Vlad Muresan a fost unul dintre premiantii galei „Zece pentru Cluj, sperantele Cetatii”, organizata de catre Primaria Cluj-Napoca. La categoria arte individual, sectiunea liceu, Vlad Muresan s-a evidentiat in domeniul picturii. Tanarul isi vinde lucrarile in scopuri caritabile.
La doar 19 ani Vlad Muresan are numeroase premii, a incetat sa le mai tina socoteala. Si-a petrecut copilaria in sistem de protectie familiala, iar dupa implinirea varstei majoratului a ajuns sa se gospodareasca singur, sa invete sa traiasca pe cont propriu, sa mearga inainte, urmandu-si visul de artist.
Talentul sau in pictura a fost descoperit de la varsta frageda, cand a fost indrumat sa aprofundeze artele plastice. La doar 11 ani, fiind elev in clasa a V-a, a avut prima expozitie personala, iar de atunci a progresat de la un an la altul. In ultimii ani a participat la numeroase expozitii de grup si evenimente caritabile, lucrarile sale de arta fiind licitate. Banii rezultati in urma licitatiilor s-au indreptat de cele mai multe ori spre cazuri sociale, in special spre tineri cu probleme de sanatate grave.
„In cazul evenimentelor caritabile 75% din valoarea picturilor vandute se indreapta spre diferite cazuri sociale pentru care s-au creat acele evenimente. Diferenta imi revine, astfel incat sa imi pot acoperi costurile lucrarilor. Prin vanzarea picturilor mele in cadrul evenimentelor de strangere de fonduri am ajutat, pana in prezent, la trei cazuri mai speciale”, povesteste Vlad.
In cursul saptamanii viitoare, o parte din lucrarile realizate de Vlad Muresan vor fi scoase la licitatie in cadrul unui eveniment al carui scop este ajutorarea copiilor fara adapost si a celor care au diferite probleme de sanatate.
Cel mai important premiu de pana acum l-a primit in vara acestui an din partea Societatii Regale de Chimie a Marii Britanii. Premiul Bill Bryson este o performanta cu care putini romani se pot mandri. Lucrarea sa a primit locul intai dintr-un numar de peste 540 de proiecte, iar distinctia i-a fost inmanata la Palatul Parlamentului Marii Britanii de insusi Bill Bryson, cel mai citit scriitor englez.
„Tema concursului a fost arta in stiinta si am fost castigatorul la categoria „scoli internationale 2014″. A fost o experienta intensa si interesanta in acelasi timp. A fost o experienta care a avut un impact puternic asupra mea. Stiam ca am ajuns acolo doar prin perseverenta, educatie si multe incercari. Daca nu incerci si nu te tii de treaba nu ai cum sa obtii rezultate”, a afirmat Vlad Muresan.
In prezent Vlad Muresan isi urmeaza pasiunea pentru arte in cadrul sectiei de Grafica de la Facultatea de Arte Plastice de la UAD Cluj, unde este student in anul I. Picturile sale sunt realizate marea majoritate pe panza cu materiale acrilice sau in ulei, iar pentru a-si sustine traiul zilnic si-a format un grup de oameni pentru care lucreaza pe comanda in mare parte portrete de familie.
„Mi-am format un grup de oameni pentru care lucrez pe comanda, am cunostinte care imi cer sa le fac portrete, pentru nunti in special. Temele abordate sunt abstract, decorativ peisaje, natura moarta cu flori, dar in special portrete realizez, portrete pentru nunti, majorate si diferite evenimente. Banii ii dramuiesc jumatate pentru trai si jumatate pentru materialele care imi sunt necesare lucrarilor. Singura probema e ca nu sunt venituri constante”, a declarat Vlad Muresan.
La doar 19 ani Vlad Muresan considera ca scoala de arta romaneasca este vazuta foarte bine in special in vestul Europei prin faptul ca are un model academic foarte bun, un model propice partii artistice de dezvoltare individuala.
„Sunt sanse destul de mici sa ajungi la nivelul lui Adrian Ghenie, dar poti sa ajungi acolo daca iti doresti daca perseverezi in ceea ce faci si cel mai important e sa iti doresti si stai pana noaptea tarziu la atelier si lucrezi aproape non stop. Andrei Ghenie este un model pentru mine, mi-as dori si eu ca punctul meu de vedere sa fie apreciat la fel ca si al sau”, a afirmat Vlad Muresan.
Premiul acordat de catre Primaria Cluj-Napoca, pe care l-a primit azi la Gala „Zece pentru Cluj, sperantele Cetatii” a fost o surpriza neasteptata pentru Vlad. Acesta a afirmat ca isi doreste sa participe in viitor la cat mai multe concursuri internationale de pictura pentru a-si putea dezvolta talentul.
„Ma bucur ca am sansa sa fiu printre cei cativa copii care au sansa sa urce pe scena azi si sa primeasca acest premiu, eu nu cred ca voi mai avea sansa anul viitor pentru ca nu mai sunt elev. Ma voi indrepta spre concursuri internationale astfel incat sa imi dezvolt cat mai mult pe plan profesional. Vor fi alte emotii si va fi mult mai greu dar voi merge inainte la fel ca si pana acum”, a declarat Vald Muresan.
Gala „Zece pentru Cluj, Sperantele Cetatii” este un eveniment organizat de catre Primaria Cluj-Napoca prin care elevii cu rezultate exceptionale obtinute atat la materiile scolare cat si la cele extracurriculare de-a lungul unui an sunt recompensati in cadrul unui spectacol festiv. Astfel cei mai valorosi copii ai municipiului sunt premiati pe mai multe categorii: prichindeii Cetatii Clujului, elevul anului, profesorul anului, ambasador pentru cluj, inovatie, stiinte, arte individual, sport individual si sport pe echipa.