In vizor

Vlad Obu, trimis în judecată pentru trafic de persoane. Folosea metoda „Loverboy” să oblige fetele să facă videochat

Vlad Obu, un apropiat al fraților Tate, alături de alte trei persoane, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Aceștia foloseau metoda „Loverboy” pentru a atrage fete pe care le obligau ulterior să facă videochat. 

Prin rechizitoriul din data de 04.10.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a 4 inculpaţi (aflaţi în arest la domiciliu) pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat, în sarcina unuia dintre aceştia reţinându-se şi infracţiunea de instigarea publică.

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în cursului anului 2021 trei dintre inculpaţi, au constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi cel de-al patrulea în vederea comiterii infracţiunii de trafic de persoane.

Astfel, au identificat şi recrutat mai multe persoane vătămate de sex feminin, prin inducere în eroare cu privire la intenţia de a întemeia o relaţie de căsătorie sau concubinaj şi existenţa unor sentimente de iubire (metoda loverboy) pe care le-au adăpostit în imobile din judeţul Ilfov şi municipiile Bucureşti şi Cluj Napoca.

Ulterior, le-au determinat prin exercitarea unor acte de violenţă fizică şi psihică, să producă materiale cu conţinut sexual explicit pentru o platformă online dedicată adulţilor şi să presteze activităţi din sfera videochatului, beneficiile materiale astfel obţinute fiind însuşite aproape în integralitate de către inculpaţi.

De asemenea, în vederea fidelizării persoanelor vătămate şi pentru a se asigura că acestea vor desfăşura activităţile în beneficiul exclusiv al membrilor grupului, li s-a impus să-şi tatueze numele sau portretul membrului din grup care se ocupa de exploatarea lor sexuală.

Cu privire la unul dintre inculpaţi, s-a reţinut că în perioada 2022 -2023 a îndemnat publicul, prin difuzarea de materiale scrise (carte), postarea de fişiere video pe diferite reţele de socializare şi prin promovarea unui club, la recrutarea de persoane de sex feminin şi obligarea acestora, prin constrângere morală, să creeze materiale cu conţinut sexual explicit pe platforme online, să presteze servicii videochat sau să practice prostituţia.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile faţă de cei patru inculpaţi, confiscarea specială a unităţilor PC, laptopurilor şi telefoanelor ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare, precum şi a sumelor de 2.231.000 lei, 630.000 lei, 81.000 lei, 2.140.000 lei şi 7.112.000 lei, cu privire la care s-a stabilit că au fost obţinute de către inculpaţi ca urmare a publicării de materiale cu conţinut sexual explicit, pe o platformă online.

Totodată s-a solicitat menţinerea sechestrului asigurător asupra a trei autoturisme şi un ceas (toate din categoria lux) precum şi obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat (trei la câte 10.000 lei iar cel de-al patrulea la 6000 lei).