Afacerea zilei

RoNeuro aduce la Cluj cei mai importanti neurologi din Europa, specialisti in domeniul cercetarii imbatranirii premature a creierului si al neuroreabilitarii

Scris de 796

Astazi debuteaza, la Cluj, RoNeuro Brain Days, un eveniment stiintific si educational medical de amploare, care va gazdui a cincea ediţie a Cursului European de Neuroreabilitare ce se desfasoara, in perioada 1-4 Iunie 2015, in Amfiteatrul „Gheorghe Marinescu” al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”.  

Evenimentul este organizat de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR) si Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNRS) si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) si aduce in Romania somitati in domeniul Neurologiei, varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice mondiale din tari precum Germania, Italia, USA, Austria, Ucraina, UK si Romania.

Dorim sa dezvoltam neuroreabilitarea in Romania, intr-un context modern, interdisciplinar, in care neurologul, specialistul in medicina fizica si recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul si asistentul medical lucreaza in echipa si genereaza rezultatul optim pentru bolnav”, a afirmat prof. dr. Dafin F. Muresanu.

Neuroreabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat in plin avant in Europa. Germania, Italia, Olanda, Austria investesc masiv in cercetarea imbatranirii premature a creierului si metodelor de prevenire si regererare. Romania contribuie si ea, in mod activ, prin cele doua societati de neuroreabilitare.

Pana de curand, se considera ca imbatranirea creierului incepe de la 60 de ani. Exista studii, insa, care demonstreaza ca acest prag se reduce considerabil, tinzand spre 45 de ani. Femeile sunt mai predispuse la imbatranirea prematura a creierului decat barbatii.

Cercetarile au demonstrat ceea ce specialistii recomanda de mult: daca vrei sa incetinesti procesul de imbatranire, trebuie sa ai grija de creierul tau! Imbatranirea organismului este determinata de modul in care imbatraneste creierul. Tocmai de aceea, este important sa cunoastem cauzele imbatranirii cerebrale premature si sa evitam factorii declansatori.

Exista un cumul de factori, iar stilul de viata este cel mai important. Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de bauturi alcoolice sau substante stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuala, stresul, disfunctiile hormonale, traumatismele craniocerebrale sunt tot atatea motive care pot genera imbatranirea cerebrala precoce”, a declarat prof. Dr. Dafin Muresanu, presedinte al  Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Stresul si stilul de viata sunt printre cele mai importante cauze ale imbatranirii premature a creierului, munca excesiva la birou, timpul alocat somnului, alimentatia necorespunzatoare sau lipsa activitatii intelectuale (cititului) pot fi factori care duc la imbatranirea creierului, care devine astfel mai vulnerabil in fata stresului.

Este complet nerecomandat sa utilizezi mult mai mult imaginile decat cuvantul. Acestea solicita alte tipuri de circuite cerebrale si saraceste componenta cognitiv-imaginativa”, a completat prof. dr. Dafin Muresanu.

Exista semne care ar trebui sa ne dea de gandit. De exemplu, daca tulburarile de memorie, concentrare, atentie sunt prea dese, daca este dificil sa respectam un program prestabilit, daca nu ne amintim unele nume proprii, putem lua in calcul o imbatranire cerebrala precoce.

„Aceasta trebuie evaluata, diagnosticata si tratata de un specialist in mod individual, pentru ca fiecare dintre noi imbatranim diferit, in functie de stilul de viata propriu”, a mai adaugat preşedintele SNR.

La nivel mondial, exista o preocupare continua pentru starea de bine a creierului. Si specialistii romani cerceteaza acest domeniu al imbatranirii cerebrale preoce, iar unul dintre evenimentele de marca pe aceasta tema are loc in aceste zile la Cluj Napoca. 

La RoNeuro Brain Days, va fi prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu în domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atentia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacienţii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale. Conform acestor date, tratamentul imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacienţilor.

La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Muresanu, au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in mare parte romani, care au tratat si monitorizat pe o perioada de 5 ani un total de 7.769 de pacienti in 10 departamente de neurochirurgie din Romania.

Acest studiu a fost o reala provocare pentru neurologie in general si neurochirurgie in special, iar rezultatele obtinute ne arata o evidenta imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor care sufera leziuni traumatice ale creierului, produse in mare parte de accidentele rutiere, daca noul tratament este aplicat in primele 48 de ore de la producerea accidentului”, spune prof. dr. Dafin Muresanu.

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este in continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale, care arata ca un european din trei  are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.  Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC), urmat de Alzheimer si Parkinson.

Romania se afla printre tările cu cel mai mare risc de accidente vascular-cerebrale. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile neurocognitive ce au drept consecinta finala dementa. Pentru toate acestea (si multe altele), cercetarea incearca sa vina cu solutii practice”, a completat prof dr. Dafin Muresanu.

In cadrul programului RoNeuro Brain Days are loc si Congresul Societatii Europene de Neurofarmacologie Clinica – ESCNP (European Society for Clinical Neuropharmacology), una dintre societatile de elita ale medicinei mondiale. Prof. Dr. Dafin F Muresanu a fost ales anul trecut, la sfarsitul lunii octombrie, presedintele acestei prestigioase societati si continua proiectele predecesorului sau, Prof. Dr. Johannes Thome din Germania.

Scopul ESCNP este promovarea educatiei si dobandirea unui inalt nivel de cunoastere si intelegere in domeniul neurofarmacologiei clinice. Societatea susţine activitatea de cercetare în domeniul neurofarmacologiei, dezvoltarea standardelor stiintifice, consilierea privind cele mai bune metode si tehnici pentru interpretarea rezultatelor, dar si mentinerea colaborarii cu societatile nationale si internaţionale, organizatii gruvernamentale, asociatii profesionale, precum si alte tipuri de grupuri, societati, institutii care contribuie la dezvoltarea domeniului neurofarmacologiei clinice.

Institutul RoNeuro este o organizatie academica dedicata cercetarii in neurostiinte clinice si furnizarii de servicii medicale de cea mai inalta calitate. In aproximativ un an, cat a trecut de la inaugurarea institutului, medicii de aici au consultat si diagnosticat un numar de 3829 pacienti, majoritatea cazuri dificile din tara si chiar din strainătate. Exista tehnologii care sunt folosite aici in premiera absoluta in Romania ca, de exemplu, sistemul eye-tracking folosit in evaluarea performantelor cognitive.

Mai multe despre Institutul RoNeuro puteti citi aici.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE