In vizor

Vrei să închiriezi o trotinetă? Va trebui să treci un test despre regulile de circulație

Poliția Rutieră a propus ca în regulamentul privind circulația trotinetelor în municipiul Cluj-Napoca ce urmează să fie elaborat de către Primărie să fie inclus un test cu o serie de întrebări despre regulile de circulație la care cei care vor să închirieze trotinetele vor fi obligați să răspundă. 

”Am propus și sperăm ca această propunere să fie pusă și în practică, am cerut operatorului de transport prin acel regulament care urmează să fie emis la nivelul Primăriei Cluj-Napoca instituirea unui sistem în așa fel încât la momentul în care accesăm apicația de închiriere a acelor trotinete să nu o putem face decât dacă răspundem corect la minim trei sau patru întrebări cu privire la reguli de circuilație elementară. De exemplu: ce vârstă trebuie să ai, pe unde poți să cierculi cu trotineta, dacă este permisă circulația cu trotinetă pe trotuar. Este o propunere a Poliției Rutiere, sperăm să o punem în practică pentru că nu știu câți dintre cei care folosesc trotinetele studiază regulile de circulație”, a declarat comisarul Sergiu Dan Iurian, șeful Serviciului Rutier al Poliției Municipiului, la un post de radio local. 

În ceea ce privește accesul trotinetelor în parcuri, în special în Parcul Central, comisarul Iurian a precizat că acestea pot să circule doar pe pista pentru biciclete amenajată în interiorul Parcului.

”La intrările în Parcul Central există o serie de indicatoare care se adresează participanților la trafic. Practic, este interzisă circulația tuturor vehiculelor, și mă refer la biciclete, trotinete electrice, mopede, vehicule cu tracțiune animală sau orice alte vehicule prevăzute de Codul Rutier. Există însă o pistă pentru biciclete. Aste presupune că putem intra în parcul Mare pe lângă bicicletă sau trotinetă până la acea pistă, iar acolo unde legislația ne permite folosim bicicleta sau trotineta pe acea pistă respectând toate regulile de crculație”, potrivit comisarului Iurian.

Trei accidente grave au avut loc în ultimele zile în care au fost implicate trei femei care se deplasau cu trotineta pe trotuat, deși acest lucru este ilegal. Una dintre ele se afla chiar sub infulența băuturilor alcoolice.

”Multe accidente, multe reclamații. Odată cui introducerea acestei facilități s-a înmulțit semnificativ numărul conducătorilor de trotinete. În doar câteva zile s-au înregistrat trei accidente grave, cu rănirea gravă a trei persoane care conduceau trotinetele. În toate trei cazuri aceste trotinete circulau pe trotuar, nicidecum pe unde ar fi trebuit să circule. Toate trei erau domnișoare cu vîrste cuprinse între 16 și 30 de ani, iar într-un caz am avut chiar o domnișoară aflată sub influența băuturilor alcoolice”, declară comisarul Sergiu Iurian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *