor sa simta ca nu sunt fericiti. Este posibil ca acestia sa simta tristete, depresie sau disperare. Daca lucrurile nu se schimba pentru o lunga perioada de timp, acesti oameni vor dezvolta tulburari psihosomatice in corpul lor, iar acestea vor degenera in boli fizice. Acestea din urma nu vor mai putea fi vindecate cu ajutorul medicamentelor pentru ca radacina bolilor nu se afla in realitatea fizica, ci in cea emotionala. Momentul in care incepem sa ne cautam rostul vietii, fericirea de fapt, este unul dintre cele mai importante momente in care ne putem descoperi adevaratul sine. 

Vreti sa spuneti ca suferinta ar avea un rol important in viata noastra?

TM: Da, orice fel de suferinta, fie ea emotionala, mentala sau fizica, poate fi o calauza catre descoperirea a ceea ce este gresit in vietile noastre. Daca acceptam durerea ca fiind indrumatorul nostru si ii urmam instructiunile facand schimbari in vietile noastre, atunci suferinta va disparea. Singura problema este ca in cultura noastra occidentala nu gasim nicaieri cum sa ne ascultam durerea si cum sa invatam de la aceasta in folosul nostru. Spuneti-mi va rog, in cei cel putin 15 ani de scoala pe care ii aveti, v-a explicat cineva cum sa abordati problema furiei? In cultura noastra, tratamentul normal pentru stari emotionale intense este pedeapsa. Nici profesorii, nici parintii, nu stiu cum sa trateze problema tristetii si a furiei, ei se asteapta de la elevii sau copiii lor sa treaca peste sau sa isi stearga pur si simplu aceste emotii dificile.
 

Si atunci, ce ar trebui sa facem cu emotiile acestea: furie, tristete sau teama? Nu e mai usor sa le trecem cu vederea si sa fim impacati? 

TM: Daca va simtiti tristi pentru ca partenerul de viata este alcoolic si copiii dumneavoastra sunt dependenti de droguri atunci puteti lua antidepresive pentru ca sentimentul de depresie sa dispara. De asemenea, exista si cateva metode de stergere a sentimentelor prin hipnoza, insa prin asta va veti pierde motivatia de a incerca sa schimbati aceste situatii toxice in care va aflati. Tristetea ne ajuta sa ne dam seama de ceea ce lipseste in vietile noastre. Daca va lipseste o familie fericita atunci cu cat e mai mare tristetea, cu atat mai multa energie va veni in viata voastra, energie care va va ajuta sa schimbati situatia in care va aflati. Oamenii care nu mai simt nimic nu vor mai schimba nimic la vietile lor.

Si totusi, uneori emotiile sunt atat de intense incat ne fac viata aproape imposibila. Ce facem in aceasta situatie?

TM: Atunci cand emotiile devin daunatoare este posibil ca noi sa avem asupra noastra si emotiile altor persoane pe langa ale noastre. In psihologia moderna, nu este recunoscut inca acest fapt, dar in vechile culturi din Polinezia si Tibet aceste lucruri erau bine cunoscute. Noi putem alege sa preluam asupra noastra emotii de la partenerul de viata sau de la parinti. Facem acest lucru pentru a ne exprima dragostea fata de ei. La inceput, totul va fi foarte bine dar, in timp, vom fi epuizati. Organismul nostru este programat sa faca fata emotiilor noastre, dar cand, de exemplu, un baiat adolescent preia o responsabilitate emotionala din cauza ca mama lui sufera de depresie, atunci aceasta actiune va putea afecta felul in care acesta isi va crea propria lui relatie cu o viitoare partenera. Traditiile de familie, au, la randul lor, un impact considerabil asupra capacitatii noastre de a crea relatii fericite, pe langa emotiile si convingerile noastre negative. Relatiile dintre parintii nostri sau bunicii nostri, pe care le vedem si traim in timpul copilariei noastre, ne servesc drept modele pentru viitoarele relatii cu partenerii nostri. De cele mai multe ori, noi preluam aceste tipare, sau ne sunt transmise fara ca noi sa ne dam seama de acest lucru. 

Vreti sa spuneti ca o relatie apropiata intre o mama si fiul ei poate fi cauza incapacitatii  acestuia de a crea o relatie fericita cu o partenera?

TM: Daca dragostea fata de partenerul nostru de viata este corect exprimata atunci aceasta include intimitate sexuala si suport emotional reciproc. Dragostea fata de copiii nostri inseamna sa ii sustinem atata timp cat acestia au nevoie pana la momentul cand devin independenti. Daca o mama alege sa creeze o legatura emotionala si intima cu fiul ei in locul partenerului de viata atunci ea creeaza o legatura care, mai tarziu, va putea bloca o posibila relatie intre fiu si partenera acestuia. El se va simti cumva obligat sa stea si sa aiba grija de mama lui si va incepe sa se simta vinovat in momentul cand va incerca sa fie fericit alaturi de iubita lui. Acesta este unul din multele exemple cand impartasirea emotiilor intr-un mod neadecvat poate crea probleme mari.
 
Cum ii ajutati pe oameni sa isi controleze emotiile la serviciu? Asteptarile sunt ca ei sa isi lase emotiile acasa si sa aiba un comportament profesional, adica, fara emotii…
 
TM: Orice mod folosit pentru a “controla” emotiile oamenilor functioneaza doar pe termen scurt. Pe perioada lunga toate metodele de control provoaca dezvoltarea comportamentelor obsesive ca de exemplu jocul obsesiv pe calculator, vizionatul televizorului, alcoolism, dependente fata de droguri sau mancare, obsesii sexuale etc. Emotiile nu pot fi sterse sau reprimate pe durate lungi de timp fara sa apara consecinte grave. Eu le arat oamenilor cum sa isi asculte emotiile si ii incurajez sa isi schimbe vietile in asa fel incat sa nu trebuiasca sa le reprime sau sa le inlocuiasca cu comportamente obsesive. Astfel, fara niciun tratament medicamentos, dependentele dispar.
 

Asta inseamna ca putem trata alcoolismul doar ascultandu-ne emotiile?

TM: Acum un an am intalnit un barbat care era alcoolic de 20 de ani. Am aflat ca bea din cauza ca ii lipsea iubirea din partea sotiei lui. Asa ca am decis sa ne intalnim cu el si cu sotia lui. Dupa acea intalnire, a incetat sa mai bea fara niciun tratament terapeutic sau medicamentos. Ei si-au promis doar sa isi exprime iubirea unul fata de celalalt cat mai des posibil. Aceasta a fost vindecarea…

Deci iubirea inseamna vindecare?

TM: In cultura noastra occidentala, nu suntem invatati cum sa intelegem ce inseamna cu adevarat iubirea. Suntem pregatiti sa credem ca iubirea este egala cu entuziasmul romantic amestecat cu drama si pericol. Aceasta este iubirea prezentata in filmele de la Hollywood si multi oameni cred ca asta inseamna iubire. Iubirea este cea mai profunda forma de experienta spirituala pe care o putem experimenta. Aceasta experienta nu este limitata de cadre religioase sau ezoterice. Oamenii care patrund in starea de iubire incep sa perceapa realitatea prin aceasta stare. Nu mai ramane loc pentru furie, judecata, frica sau ura. O persoana aflata in starea de iubire vede doar partea buna in orice om sau eveniment care il inconjoara. Constiinta iubirii aduce fericire, bucurie si libertate. Aceste stari sunt numite de catre psihologia si medicina moderna cele mai propice medii pentru vindecare. Singura problema cu iubirea este ca nu poate fi controlata de reguli sociale si de gandirea rationala. Daca cineva incearca sa controleze iubirea, aceasta dispare, de regula.

Cum ramane cu parteneriatele fericite?

TM: In cultura noastra moderna oamenii cred ca daca vor intalni “acea” persoana care ii va iubi neconditionat atunci totul va fi frumos si usor. Din pacate, aceasta convingere este infantila. Noi trebuie sa facem loc iubirii in primul rand, trebuie sa ne curatam vietile de critica, barfa, minciuni, prefacatorii si sa incetam sa jucam jocuri de putere. Iar inainte de toate, trebuie sa spunem adio urii. Ura omoara orice sansa de a experimenta iubirea. Oamenii din locuri retrase ale planetei, care fac parte din asa numitele “culturi primitive”, sunt constienti de puterea distructiva a urii. Ei o numesc “magie neagra”. In lumea noastra, ura este folosita pentru a ne controla si a ne pedepsi in viata de zi cu zi. Este cea mai mare otrava pentru relatiile fericite.

Oamenii cred ca magia negra poate fi practicata de catre samani…

TM: Oamenii din Occident stiu foarte putine lucruri despre samanism. Samanismul nu are nimic de-a face cu practicile magice din Evul Mediu. Samanismul ofera o stare de constiinta care permite o perceptie diferita a realitatii. Samanismul percepe tot ce exista in jurul nostru ca fiind viu si interconectat. Iti dai seama ca nu poti minti pe nimieni si nici nu poti ascunde nimic fata de nimeni. Din acest punct de vedere, constiinta samanica este foarte folositoare pentru vindecare. Tehnicile samanice ne invata cum sa ne reconectam cu natura si sa respectam toate formele de viata. In traditia samanica nu se putea trimite gand rau cuiva din simplul motiv pentru ca samanismul se bazeaza pe iubire si toti samanii depun un juramant universului si sursei creatoare cum ca vor lucra pentru binele tuturor fiintelor. Din aceasta perspectiva, samanii sunt vazuti mai degraba ca lideri spirituali decat magicieni.

Stiinta moderna din zilele noastre ajunge sa se apropie de viziunea samanica asupra realitatii?

TM: Eu studiez atat fizica moderna, cat si traditiile samanice vechi, si am descoperit o legatura fascinanta intre cele doua. Ambele ofera acces la o filozofie profunda asupra vietii si scot la iveala solutii practice. Si una, si alta, confirma faptul ca suntem creati din praf de stele, ca suntem mai mult decat corpurile noastre fizice si ca suntem creati din lumina, iar dragostea este ceea ce ne alimenteaza.

Unde veti face urmatoarea excursie? 

TM: Eu si studentii mei vom merge in Nepal unde vom lua parte la o ceremonie cu tobe samanice asociate Anului Nou chinezesc. Dar pana atunci, peste aproximativ 10 zile, voi tine un workshop la Cluj-Napoca pe tema legaturilor emotionale si vindecarea problemelor din relatii.
 

 

Daca vrei sa o intalnesti pe Terenia un week-end complet si sa faci primii pasi spre interiorul tau, ia aminte la cele de mai jos.

Aceste seminarii sunt create pentru persoanele care caută o explicație pentru durerile lor fizice sau emoționale, pentru suferința psihică sau pierderea sensului vieții sau care doresc să  ajute alte persoane care au aceste probleme. Îmbinarea practică a unei soluţii moderne cu una străveche ne poate ajuta să ne recâștigăm sensul vieții, energia, motivația, calea şi abilitatea de a colabora cu oamenii, să ne înțelegem alegerile, să devenim mai responsabili şi mai maturi, să gândim mai limpede, să ştim care ne sunt valorile, să ne echilibrăm emoţional și multe altele. 

 

Perioadă de desfășurare: 10-12 octombrie, Cluj-Napoca

Program:   vineri 17.30 – 21.30, sâmbăta 10.30 – 20.30, duminica 10.30 – 19.30

Preț:   550 lei

Termen limită pentru înregistrări și achitare avans nerambursabil – 100 lei: 6 octombrie

Locație:  adresa exactă va fi comunicată participanților cu 3 zile înainte de workshop.

Informații suplimentare seminar și workshop:

email:   tm.aloha@gmail.com

telefon:   +48 602 758 295  (engleză)

telefon:    0729 043319        (română)

 

Ce vei experimenta cu Terenia?

 

Seminar 1. Vindecarea emoţională, relaţională și a durerii psihosomatice

      10-12 octombrie, Cluj-Napoca

Motto: “Îi puteți ajuta pe alții, doar dacă vă puteți ajuta pe voi înșivă mai întâi”

 

În cadrul acestui seminar veți învăța:

–         să vă înțelegeți propriile emoții și să le gestionați într-o manieră sănătoasă

–         să faceți față depresiilor, anxietăţii, fricii și furiei

–         să descoperiți de unde provin suferințele voastre repetate

–         să vindecați efectele experiențelor traumatice

–         să identificați legătura dintre emoții și problemele de sănătate 

–         să identificați legătura dintre dificultăţile relaţionale și problemele de sănătate

–         să vă controlați propriile reacții și să depăşiţi stările emoționale și mentale dificile

–         să faceți primii pași în vindecarea relațiilor

De asemenea, vă veți familiariza cu metodele de vindecare ale culturilor străvechi, în special cele bazate pe tradițiile hawaiiene.

 

Seminar 2. Vindecarea relațiilor cu părinții, copiii și partenerii 

                        Abordări tradiționale străvechi și percepția modernă despre sănătatea relațiilor      

      21- 23 noiembrie,  Cluj-Napoca

Motto: “Părinții și copii noștri vor fi prezenți în viețile noastre, indiferent de ce fac ei sau ce facem  noi… e mai ușor să trăim într-o familie fericită…”

 

Vindecarea relațiilor cu părinții include:
– schimbarea concepţiei despre rolul de părinte și cel de copil adult

– aducerea de valori noi în relație 
– vindecarea traumelor vechi și a blocajelor 
– învățarea regulilor de comunicare străvechi

 

Vindecarea relațiilor cu copiii include:

– înțelegerea rolului de părinte 
– construirea unei legături sănătoase cu copiii

– schimbarea abordării în relația cu copiii

Acest seminar ne face să înțelegem că o relație nereușită ia naştere de cele mai multe ori în contextul unei relații nevindecate cu părinții, care, nerezolvată fiind, este preluată ulterior de către copii.

 

Seminar 3.  Hărți familiale hawaiiene

                        Vindecarea relațiilor de familie toxice
                        16-18 ianuarie, Cluj-Napoca

 

Motto: “Biblia spune că păcatele părinţilor se răsfrâng asupra urmașilor lor generații de-a rândul… până când vindecarea opreşte acest ciclu al suferinţei.”

Tradițiile de familie sunt transmise din generație în generație fără a fi conștientizate. Ele se referă la toate aspectele vieții noastre și pot contribui în egală măsură la succesele sau eșecurile noastre, la suferința sau fericirea, puterea sau vulnerabilitatea noastră. Tradițiile de familie ne pot influența alegerea partenerului de viaţă, a studiilor şi a locului de muncă, a felului în care trăim, ne educăm şi creştem copiii, precum şi starea de sănătate și concepţia despre fericire. Tradițiile de familie pot fi schimbate prin alegeri conștiente, valori clare și schimbarea obiceiurilor.

 

În cadrul acestui seminar veți învăța:
– să faceți față blocajelor puternice și legăturilor toxice

– să vindecați aspecte toxice recurente în relațiile de familie

– să înțelegeți complexitatea sistemică a familiilor

– să învăţati un mod de comunicare mai sănătos în cadrul familiei 
– să simțiți spiritul propriei familii

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *