PORTRET

Vlad Mureșan, clujeanul ce-ți readuce universul copilăriei cu "un dulce"

Vlad Mureșan e un somelier și un bucătar pasionat, ce și-a descoperit pasiunea pentru prepararea dulciurilor în urma participării, în 2013, la Masterchef. Papilele gustative sofisticate ale somelierului au creat ,,un dulce” diferit de alte dulciuri, specialități raw vegan ce păstrează deliciul unui desert, putând fi însă savurate de oricine, chiar și de către persoanele alergice, sau cu diverse probleme de sănătate. 

Gustul rafinat al somelierului a dat naștere la specialități dulci de o savoare deosebită, el considerându-se și un ciocolatier, pentru că produsele sale, în afara de cele raw vegan, sunt combinații inspirate, între ciocolată și alte ingrediente, mereu proaspete și naturale. 

Înainte de a-și descoperi pasiunea pentru cofetărie, activitatea lui Vlad Mureșan a fost răsplătită prin premii importante, ce i-au confirmat profesionalismul: în 2009, a câștigat argintul la concursul pentru ,,Cel mai bun somelier din România”, în 2010 a fost desemnat cel mai bun șef de sală din țară, iar în 2012 a fost semifinalist la Concursul Central European de Somelerie. 

În prezent, Vlad Mureșan creează bijuterii culinare la mica sa ,,fabrică” de delicii gustative, ,,Un dulce”, de pe strada Ion Meșter, nr.12. ,,Meșterul” de bucurii gastronomice și de zâmbete pe buzele clienților m-a primit în magazinul său de prezentare, într-o atmosferă caldă, cu miros de zahăr ars, deși la dulciurile sale se folosește zahăr doar puțin, spre deloc. 

Cofetarul-ciocolatier e croit parcă special pentru meseria sa: e o persoană bonomă, ce-și povestește viața cu blândețe și simplitate, cu o însuflețire ce crește, ca o prăjitură la cuptor, atunci când discuția ajunge la ,,un dulce”. Vlad Mureșan te întâmpină la magazinul său cu un zâmbet sincer și curat, și cu o alură copilăroasă, numai bună de oferit copiilor mici și mari simboluri gustative capabile să  anime, sau să rememoreze copilăria. 

,,Eram robotul mamei de bucătărie”

Pasiunea gastronomică a lui Vlad Mureșan s-a născut în bucătăria mamei, unde, încă de la 6 ani, a devenit ajutorul indispensabil al acesteia:

,,Eram robotul mamei de bucătărie, tot timpul trebuia să o ajut la treburile casei, să îi curăț ceapa, cartofii…”

Cu asemenea premise, Vlad a mers mai departe la Liceul Economic, profilul de alimentație publică, fapt care însă nu i-a fost de prea mare folos, el fiind un autodidact, obligat să fie astfel, de un sistem de învățământ perimat, un simplu oficiu de diplome – forme, fără fond:

,,La liceu am învățat teoria, în mare, dar teoria aia de dinainte, din comunism. Din păcate, la noi programa e veche, dascălii nu știu încă să o adapteze cerințelor și trendului nou care există în restaurante, și oarecum am fost un autodidact.”

Din clasa a zecea a început să lucreze în restaurante

Din clasa a zecea, Vlad a început să lucreze în restaurante, ca și picolo, asigurându-și astfel și pregătirea practică, pe care școala, în general, nu o mai oferă. După terminarea liceului a continuat ca ospătar la Vila Tușa, iar mai apoi a schimbat mai multe locuri de muncă, din dorința de a nu se plafona. A fost ospătar la City Plaza, pe urmă șef de sală la Sinaia, la Restaurant Viena, Opera Plaza și Restaurant Graf, Oradea. Pe când lucra la Restaurant Sinaia, și-a descoperit și vocația de somelier:

,,Lucrând la Restaurant Sinaia, un producător de vin ne bonusa la fiecare 10 sticle vândute, un mic premiu, și la un moment dat, făcând trierea, printre cei mai buni vânzători ai lor pe țară am fost și eu, în 2007, și m-au dus o săptămână gratis la Azuga, unde pentru prima dată am participat la Concursul Național de Somelieri. Ulterior, am făcut un curs de 6 luni, din care mi s-a părut că nu am avut de învățat mare lucru. Am fost un autodidact și în chestia asta. Concediile mi le petreceam în podgorii și la târguri de vinuri importante din Europa, în ideea de a degusta, de a vedea ce înseamnă lumea vinului peste graniță.”

În 2009 Vlad Mureșan a fost desemnat al doilea ,,Cel mai bun somelier al României” și, împreună  cu un colaborator din București, și-a înființat propria școală de somelier, de pe băncile căreia ies de atunci, în  fiecare an, două grupe de absolvenți. Cursanții sunt în general oameni care lucrează în industria ospitalității, sau IT-iști, pasionați de vinuri.

Participarea la Masterchef i-a deschis apetitul pentru dulciuri

La Restaurant Graf, în Oradea, Vlad Mureșan a lucrat alături de bucătari consacrați, care au adus prima stea Michelin în Ungaria. Tot acolo a fost coleg și cu Florin Dumitrescu, viitorul jurat de la Masterchef, concursul la care Vlad a participat în 2013 și care i-a deschis apetitul pentru dulciuri:

,,Acolo mi-am descoperit pasiunea de a găti dulciuri. Eu niciodată nu am făcut, dar acolo, fiind sub presiune și punându-ne să  facem, am văzut că nu  era chiar așa greu cum mi se părea mie, și chiar am fost apreciat în emisiune pentru dulciurile gătite. Pe urmă, ieșit  din show, trebuia sa-mi canalizez cumva imaginea aceasta creată de Pro TV și, ducând toată povestea mai departe, am zis: ori restaurant, ori cofetărie. 

Lucrând în restaurante 14 ani – de la 15 ani am început – am văzut ce înseamnă, și cât de greu este, așa că am preferat să deschid cofetăria. Nu că asta ar fi ușor, dar cofetăria are un «public» ce nu ți se termină niciodată, pentru că în fiecare weekend cineva se va căsători.

Partea cu cofetăria mie mi-a fost foarte simplă, fiind somelier și având gustul foarte bine dezvoltat, și știind să fac asocieri bune, fiindca ăsta era rolul meu, să știu ce, cu ce merge, de ce nu merge, și cât la sută dintr-un ingredient se potrivește cu gustul respectiv. Mi-a fost foarte ușor să mă adaptez în a combina ciocolata cu ceva, fiindcă de fapt, lăsând preparatele raw vegan deoparte, totul în cofetăria noastră este ciocolată. Eu de multe ori nu vreau să mă consider un cofetar, vreau să mă consider un ciocolatier.

Silvia, soția mea, zice că «Un dulce» e un al doilea copil pentru mine. Mă dedic foarte mult în cofetărie și adevărul e că, pentru ca să reușești, și să te menții constant, trebuie să fii implicat, nu poți să o faci de la distanță.”

Un dulce raw vegan

Conceptul dulciurilor raw vegan a pornit de la stilul de alimentație pe care Vlad Mureșan, împreună cu soția sa, îl aveau de dinainte de a deschide ,,Un dulce”:

,,Eu și soția mea am fost raw vegani pentru că ea are probleme cu tiroida, și văzând astfel ce înseamnă dieta fără proteină animală, am constatat că se poate trăi și așa. Ideea cofetăriei a fost gândită să fie ceva sănătos, și așa am început să fim 50% raw vegan pe produsele de cofetărie. Și acum, după un an de zile, am rămas raw vegan în proporție de 40%, restul produselor fiind pe bază de ciocolată și frișcă, fără întăritori, fără zahăr. Noi nu adăugăm zahăr deloc în prăjituri, folosim sirop de agave, și cacaua am înlocuit-o cu pudră de roșcove.”

Dulciurile lui Vlad Mureșan sunt destinate și unor categorii mai sensibile de consumatori, persoanelor alergice sau celor cu probleme de sănătate, și astfel beneficiază de o transparență totală în privința ingredientelor din care sunt făcute. Pentru economie de timp și din respect față de clienți, Vlad Mureșan a creat un site pentru magazinului său, undulce.ro, ce conține toate informațiile necesare, privind ingredientele și costurile fiecărei prăjituri.

Prăjituri ,,sigure” și pentru persoanele alergice

La ,,Un dulce”, în prezent, 40% din produse sunt raw vegan, acesta fiind procentul pe care Vlad dorește să  îl mențină și în continuare. În plus, și celelalte prăjituri produse de Vlad Mureșan vor deveni din luna iulie sigure pentru clienții săi fideli, alergici la gluten:

,,Glutenul îl întâlnim în blatul celorlalte prăjituri, și din luna iulie vom scoate făina și o vom înlocui cu făină de orez, care nu conține gluten. Deci oarecum vrem să transpunem și celelalte prăjituri în categoria oamenilor alergici. 

Tot timpul ne gândim pentru client, niciodată pentru noi. Bineînțeles că facem prăjiturile să ne placă și nouă, noi gândim gusturile, zmeură cu cardamom, ciocolată neagră cu ceai negru, sau cu fistic, și altele, dar ținem cont de problemele fiecărui client – probleme cotidiene de alergeni, fiindcă noi cu asta am crescut și cu asta creștem, oferindu-i clientului nostru totul și posibilitatea de a alege din mai multe.”

Clienții mari ai cofetăriei lui Vlad Mureșan sunt companiile de IT, ce oferă cadouri dulci angajaților, cu ocazia zilelor de naștere, sau tinerii căsătoriți, ce-și îndulcesc prin preparate mai deosebite, prima zi din viața de cuplu. Însă produsele sale de cofetărie sunt savurate și de foarte mulți clienți obișnuiți, ce calcă zilnic pragul magazinului de prezentare din Mănăștur.

În 19 aprilie 2015, cofetăria lui Vlad Mureșan a împlinit vârsta de un an, fiind într-o continuă expansiune și poziționare pe piață. Chiar acum, a deschis o franciză în Galați, și, ca proiect de viitor, creatorul ,,Un dulce” își dorește să deschidă cât mai multe francize, în puncte cheie ale țării, pentru a dezvolta astfel un concept mai amplu.

,,Vreau un dulce!”

Numele conceptului, ,,Un dulce”, e inspirat din vorbele mamei, ce numea astfel desertul, în copilărie. Vlad a dus vorba mai departe, iar ulterior a transformat-o în numele unei afaceri originale, ce tinde să devină renume:

,,«Un dulce» a venit de la faptul că eu tot timpul la restaurant, când comand desert, vorba mea este: «Un dulce, ai? Vreau un dulce!» Faptul că l-am legat de numele meu, «de la Vlad Mureșan», e pentru că lumea mă știe de la Masterchef, dar, în timp, «de la Vlad Mureșan» va dispărea și va rămâne «Un dulce», când vom considera că suntem deja stabili pe piață.”

Vlad Mureșan e un cofetar-ciocolatier talentat și ambițios, o persoană ce pune suflet în dulciurile sale, savurate de copiii de toate vârstele. Patru dintre ingredientele sale de succes sunt inspirate din legile toltece, după care își conduce viața:

,,Azi să faci mai mult decât ieri. A doua, să nu faci supoziții. A treia: dacă o persoană te critică, să nu fii supărat pe ea, să o faci să îți explice, să înțelegi  de ce are părerea respectivă despre tine. Și, a patra: dacă cel de lângă tine nu te-a înțeles, asta nu înseamnă că el nu înțelege, ci că nu i-ai explicat tu cum trebuie.”

Iar Vlad Mureșan explică întotdeauna cum trebuie: pe limba fiecărui consumator, la propriu și la figurat, prin câte-un dulce. Prăjiturile și torturile sale sunt o cale de comunicare directă cu universul copilăriei fiecăruia dintre noi, un univers și un limbaj universal, ce îi asigură de altfel și succesul afacerii-pasiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *