In vizor

Disputele politice nu fac bine sănătății publice. Levigatul de la groapa de gunoi poluează în continuare

Disputele politice nu fac bine sănătății publice. 

După demonstrația de luni de la groapa de gunoi a Clujului făcută de firma Process Engineering, referitor la procedura de tratare și epurare a levigatului acumulat la rampa de deșeuri, Consiliul Județean a anunțat că se caută soluții de închiriere a terenului pe care să fie amplasată stația de osmoză. 
Potrivit declarațiilor vicepreședintelui CJ Cluj, Marius Mânzat, dar și în cuprinsul răspunsului primit de Ziar de Cluj la o serie de întrebări pe tema situației poluării extrem de serioase de la Pata Rât, forul administrativ județean ar fi demarat numeroase acțiuni care să îi aducă pe beneficiarii proiectului de gestionare a deșeurilor, cu câte un pas mai aproape de, cel puțin teoretic, soluționarea problemelor generate de gunoaiele Clujului.
Ce nu e tocmai lesne de înțeles este rațiunea pentru care în noiembrie se anunță găsirea unor soluții de închiriere a terenului pentru amplasare stație de osmoză, dar anterior, CJ Cluj a demarat procedura de negociere pentru închiriere stație, a încheiat și contractul de servicii, a emis și o autorizație de construire pentru lucrările de intervenție în primă urgență, și un certificat de urbanism, a găsit și terenul, numai că terenul nu aparține Județului. 
În seria lămuririlor necesare în raport cu evoluția Proiectului de Management al Deșeurilor Clujului, se înscriu și încercările publice ale conducerii Consiliului Județean, mai exact a președintelui Alin Tișe, de a scoate responsabil pe oricare alt reprezentant al unei instituții publice, în afară de aministrația județului.
Mai exact, după ce țintă inițială a fost Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și membrii săi, împreună cu Prefectul Aurel Cherecheș, în aceste zile președintele CJ Cluj readuce în atenția opiniei publice aceleași supărări (neacordarea stării de alertă de către CJSU, ca motiv principal pentru tergiversarea găsirii unei soluții în problema Pata Rât – n.r.). 
Noi la Ziar de Cluj nu credem că transferarea problemelor neasumate, amânate și nerezolvate către planul certurilor tipice politicienilor face vreun bine cuiva. Nici conducătorului administrației județului, de la care clujenii cer soluții concrete, nici populației – victimă a războiului în care se plimbă hârtii între instituțiile publice. 

Președintele Consiliului Județean este de părere că refuzul Instituției Prefectului de a refuza cererea de declanșare a stării de alertă face ca măsurile de colectare a levigatului să nu se poată implementa. Președintele Alin Tișe nu este de acord nici cu concluziile vizitei ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, care nici aceea nu s-a lăsat cu o ”aprobare de situație de urgență” din partea CJSU. Potrivit președintelui CJ Cluj, în acest război politic se dorește punerea în dificultate a PNL, de către partidul aflat la guvernare (PSD). 

Așadar, lupta se mută în contencios administrativ. Levigatul la groapa de gunoi de la Pata Rât curge în continuare, ”înmoaie”adresele oficiale și poluează pe toată lumea. Sperăm să vedem soluții concrete, curând, pictarea în culori politice a situației nu ajută. Nimănui. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *