In vizor

Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale de Monumente, despre hotelul monstruos de pe Avram Iancu: „În niciun caz Primăria nu este victimă. Este un complice”

Secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, arhitectul Virgil Pop consideră că explicațiile primarul Boc privind obligativitatea emiterii autorizației de construcție pentru hotelul de pe strada Avram Iancu nu se justifică. În același timp, arhitectul clujean consideră „o aiureală” discuțiile privind o modificare a fațadei clădirii, după cum a anunțat tot primarul Emil Boc. Problema nu stă neapărat în detaliile estetice ci în faptul că este o clădire care nu se încadrează în ritmul construcțiilor de pe acea stradă. 

„În niciun caz Primăria nu este victimă. Este un complice. Se pune problema dacă e un complice naiv sau ticălos. Dacă l-a regizat sau montat pe investitor cum să procedeze, adică „fă așa, că pe urmă noi o rezolvam”, sau au stat ca proștii și investitorul și-a bătut joc de ei. E o aiureală ce se spune acum. Urâțenia și nepotrivirea ei nu constă în detaliile care deocamdată nu sunt aparente. Urâțenia constă în faptul că întrerupe un ritm al străzii. Acest ritm este cu brutalitate întrerupt. Cei de la Primărie zic total aiurea și mințind, de fapt, „am fost obligați de la București. Ei nu au fost obligați deloc, numai Comisia Zonală a fost obligată de Ministerul Culturii să emită niște avize. Dar prezența acelui aviz nu obliga primăria. Sigur că investitorul putea să dea Primăria în judecată, dar în proces Primăria putea să explice că vrea să conserve o anumită imagine urbană. Hotărât, primăria nu vrea să conserve o anumita imagine urbană, nu cred că cineva de acolo știe ce e aceea imagine urbană”, a declarat arhitectul Virgil Pop pentru ViaCluj.ro.

Arhitectul consideră că Primăria nu poate să fie obligată să emită autorizații și că puteau face o expropiere pentru a transforma acea grădină, „prima Grădină Botanică” într-un parc pentru clujeni. 

„Eliberarea acestui aviz de către un for care reprezintă protejarea monumentelor nu obligă Primăria să dea autorizație de demolare. Primăria se justifică, și a zis că poate fi abuz în serviciu. Poate avea o altă politică, să păstrăm cât mai mult din fondul construit. Din transformarea unei zone construibile în parc niciodată un politician nu își pune puncte roșii. Din marile investiții, dacă nu se pornea acest scandal, pot spune că uite cum se dezvoltă acest oraș. Opinia publică de abia acum au realizat ce oroare se întâmplă acolo. Paguba e distrugerea țesutului urban. Acum când se discută de spații verzi, acest spațiu putea să devină domeniul public și să fie transformat în parc, susține Virgil Pop.

Această construcție a fost posibilă datorită unui aviz obținut de la Ministerul Culturii, asta după ce în Comisia Zonală timp de cinci ani toate proiectele au fost respinse. 

„Avizul favorabil a fost dat de către Ministerul Culturii. În Comisia Zonală timp de cinci ani s-au perindat mai multe proiecte și toate proiectele au fost respinse. În această zonă exista prima grădină Botanică a Clujului Avizul favorabil a fost dat în 2013 de către Ministerul Culturii. Pe plan local s-a declanșat procedura de clasare a clădirii din curte. Avea la bază un studiu istoric care susținea calitățile estetice și valoarea istorică a acestei clădiri. Beneficiarul a prezentat un studiu istoric care spunea că această clădire nu are nicio valoare. Studiul a fost atestat de doi arhitecți considerați specialiști de către Ministerul Culturii. Acești doi arhitecți au practicat prostituția profesională. Cei care au făcut proiectul au fost niște mercenari. Asta își dorește beneficiarul, mă lupt să obțin toate avizele necesare”, a explicat arhitectul.

Construcția a fost contestată din start, din cauză că beneficiarul, firma Pritax Invest Cluj-Napoca (deținută de Dumitru Ghișe, Dumitru Rodean – ginerele lui Ghișe și Ioan Sufana), a forțat mâna Primăriei să emită autorizația de construcție.

Hotelul a fost proiectat de Arhitect Service București, care a proiectat și Hotelul Golden Tulip Ana Dome Cluj-Napoca și Ramada Sibiu.

Pritax Invest, firma prin care se construiește hotelul de pe Avram Iancu, are profit constant în ultimii patru ani, mai exact 2 milioane euro/an. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *