Din oras

Vizita “surpriză” a lui Alin Tișe și a celor din Consiliul județean Cluj la Aeroport a avut loc

După o şedinţă extrem de tensionată, desfăşurată luni, în care conducerea CJ şi a Aeroportului s-au contrat pe subiectul hotărârilor de CJ referitoare la schimbarea conducerii executive a aeroportului, azi dimineață, în jurul orei 11, Alin Tișe, președintele CJ, cei doi vicepreședinți, funcționari din aparatul de specialitate al CJ (directorul executiv Mariana Raţiu, arhitectul şef Claudiu Salanţă şi secretarul judeţului Simona Gaci) și o parte a consilierilor județeni (Vladimir Mătuşan, Marinela Marc, Dorel Secară, Giulian Grosan, Petre Pop, Vasile Sălătioan, Andro Marinel, Vakar Istvan şi Mircea Avram) au descins la Aeroport într-o vizită “surpriză”, după cum Ziar de Cluj v-a atras atenția că se va întâmpla.

S-a vizitat amplasamentul pistei de decolare-aterizare, a suprafețelor de mișcare aferente, precum și noile lucrări care se desfășoară la obiectivul de investiții “Platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente”.

Să nu uităm spusele lui Alin Tișe: “Adevăru-i ceea ce spun eu!

În urma vizitei, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe s-a arătat nemulțumit de calitatea lucrărilor la care a depistat probleme şi a ameninţat cu plângeri penale.

Ceea ce am spus eu se constată. S-au identificat acele fisuri în pistă, am identificat şi acele exploatări de pietriş pe platformele aferente platformei care a fost terminată în mod absolut ilegal. Am constatat pe pista nou făcută, care este în garanţie, anumite crăpături care vor trebui reparate fie pe banii constructorului fie dacă se acoperă din garanţie fie din alţi bani. Vom solicita o expertiză pentru a vedea exact care este calitatea pistei, cum a fost ea folosită, care e rezistenţa ei. Odată ce ea iese din garanţie va trebui s-o preluăm în domeniul public al judeţului şi vom răspunde pentru tot ceea ce este acolo. Este clar că o pistă făcută de trei ani nu avea voie să aibă acele fisuri, e clar că pe anumite zone lucrările nu sunt de calitatea dorită. Toţi consilierii au văzut că această pistă are probleme în anumite zone. Tocmai de aceea, comisia de recepţia va fi trimisă în regim de urgenţă. Probabil comisia va constata şi alte lucruri pe care noi nu le-am putut vedea cu ochiul liber li vom dispune în consecinţă”, a spus Tişe.

Acesta a afirmat că va face plângeri penale pentru calitatea lucrărilor.

“Această platformă care a fost făcută fără licitaţie sau această pistă nu vor putea fi preluate în patrimoniul judeţului până când ele nu sunt conforme cu proiectul tehnic licitat. Dacă pentru aceasta se impune darea în judecată a constructorului, se impune recuperarea din garanţie sau dacă se impun plângeri penale, le vom face. Nicioadată nu am parcurs la pas toată pista. Nici astăzi nu am putut parcurge la pas toată pista, vom mai veni încă o dată. Ora la care am venit a fost nepotrivită. Acum, noi am văzut pista printre zboruri. Am văzut doar 400 de metri de pistă. S-au cheltuit 50 de milioane de euro pe această pistă şi dacă are probleme trebuie luate măsuri urgente. Dacă vom avea suspiciuni de fraudă, vom face plângeri penale. Vom face plângeri inclusiv pentru calitatea lucrărilor”, a mai spus Tişe.

Problemele de la pistă “sunt minore” şi vor fi rezolvate în perioada de garanţie

Contrar afirmațiilorpreședintelui CJ Cluj, David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj, spune că problemele de la pistă “sunt minore” şi că vor fi rezolvate în perioada de garanţie.

“Apreciem vizita consilierilor judeţeni de astăzi de la aeroport. Consiliul Judeţean Cluj şi consilierii au susţinut permanet dezvoltarea Aeroportului. În 2017 avem un milion de pasageri în plus faţă de 2016. Cu sprjinul Consiliului Judeţean vom continua dezvoltarea. Avem o ţintă de 7 milioane de pasageri în 2032. Problemele pe care le are pista sunt absolut minore, bineînţeles că toate trebuie rezolvate în perioada de garanţie. Toate zborurile se desfăşoară în deplină siguranţă. Este cea mai bună pistă din România. Principalul nostru scop este desfăşurarea zborurilor în siguranţă şi securitate. Obiectivul de investiții «Pistă de decolare-aterizare de 3500m Etapa I și suprafețe de mișcare aferente» la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost expertizat tehnic la solicitarea Consiliului Județean Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate. Pista de decolare-aterizare a Aeroportului îndeplinește toate condițiile de desfășurarea a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. De asemenea, la toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj”, a precizat Ciceo.

Aeroportul Internațional a manifestat toată deschiderea pentru organizarea vizitei solicitate

“Ca urmare a solicitării venite din partea președintelui Consiliului Județean Cluj de efectuare a unei vizite pe amplasamentul obiectivului de investiții  pistă de decolare-aterizare și suprafețele de mișcare aferente, precum și a obiectivului platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a manifestat toată deschiderea pentru organizarea vizitei solicitate.

Astfel, vizita a început la ora 11.00 și la ea au participat președintele, cei doi vicepreședinți și aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj, o parte a consilierilor județeni, precum și reprezentanții Aeroportului.

În cadrul acesteia, a fost vizitat amplasamentul pistei de decolare-aterizare, a suprafețelor de mișcare aferente, precum și noile lucrări care se desfășoară la obiectivul de investiții „Platformă de staționare aeronave și suprafețe de handling aferente”.

Menționăm că obiectivul de investiții „Pistă de decolare-aterizare de 3500m Etapa I și suprafețe de mișcare aferente la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca” a fost expertizat tehnic la solicitarea Consiliului Județean Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate.

Pista de decolare-aterizare a Aeroportului îndeplinește toate condițiile de desfășurarea a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (A.A.C.R.). De asemenea, la toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Internațional Cluj” – se arată într-un comunicat al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.

Fotocredit: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *