Politica

Vot decisiv al parlamentarilor pentru stabilirea şefilor AEP şi CNA. Votul pentru Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) se amână cu trei săptămâni în Parlament. Monica Gubernat va fi instalată la șefia CNA

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, în şedinţă comună pentru numirea şefului Autorităţii Electorale Permanente (AEP), preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi a unui consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

  • Şedinţa este programată să înceapă la ora 13,00.

În 11 ianuarie 2023, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcţia de preşedinte al AEP.

Comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil, în 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine.

UPDATE: Conform G4Media, votul pentru numirea noului șef al AEP va fi amânat cu trei săptămâni. E posibil ca Toni Greblă, candidatul susținut de PSD, să își retragă candidatura, susţin sursele citate.

De asemenea, în 5 decembrie 2022, plenul Parlamentului a decis revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil candidatura Cameliei Pricopie pentru această funcţie, plenul urmând să decidă şi în acest caz prin vot secret cu buletine.

Plenul Parlamentului urmează să se pronunţe prin aceeaşi procedură şi în cazul candidaturii Monicăi Gubernat pentru postul de preşedinte al CNA. La CNA, singurul candidat este Monica Gubernat, susținută de PSD. Pentru ca această să poată fi instalată la CNA, coaliția PSD-PNL-UDMR a votat în decembrie 2022 în plenul Camerei Deputaților o modificare a legii CNA. Pentru a o putea reinstala pe Monica Gubernat ca președinte al CNA, a fost nevoie de modificarea Legii de funcționare a instituției, care prevede clar că un președinte demis nu mai poate ocupa funcția.

Gubernat fusese demisă din funcție în iulie 2021 de coaliția PNL – USR, iar acum va fi repusă în funcție la cererea PSD. Sub șefia lui Gubernat, CNA s-a remarcat prin lipsa de reacție față de derapajele de la principalele televiziuni.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei comune se mai află informări din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2023 şi la aprobarea intrării, staţionării şi desfăşurării de operaţiuni pe teritoriul României a detaşamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO.

Un alt punct pe agenda şedinţei comune este numirea lui Vasile Dîncu în funcţia de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.